• Business

    Ποιους TAPωσε ο Xρήστος Ιωάννου της JP Avax; Υψηλή πτήση για την μετοχή


    Άλλο ένα σημαντικό έργο μπαίνει στο χαρτοφυλάκιο του κατασκευαστικού ομίλου J&P ΑΒΑΞ. Ο πρόεδρος της εισηγμένης, Χρήστος Ιωάννου, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι επί των ημερών του, η εταιρεία ανέλαβε μέρος της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη συνολικού ύψους 2,3 δις ευρώ. Ο Χρήστος Ιωάννου και τα μέλη της διοίκησης της J&P ΑΒΑΞ διεκδίκησαν και πέτυχαν σε έναν διαγωνισμό ιστορικής σημασίας για τον ενεργειακό κλάδο. Και τα χρήματα είναι πολλά και το σημαντικότερο πρόκειται για εξασφαλισμένα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τις εξελίξεις αυτές η μετοχή της εταιρίας στις 16:30 (σήμερα Παρασκευή) σημείωνε σημαντική άνοδο κατά 16% στα 0,28 ευρώ.

    Χρήστος Ιωάννου. Επικεφαλής JP AVax
    Χρήστος Ιωάννου. Επικεφαλής JP AVax

    Με την συνεργασία της ιταλική Bonatti, ο όμιλος θα κατασκευάσει δύο από τα τρία τμήματα του TAP επί ελληνικού εδάφους (360 χμ). Το τρίτο το πήρε η θυγατρική της γαλλικής Vinci, Spiecapag (185 χμ) μαζί με δύο τμήματα επί αλβανικού εδάφους (215 χμ).
    Με βάση τη συμφωνία, οι κατασκευαστές του αγωγού είναι υπεύθυνοι για την επιλογή των υπεργολάβων οι οποίοι θα αναλάβουν σειρά εργασιών. Οι συμβάσεις κατασκευής του αγωγού θα ενεργοποιηθούν αμέσως για ορισμένα τμήμα και εκτιμάται πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2016.

    Ποιους “νίκησε” ο Xρ.Ιωάννου

    Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    Γεώργιος Περιστέρης, 58 ετών, Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Στην μάχη για τα ελληνικά τμήματα του ΤΑP συμμετείχαν τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά ονόματα της χώρας στον κλάδο των κατασκευών . Οι προσφορές που είχαν κατατεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο προέρχονταν από επτά κοινοπραξίες.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, ετών 61. Επικεφαλής Protergia
    Ευάγγελος Μυτιληναίος, ετών 61. Επικεφαλής Protergia

    Μεταξύ άλλων , η Ελλάκτωρ με τη γαλλική Spiecapag, ο όμιλος ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τη γερμανική Max Streicher GmbH και τη βελγική Denys, καθώς και η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου με τις ιταλικές Nuova Ghizzoni SpA και Sicilsaldo SpA.

    Λεωνίδας Μπόμπολας. Ετών 55. CEO Ελλακτωρ
    Λεωνίδας Μπόμπολας. Ετών 55. CEO Ελλακτωρ



    ΣΧΟΛΙΑ