• Business

    Ανοικτός πόλεμος Attica Bank – μετόχων. Βαρύτατες καταγγελίες στις Βρυξέλλες. Έρχεται έλεγχος από τον SSM

    Τράπερ


    Οι Καναδοί «κάρφωσαν» την Attica Bank στον SSM ή ήταν το κερασάκι στην τούρτα η καταγγελία του συνταξιοδοτικού ταμείου του Καναδά το οποίο αντιτάχθηκε στην συμμετοχή της εταιρείας Αερολιμένας Αθηνών (Οι Καναδοί είναι μέτοχοι της εταιρίας του αεροδρομίου μαζί με το ελληνικό δημόσιο ) στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας; Εκτενές δημοσίευμα των Financial Times που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα κάνει λόγο για έρευνα που προκλήθηκε μετά από αναφορά προς τον SSM (Εποπτική αρχή των ευρωπαϊκών τραπεζών) μετόχου της τράπεζας για πιθανές παρατυπίες στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Η περίπτωση της Attica Bank ήταν γνωστή αφού η μερική κάλυψη της αύξησης έγινε με συμμετοχή κυρίως του ΤΣΜΕΔΕ και οργανισμών  του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε τιμή ασύμφορη για τους επενδυτές. Δείτε εδώ πρόσφατο δημοσίευμα του  mononews.gr 

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος

    Ένα από τα βασικά προβλήματα για τους επόπτες, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, είναι ότι ο τρόπος πραγματοποίησης της αύξησης δείχνει παρέμβαση της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ, παρά τις αντιρρήσεις μελών της διοίκησης και του Ελευθέριος Βενιζέλος, παρά την αντίθεση του καναδικού συνταξιοδοτικού ταμείου που είναι μέτοχος μειοψηφίας.

    Το ταμείο εταιρεία πέτυχε τελικώς να περιοριστεί η επένδυση στα 9,9 εκ.ευρώ από τα 30 εκ. ευρώ που είχε σκοπό η διοίκηση να τοποθετήσει στην αύξηση, όπως αναφέρουν οι FT. Μετά την πάροδο σχεδόν 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank η εταιρία Αερολιμένας Αθηνών χάνει σχεδόν το 75% των χρημάτων που έβαλε ενώ ζημιωμένα είναι και τα στελέχη της εταιρίας που αγόρασαν μετοχές . (Δείτε εδώ χθεσινό δημοσίευμα του mononews.gr) 

    Πάντως σύμφωνα με τους FT σε εκκρεμότητα μένει και η κεφαλαιακή ενίσχυση αφού η τράπεζα «χρωστά» ακόμη 68 εκ. ευρώ για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    O Γιάννης Στουρνάρας ως επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος , οπως έχει γράψει ήδη δυο φορές το mononews.gr  θα συνεργαστεί για τη διερεύνηση της αύξησης και της λειτουργίας της τράπεζας με τον SSM, o oποίος κινητοποιήθηκε περαιτέρω και από τις καταγγελίες του καναδικού συνταξιοδοτικού ταμείου ενώ και ο Jonn Paulson, ο οποίος ελέγχει το 10% της ΕΥΔΑΠ, είχε αντιδράσει έντονα, και δημοσίως, για την συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση της. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΔΑΠ βλέπει την αρχική συμμετοχή αξίας 20 εκατ. ευρώ να αποτιμάται 6 εκατ., άρα να έχει υποαξίες 14 εκατ. ευρώ.

    Κλιμάκιο του SSM αναμένεται να ξεκινήσει έλεγχο εντός των επομένων ημερών και όπως δηλώνεται από την τράπεζα στους FT, ο SSM θα εξετάσει την αύξηση στο πλαίσιο ενός συνολικού ελέγχου.

    Γιάννης Γαμβρίλης. Ετών 65. Πρόεδρος Τράπεζας Αττικής
    Γιάννης Γαμβρίλης. Ετών 65. Πρόεδρος Τράπεζας Αττικής

    Τι λέει η διοίκηση της Attica BAnk 

    Η διοίκηση της Attica Bank σύμφωνα με σημερινές αναφορές σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες   επισημαίνει ότι η τράπεζα διαθέτει υψηλότατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο επίπεδο του 20%, υπερδιπλάσιο του ελάχιστου απαιτούμενου από τις εποπτικές αρχές και αυξανόμενη διείσδυση στην ελληνική αγορά μέσω του δικτύου και των συνεργασιών της. Σημειώνει δε, ότι η τράπεζα εποπτεύεται και ελέγχεται επίσης από την ΤτΕ ενώ συμμορφώνεται απόλυτα στο νομοκανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του πιστωτικού μας συστήματος.

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής
    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Ετών 52. CEO Τράπεζα Αττικής

    Δημοσίευμα του Bankingnews.gr 

    illustrate emailΤην ίδια ώρα δημοσίευμα του bankingnews.gr  αναφέρεται σε αγωγή που κατέθεσε η Roland Berger κατά της διοίκησης της Attica Bank στα βρετανικά δικαστήρια για υπόθεση sales and lease back ακινήτου που ανήκει στην οικογένεια Σταύρου Παπασταύρου (τέως σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά) ενώ η τράπεζα ανταπάντησε με αγωγή για προσβολή της φήμης της.



    ΣΧΟΛΙΑ