• Business

    Τα capital controls εμποδίζουν το έργο της Αλεξίας Κατσαούνη

    Αλεξία Κατσαούνη


    Η κόρη του Γιάννη Κατσαούνη και της Φλώρας Κουμάνταρου- Κατσαούνη, προέρχεται από μία rich & famous οικογένεια. Aποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους γόνους επιχειρηματικών τζακιών. Την ώρα που μερικοί από αυτούς νοιάζονται μόνο για τα φωτογραφικά κλικ των lifestyle εντύπων, η Αλεξία Κατσαούνη σχεδιάζει την Εισαγωγή του Εθελοντισμού ως μάθημα στα σχολεία.

    H ιδρυτική ομάδα του ΔΕΣΜΟΥ: Εκάβη Βαλλερά, Νίκη Κεραμέως, Μαρίνα Σωτηρίου, Μυρτω Αναστασσοπούλου, Αλεξια Κατσαουνη
    H ιδρυτική ομάδα του ΔΕΣΜΟΥ: Εκάβη Βαλλερά, Νίκη Κεραμέως, Μαρίνα Σωτηρίου, Μυρτω Αναστασσοπούλου, Αλεξια Κατσαουνη

    Ο ΔΕΣΜΟΣ

    Ο ΔΕΣΜΟΣ ήρθε να ολοκληρώσει την ευαίσθητη πλευρά του χαρακτήρα της Αλεξίας Κατσαούνη και ομολογουμένως όχι για το θεαθήναι. Ως πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου, η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο είναι μέρος της καθημερινότητας της. Στο καταστατικό του ΔΕΣΜΟΥ, στο ΔΣ αλλά και στη λίστα μελών φιγουράρουν τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας όπως Mαρτίνου, Παπαλεξοπούλου, Πατέρα, Φιλίππου, Κίκιζας κ.α.

    Η Αλεξία Κατσαούνη άνοιξε τα χαρτιά της στο mononews.gr και στιγμάτισε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας, τις παθογένειες του συστήματος και τα εμπόδια που συναντά όποιος θέλει να προσφέρει όπως η γραφειοκρατία και τα capital controls.

    Ακολουθεί η συνέντευξη:

    Σε ποιες ομάδες απευθύνεται ο φορέας σας;

    Ο Δεσμός καλύπτει τις ανάγκες κοινωφελών οργανισμών που βοηθούν, με τη σειρά τους, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι ομάδες αυτές που ωφελούνται του έργου του Δεσμού είναι ενδεικτικά άποροι, άστεγοι, άνεργοι, ανασφάλιστοι ασθενείς, πρόσφυγες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ. Μέσα σε 4 χρόνια λειτουργίας, έχουμε βοηθήσει πάνω από 500 κοινωφελείς οργανισμούς πανελλαδικά, με αγαθά που ξεπερνούν σε αξία τα 2.000.000 ευρώ, αγγίζοντας πάνω από 300.000 συνανθρώπους μας.

    Οι εθελοντες της εκδηλωσης του Δεσμου Art of Giving II
    Οι εθελοντες της εκδηλωσης του Δεσμου Art of Giving II

    Μέσα από τα μάτια του ΔΕΣΜΟΥ, ποιες προτεραιότητες πρέπει να υπάρξουν στην κοινωνική αλληλεγγύη;

    Η αλλαγή νοοτροπίας είναι πολύ σημαντική. Δεν έρχεται εξ ουρανού, δημιουργείται μέσα από μια σειρά ζυμώσεων. Η συνειδητή και ενεργός κοινωνική συνεισφορά, που είναι ο κύριος στόχος για να φτάσουμε στην κοινωνική αλληλεγγύη και η ειλικρινής ενημέρωση από την πλευρά των οργανισμών για τις πραγματικές ανάγκες. Το να έχει κάποιος την ειλικρινή διάθεση να προσφέρει είναι το πρώτο βήμα, χρειάζεται όμως να ξέρει ότι, για παράδειγμα, την δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για ρούχα, αλλά για ζυμαρικά και να τον ενδιαφέρει να λάβει αυτή την πληροφορία με σαφήνεια. Επίσης, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, λιγότερο διαδεδομένοι που έχουν αξιολογότατο έργο και αξίζουν και εκείνοι την προσοχή μας.

    Γραφειο Δεσμου Ferdinand Vogele (εθελοντής), Ειρήνη Παπαγιαννούλη, Άννι Σκουρλέτη, Χρήστος Παϊκόπουλος
    Γραφειο Δεσμου Ferdinand Vogele (εθελοντής), Ειρήνη Παπαγιαννούλη, Άννι Σκουρλέτη, Χρήστος Παϊκόπουλος

    Εκτιμάται ότι τα προβλήματα που αφορούν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν ενταθεί ή ομαλοποιείται η κατάσταση;

    Τα προβλήματα δεν μειώνονται, αλλάζει όμως η φύση τους από καιρού εις καιρόν. Δηλαδή, εμείς καλούμαστε να καλύψουμε ανάγκες που αφορούν κυρίως αναλώσιμα αγαθά για μια χρονική περίοδο, ενώ λίγο καιρό μετά αφορούν εξοπλισμό ή την εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για ομαλοποίηση της κατάστασης.

    Ευχαριστηριο απο ενα σχολειο
    Ευχαριστηριο απο ενα σχολειο

    Με ποιες δυσκολίες έρχεστε αντιμέτωποι στην προσπάθειά σας να υλοποιήσετε τα προγράμματα σας;

    Η κύρια δυσκολία είναι η πληθώρα των αναγκών, η γραφειοκρατία που συναντούμε σε αρκετές περιπτώσεις, η έλλειψη συντονισμού και η έλλειψη νομικού πλαισίου για τη δράση των κοινωφελών οργανισμών.

