• Business

    Ελληνικό για 99 χρόνια, άνοιγμα αγοράς ενέργειας και ανεξάρτητη ΓΓΔΕ θέλει το Eurogroup

    Eurogroup


    Η βεβαιότητα του Μαξίμου για μία «εύκολη» συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, αντικαταστάθηκε από μία… παγωμάρα όταν κατέστη σαφές πως τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου δεν αρκούν για την εκταμίευση της δόσης.

    Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup: για να πάρει η Ελλάδα καθεμιά από τις υποδόσεις των 10,3 δις ευρώ θα πρέπει προηγουμένως να έχει εκπληρώσει μία δέσμη προαπαιτούμενων. Με άλλα λόγια, αυτοί που υποστήριζαν πως το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ήταν το τελευταίο πακέτο μέτρων, διαψεύδονται πανηγυρικά.

    Όπως ανέφερε ο Regling, τα κύρια σημεία στα οποία οι δανειστές ζητούν να γίνουν «διορθώσεις» από την ελληνική πλευρά είναι τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και οι αποκρατικοποιήσεις.

    Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, οι Θεσμοί εξακολουθούν να πιέζουν την κυβέρνηση προκειμένου να μπορούν να εκχωρηθούν όλα τα δάνεια (και τα ενήμερα) σε ξένα funds, με τις πιέσεις αυτή τη φορά να είναι πιο έντονες από ποτέ, υπό την απειλή ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα δεν θα λάβει την αντίστοιχη δόση, και το περιθώριο ελιγμών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

    Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, «μήλον της έριδος» αποτελεί το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να εκχωρηθεί άμεσα και για 99 χρόνια στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

    Όσο για το ασφαλιστικό, οι ενστάσεις των δανειστών επικεντρώνονται στην εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα επιστραφούν χρήματα από όσους δεν δικαιούνται πλέον το ΕΚΑΣ (περίπου 90.000 συνταξιούχους), καθώς η εξαγγελία αυτή «κοστίζει» περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό και οι Θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι, αν πράγματι η εξαγγελία γίνει πράξη, θα πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό με κάποιο ισοδύναμο μέτρο.

    Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές, καθώς υπάρχουν και δύο ακόμα σημεία τριβής με την ελληνική πλευρά.

    Το πρώτο αφορά στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητά διαβεβαιώσεις για την πλήρη ανεξαρτησία της – πρόκειται άλλωστε για κάτι που το ΔΝΤ ζητά εδώ και χρόνια, επικρίνοντας τις κρατικές παρεμβάσεις στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

    Το δεύτερο αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Γάλλος επίτροπος Pierre Moscovici, και πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την Κομισιόν.

    Για όλα αυτά τα θέματα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα τεθούν προαπαιτούμενα τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει για να εξασφαλίσει τις υποδόσεις της δόσης των 10,3 δις ευρώ, που στο Μαξίμου θεωρούσαν «σίγουρα» – τελικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι από το χθεσινό Eurogroup η Ελλάδα βγαίνει και πάλι «φορτωμένη» με νέα μέτρα…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/nea-kategida-meta-apo-tosa-metra-ke-pali-spai-sta-2-i-dosi-ton-103-dis/48047



    ΣΧΟΛΙΑ