ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πώληση ενός σημαντικού μεριδίου στο περιοδικό The Economist μπαίνει στην τελική ευθεία αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος μέχρι την προθεσμία της Παρασκευής για το διαθέσιμο πακέτο του 27%, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Τουλάχιστον δώδεκα υποψήφιοι – μεταξύ των οποίων υπερ-πλούσιοι ιδιώτες και εταιρείες μέσων ενημέρωσης – έχουν ήδη εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον, αναφέρει το Reuters.
Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τότε που διατέθηκε προς πώληση παρόμοιας κλίμακας μερίδιο. Το 2015 η βρετανική Pearson πούλησε το 50% που κατείχε στην εταιρεία του ιταλικού ομίλου Agnelli έναντι 469 εκατ. λιρών (531 εκατ. δολάρια), τερματίζοντας έτσι σχεδόν έξι δεκαετίες ιδιοκτησίας στο περιοδικό.
Η φιλάνθρωπος Λιν Φόρεστερ ντε Ρότσιλντ διαθέτει προς πώληση το μερίδιο της τραπεζικής δυναστείας Ρότσιλντ στον Economist, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της, Έβελιν ντε Ρότσιλντ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του περιοδικού από το 1972 έως το 1989.
Η οικογένεια Ρότσιλντ χρηματοδότησε τις ευρωπαϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις στους Ναπολεόντειους πολέμους, διέσωσε την Τράπεζα της Αγγλίας το 1825 και χρηματοδότησε την αγορά του βρετανικού πλειοψηφικού μεριδίου στη Διώρυγα του Σουέζ το 1875, σύμφωνα με το αρχείο Ρότσιλντ.
Ιδρυμένος το 1843, ο Economist έχει σχεδόν 1.000 μετόχους, με την Exor – τον επενδυτικό όμιλο της ιταλικής οικογένειας Agnelli – να κατέχει ποσοστό 43,4% και τους Ρότσιλντ το 27%, σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Η πώληση περιπλέκεται από το ιδιαίτερο σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης του Economist, το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προστατεύει την ανεξαρτησία της συντακτικής διαδικασίας. Το μοντέλο απαγορεύει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή εταιρεία να αποκτήσει πλειοψηφικό έλεγχο της μητρικής εταιρείας.
Οι ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια για αγορά συμμετοχών σε ιστορικούς και επιδραστικούς βρετανικούς εκδοτικούς ομίλους είναι περιορισμένες. Η DMGT, ιδιοκτήτρια της Daily Mail, εξαγόρασε πρόσφατα τον Telegraph Media Group, μετά την απόφαση των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών να απαγορεύσουν την ξένη ιδιοκτησία σε βρετανικές εφημερίδες — εξέλιξη που ανάγκασε την αμερικανική RedBird Capital να αποσύρει την κοινή προσφορά 500 εκατ. λιρών με τη χρηματοδοτούμενη από το Άμπου Ντάμπι IMI.
Ο Economist παραμένει κερδοφόρος και έχει αυξήσει τη συνδρομητική του βάση. Τα έσοδα για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2025 ανήλθαν σε 170 εκατ. λίρες, ενώ τα λειτουργικά κέρδη έφτασαν τα 20 εκατ. λίρες, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία.
Η πώληση του μεριδίου των Ρότσιλντ, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 20% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ενδέχεται να αποτιμήσει τον εκδοτικό όμιλο κοντά στα 800 εκατ. λίρες (1,06 δισ. δολάρια), ανέφερε άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Δύο υψηλόβαθμα στελέχη αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σχολίασαν ότι ένα μερίδιο στον Economist μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ελκυστικό για υπερ-πλούσιους επενδυτές, που το βλέπουν ως μέσο πρόσβασης σε κορυφαίους διεθνείς κύκλους.
«Ακόμη και στο Νταβός υπάρχει συνωστισμός. Ο Economist όμως σου δίνει κύρος», δήλωσε ένας διευθύνων σύμβουλος. «Ανοίγει πολλές ενδιαφέρουσες πόρτες».
Διαβάστε επίσης
BYD: Πτώση πωλήσεων στην Κίνα για τρίτο συνεχόμενο μήνα – Βουτιά 5,3% τον Νοέμβριο
Έλον Μασκ: Μόνο το AI μπορεί να «ξεμπλοκάρει» τις ΗΠΑ από το χρέος των 38 τρισ. δολαρίων
Amazon – Google: Φέρνουν τη νέα εποχή στις multicloud συνδέσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χαρδαλιάς: Επενδύουμε σε έργα ουσίας που ενισχύουν οδική ασφάλεια, αθλητισμό και ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της Αττικής
- Global Ship Lease ( Γιώργος Γιουρούκος): Αγόρασε τρία πλοία αξίας 90 εκατ. δολαρίων
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Νίκη Κεραμέως: Η Ελλάδα έμπνευση για την υπόλοιπη Ευρώπη
- Nvidia: Επένδυσε $2 δισ. στον κολοσσό σχεδιασμού τσίπ Synopsys