• Table for Two

    Αλεξία Κατσαούνη: «Είμαστε έτοιμοι οτιδήποτε προκύψει», δηλώνει στο Table for Two η πρόεδρος του ΔΕΣΜΟΥ

    • Κατερίνα Δαφέρμου

    «Στον Δεσμό λειτουργούμε πάντα proactively -προνοητικά», δηλώνει η πρόεδρος του Δεσμού Αλεξία Κατσαούνη στο mononews. «Είμαστε έτοιμοι οτιδήποτε προκύψει», εξηγεί σχετικά με το ενδεχόμενο αυξημένων αναγκών στη χώρα λόγω της ύφεσης και της ενεργειακής κρίσης.

    Στον Δεσμό έχουν εξάλλου δημιουργήσει μόνιμη θέση Due Diligence Officer, ο ρόλος του οποίου αφορά ακριβώς αυτήν την ανάγκη για προνοητικότητα. Εποπτεύει και καταγράφει τα προβλήματα που προκύπτoυν ανά πάσα στιγμή σε όλη την Ελλάδα.

    Έτσι ώστε ο Δεσμός να βρίσκεται πάντα στη θέση να σχεδιάσει και να καλύψει τις ανάγκες, πριν οξυνθούν και γενικευτούν. Επίσης, βεβαιώνεται ότι οι συνεργασίες με τα διάφορα φιλανθρωπικά σωματεία λειτουργούν αποτελεσματικά.

    Υποδέχτηκε το συνεργείο του Table for Two, ένα ηλιόλουστο πρωινό στην οικία της στην Κηφισιά. Με μεγάλη συγκίνηση μίλησε για το σωματείο που ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια.

    Από μια στενή παρέα νεαρών γυναικών, οι οποίες συνδέονταν από τα σχολικά τους χρόνια.

    Οι περισσότερες (αν όχι όλες) σπούδασαν (κάποιες και εργάστηκαν) στην Αμερική όπου η κοινωνική συνείδηση θεωρείται βασική και απαραίτητη κοινωνική δεξιότητα σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο από τα επίσημα σωματεία… Όλες είχαν εμπλακεί σε κοινωφελείς δράσεις.

    Όταν επέστρεψαν, η πατρίδα τους βυθιζόταν στο ναδίρ της οικονομικής κρίσης.

    Η ίδρυση του Δεσμού το 2012 συνέβαλε στην εξέλιξη του πεδίου φιλανθρωπικής δράσης στην Ελλάδα.

    Ο Δεσμός λειτουργεί σαν γέφυρα (hub) ανάμεσα στην κοινωνία από τη μια πλευρά και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από την άλλη. Διευκολύνοντας έτσι την εφαρμογή κοινωφελών δράσεων από τους οργανισμούς προς στον κόσμο -πιο άμεσα, πιο αποτελεσματικά.

    Το ΜΚΣ Δεσμός δηλαδή δρα συμπληρωματικά με τα σωματεία που δρουν στην Ελλάδα.

    Διαφάνεια και συνεργατικότητα

    «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μας στήριξαν και μας πίστεψαν», τονίζει σήμερα με συγκίνηση η πρόεδρος του Δεσμού. «Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει όσα κάναμε χωρίς αυτούς». Εκφράζει την ευγνωμοσύνη της απέναντι στους διάφορους φορείς, ιδρύματα, σωματεία με τα οποία συνεργάστηκαν αυτά τα δέκα χρόνια. Οκτακόσιοι διαφορετικοί οργανισμοί εν συνόλω.

    Για το 2023 έχουν ήδη χαράξει τα πρώτα προγράμματα για την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που φαίνεται ότι το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Συνεργασία με το Ίδρυμα Λάτση, Ίδρυμα Αθηνάς Μαρτίνου, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Higgs, WWF μεταξύ άλλων. Αλλά και μικρότερα σωματεία με τα οποία συνεργάζεται ο Δεσμός και που όπως η ίδια δηλώνει «κάνουν το έργο τους και το κάνουν και πολύ καλά».

    Το πιο σημαντικό όμως από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σωματείου, ειδικά αυτόν τον καιρό:

    Ο Δεσμός λειτουργεί «με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση να  δώσει κάποιος λεφτά και να μην ξέρει πού και πώς ξοδευτήκαν τους για κάθε πρότζεκτ», επισημαίνει. «Για εμάς είναι μεγάλη ευθύνη και το έχουμε από την πρώτη στιγμή. Είμαστε πολύ περήφανες για αυτό, δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό». Επίσης, οι χρηματικές δωρεές πάντα μετατρέπονται σε είδος και δεν λαμβάνουν ποτέ χρήματα από ιδιώτες.