    Desmos & Ladies Run - Κίμων Φραγκάκης, Εκάβη Βαλλερά, Κλαίρη Δανηιλίδου, αθλήτριες του Ladies Run
    Desmos & Ladies Run – Κίμων Φραγκάκης, Εκάβη Βαλλερά, Κλαίρη Δανηιλίδου, αθλήτριες του Ladies Run

    Διαπιστώνετε αν οι Έλληνες συμπολίτες μας έχουν την καλή διάθεση να συμμετέχουν εθελοντικά σε μια οργάνωση σαν τη δική σας ή έχουν κλειστεί στον εαυτό τους;

    Υπάρχει ένα ρεύμα εθελοντισμού και ενεργού κοινωνικής προσφοράς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και αυτό ήταν και η αιτία δημιουργίας του Δεσμού: να βοηθήσουμε την κοινωνία να γίνει καλύτερη και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της. Είναι πολύ σημαντικό, αυτή τη νέα κουλτούρα που δημιουργείται να μπορέσουμε να τη διαφυλάξουμε και τι καλύτερο από το να την εμφυσήσουμε στις νεότερες γενεές. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Εισαγωγή του Εθελοντισμού ως μάθημα στα σχολεία για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. Στην πιλοτική εφαρμογή του συμμετέχουν 10 δημοτικά και γυμνάσια στην Αττική και 50 στην υπόλοιπη χώρα. Αναμένεται δε να ωφελήσει πάνω από 3.300 μαθητές. Το πρόγραμμα έχει τίτλο “Νοιάζομαι και Δρω” και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, ενώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Είμαστε Όλοι Πολίτες” του ΕΟΧ, με Διαχειριστή Επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη (10 σχολεία στην Αττική) και με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (50 σχολεία στην υπόλοιπη Ελλάδα).

    Προγραμμα Εθελοντισμος για τα Σχολεια
    Προγραμμα Εθελοντισμος για τα Σχολεια

    Θα λέγατε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ή δημιουργήσει προβλήματα στον τρόπο που κάνετε το έργο σας, όπως π.χ. η έλλειψη πόρων;

    Πέρα από την έλλειψη πόρων, η οποία σχετίζεται με τη μείωση της οικονομικής δύναμης των εταιρειών, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που προκύπτουν και δυσχεραίνουν το έργο μας και αφορούν το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας των κοινωφελών οργανισμών. Επί παραδείγματι, πλέον, λόγω των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων, οι κοινωφελείς οργανισμοί στην Ελλάδα δεν μπορούν να δεχθούν δωρεές μέσω Paypal, όταν προέρχονται από ελληνικές κάρτες, με αποτέλεσμα, ακόμη και αν κάποιος θέλει να κάνει μια χρηματική δωρεά, να μην μπορεί και μάλιστα σε μια εποχή που το επόμενο βήμα στις χρηματοδοτήσεις των κοινωφελών οργανισμών δεν είναι τα μεγάλα ποσά από λίγους χρηματοδότες, αλλά μικρά ποσά από πολλούς χρηματοδότες και η μέθοδος του crowdfunding είναι από τις σημαντικότερες εξ αυτών. Χάρη σε μια τέτοια πρωτοβουλία του Άγγλου Thom Feeney, ο οποίος συγκέντρωσε το καλοκαίρι σχεδόν 300.000 ευρώ για την Ελλάδα, ο Δεσμός υλοποιεί ένα πρόγραμμα χάρη στο οποίο 15 νέοι 18-28 ετών εργάζονται ήδη σε 15 κοινωφελείς οργανισμούς στην Ελλάδα για ένα χρόνο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να λυθεί αυτό το θέμα για να διευκολυνθούν οι δωρητές στην Ελλάδα για να προσφέρουν για καλό σκοπό.

    Desmos for Youth - Picking up perks - Ειρήνη Παπαγιαννούλη με δωρητές του Greek Crowdfund.
    Desmos for Youth – Picking up perks – Ειρήνη Παπαγιαννούλη με δωρητές του Greek Crowdfund.

    Ποιες είναι οι δικές σας πρωτοβουλίες για συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς;

    Ο Δεσμός από τη φύση του είναι ένας οργανισμός που έχει δημιουργηθεί για να βοηθάει άλλους οργανισμούς και για να αποτελέσει κόμβο επικοινωνίας και δικτύωσης. Ενδεικτικό αυτού είναι οι πάνω από 500 κοινωφελείς οργανισμοί που έχει βοηθήσει πανελλαδικά στα 4 χρόνια λειτουργίας του. Συμπράττει με αρκετούς από αυτούς και παίρνει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της λειτουργίας του Τρίτου Τομέα στην Ελλάδα.

    Το background

    Η Αλέξια είναι απόφοιτος του Middlebury College στις Η.Π.Α. Μετά την αποφοίτηση της, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί για την ομάδα του NBA New York Knicks, στον τομέα των Community Relations.

    Μετά από τρία χρόνια αποφάσισε να αποκτήσει ένα MBA στο IESE Business School της Βαρκελώνης. Εργάστηκε για δύο χρόνια στο Corporate Social Responsibility τμήμα της τηλεφωνικής εταιρίας Orange France Telecom στη Μαδρίτη, μέχρι που αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα το 2009. Το email της είναι ανοιχτό για όλους διαθέσιμο σε εμφανές σημείο του site.



    ΣΧΟΛΙΑ