• Business

    Λ. Φραγκιαδάκης: Το colpo grosso με Finansbank και Εθνική Ασφαλιστική

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Πονοκέφαλο αποτελεί για την Εθνική Τράπεζα το τίμημα της Finansbank, στη διαδικασία πώλησης που έχει ωριμάσει και την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται οι προσφορές από τους δύο ενδιαφερόμενους με τις μεγαλύτερες αξιώσεις, την Qatar National Bank και την Garanti Bank.

    Στην περίπτωση όμως που το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό, οι πληροφορίες φέρουν τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη έτοιμο να «παγώσει» τη διαδικασία. Σε συνομιλητές του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τονίζει ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο το asset της Finansbank προς όφελος του Ομίλου.

    Γνωρίζοντας τη λειτουργία των αγορών, μπορεί να εκτιμήσει ότι στην άλλη πλευρά της συναλλαγής, οι επίδοξοι αγοραστές, θα επιδιώξουν να «πιέσουν» λόγω της υποχρέωσης που βαραίνει την Εθνική μέσω του σχεδίου αναδιάρθωσης.

    Το χαρτί που θα παίξει ο Λ.Φραγκιαδάκης είναι η παράταση που εξασφάλισε, ως τα τέλη του 2016, για την πώληση της θυγατρικής του Ομίλου. Με βάση την επίδοση της τράπεζας κατά την δύσκολη ανακεφαλαιοποίηση, και από τη στιγμή που έχει δοθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η διοίκηση της Εθνικής διασφάλισε ότι έχει περιθώριο ένα ακόμη δωδεκάμηνο για προχωρήσει στην πώληση της Finansbank, βγαίνοντας έτσι από τη θέση του πωλητή από ανάγκη και επιλέγοντας πλέον την κατάλληλη συγκυρία.

    Το τίμημα για την τουρκική τράπεζα δεν θα μπορεί να είναι κάτω από τη λογιστική αξία της, η οποία διαμορφώνεται στα 3 δις,ευρώ. Προσφορές που θα υπολείπονται από αυτό το επίπεδο θα απορριφθούν, όπως αναμένεται, και προς αυτή την κατεύθυνση, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής έχει πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, θα υποβληθούν οι προσφορές για το 100% της Finansbank.

    Η αποτίμησή της στο τουρκικό χρηματιστήριο είναι περίπου 5 δις.ευρώ και τα κεφάλαιά της ανέρχονται στο επίπεδο των 3 δις.ευρώ. Το όφελος για την Εθνική,πέρα από το τίμημα, είναι ότι  «βγαίνει» από την τουρκική αγορά και άρα, γλυτώνει το 1 δις.ευρώ που τη βαραίνει μόνο από την έκθεσή της, και άρα ενισχύει τα κεφάλαιά της περαιτέρω.

    Ακόμη και αν την ερχόμενη εβδομάδα, προχωρήσει η πώληση, η συναλλαγή θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 καθώς χρειάζεται σειρά εγκρίσεων.

    Πηγές της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον του πολύ ισχυρού Qatar αλλά και της Garanti Bank στην οποία συμμετέχει η ισπανική BVVA είναι σημαντικό ενώ δεν αποκλείεται η σφήνα και άλλου διεκδικητή.

    Η επόμενη ημέρα, μετά την πώληση της Finansbank, θα βρεί την Εθνική περιορισμένη  στα εγχώρια σύνορα αλλά με πολύ υψηλή κεφαλαιακή βάση και core tier I στο 24% ώστε, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα, και την αναδιοργάνωση που έχει σχεδιάσει η διοίκηση Φραγκιαδάκη, θα μπορεί να παίξει καίριο ρόλο στην οικονομία.

    Η πώληση της Finansbank θα επιτρέψει την αποπληρωμή των coco’ s ύψους 2 δις,ευρώ ενώ θα γλυτώσει τον Ομιλο από την ανάγκη άμεσης αποεπένδυσης, για παράδειγμα, από την Εθνική Ασφαλιστική.



    ΣΧΟΛΙΑ