    «Εμείς λειτουργούμε τον Δεσμό σαν επιχείρηση 100%», υπογραμμίζει. «Και το κάνουμε αφιλοκερδώς, από το χρόνο μας για αυτό θέλω και τα μέλη του ΔΣ να ευχαριστήσω πάρα πολύ».

    Ξεκίνησαν με έναν εργαζόμενο το 2012 και τώρα έχουν φτάσει τους οκτώ και δύο γραφεία -Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Η Αλεξία Κατσαούνη πιστεύει ότι οι Έλληνες διατηρούν αυξημένη αίσθηση κοινωνικής συνείδησης, όπως φάνηκε πρόδηλα στην κρίση. Και αυτή αποδεικνύεται καθημερινά από τη λειτουργία της ελληνικής οικογένειας και γειτονιάς.

    Επιμένει ότι κάθε ευρώ που δωρίζεται, έχει δυνητικά μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. «Εμείς λέμε, ακόμη και τα είκοσι ευρώ που νομίζεις ότι δεν θα βοηθήσουν, θα μετρήσουν».

    ΔΣ: κς Κατσαούνη, Παπαλεξοπούλου, Σωτηρίου, Σταφυλοπάτη, Αναστασοπούλου, Στρατάκη, Μπαθιανάκη, Βαλλερά

    Μελέτη Αντικτύπου Deloitte

    Σύμφωνα με τη Μελέτη Αντικτύπου της Deloitte που αφορά στο έργο του Δεσμού από το 2012 έως το 2020:

    Για κάθε ένα ευρώ που δέχεται ο ΔΕΣΜΟΣ ως δωρεά δημιουργείται και επιστρέφεται αξία 9,2 εκατομμυρίων ευρώ για την κοινωνία.

    Το οικονομικό αποτύπωμα της συνολικής δραστηριότητας του ΔΕΣΜΟΥ για την κοινωνία ανέρχεται μέχρι σήμερα στα δέκα τρία εκατομμύρια ευρώ.

    Η εξοικονόμηση δημοσίων πόρων που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής μέσω της δραστηριότητας του Δεσμού ανέρχεται σε 2.200.000 ευρώ.

    Χίλιοι κοινωφελείς οργανισμοί σε όλη την Ελλάδα λαμβάνουν τακτική υποστήριξη από τον ΔΕΣΜΟ.

    Και πάνω από διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους μέσα από τα προγράμματα του ΔΕΣΜΟΥ.

    Και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς…

    Πεδία δράσης ΜΚΟ Δεσμός

    Ιδού ορισμένα από τα κυριότερα πεδία δράσης του Δεσμού:

    • Ο Δεσμός προσφέρει Ζεστασιά
    • Δεσμός για τα Σχολεία
    • Δεσμός για τους Νέους
    • Νοιάζομαι και Δρω
    • Ενέργειες στην Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια
    • Ανταπόκριση στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής 2018
    • Ανταπόκριση στον COVID-19
    • Ανταπόκριση στις πυρκαγιές 2021

    Αλεξία Κατσαούνη

    Η Αλεξία Κατσαούνη αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Middlebury College των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στην ομάδα NBA New York Knicks, στον τομέα της (κοινωφελούς) σύνδεσης με την κοινωνία (Community Relations).

    Τρία χρόνια αργότερα απέκτησε τίτλο MBA από το IESE Business School της Βαρκελώνης.

    Ύστερα εργάστηκε στο τμήμα Corporate Social Responsibility (κοινωνικής ευθύνης) της τηλεφωνικής εταιρίας Orange France Telecom στη Μαδρίτη. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009.

    Σήμερα εργάζεται πλέον στην οικογενειακή επιχείρηση με διευθυντικά καθήκοντα.

    Πληροφορίες

    Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.desmos.org/el/
    INSTAGRAM: desmos_non_profit_foundation
    FACEBOOK: Δεσμός ή Desmos
    Youtube: DESMOSchannel
    Επικοινωνία: Έμιλυ Κερν [email protected], Εκάβη Βαλλερά [email protected]