• Business

    Aramco: Ρεκόρ για τη μετοχή μετά τις αισιόδοξες δηλώσεις του CEO της εταιρείας

    • Bloomberg
    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco


    Ρεκόρ σημείωσε η μετοχή της Saudi Aramco, μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ότι η ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, που αποτελεί την κύρια αγορά της εταιρείας.

    «Με την παγκόσμια ανάκαμψη που βλέπουμε σήμερα, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα και το βλέπουμε από διαφορετικές πλευρές, ειδικά στην Ασία», επισήμανε ο Αμίν Νάσερ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. «Υπάρχει κάποια βελτίωση στον υπόλοιπο κόσμο».

    Οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20% φέτος ξεπερνώντας τα 90 δολάρια το βαρέλι, με την κατανάλωση να αυξάνεται και πολλούς μεγάλους παραγωγούς να αγωνίζονται να ενισχύσουν την προσφορά. Αρκετοί έμποροι πιστεύουν ότι οι τιμές σύντομα θα φτάσουν τα 100 δολάρια.

    Aramco shares surge to record on optimistic outlook
    Οι μετοχές της Aramco βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ με μοχλό ανόδου τις αισιόδοξες προοπτικές

    Η μετοχή της Aramco ενισχύθηκε μέχρι και 6% τη Δευτέρα, ωστόσο στη συνέχεια περιόρισε τα κέρδη και διαμορφώθηκε στα 39,75 ριάλ. Ο τίτλος της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο σημειώνει άνοδο 11% από τις αρχές του έτους.

    Η άνοδος του αργού πετρελαίου συμβάλλει στην επιτάχυνση του πληθωρισμού παγκοσμίως και ασκεί πίεση στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με στόχο να αμβλύνει τις πιέσεις στο κόστος ζωής των Αμερικανών πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, κάλεσε τους τελευταίους μήνες τους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή γρηγορότερα.

    Ο Νάσερ υποστήριξε ότι μέρος του προβλήματος είναι η έλλειψη επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου. Πολλές εταιρείες ενέργειας περιορίζουν τις κινήσεις ανάπτυξης, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές τις πιέζουν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

    Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί στον Περσικό Κόλπο, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι από τους λίγους που εξακολουθούν να δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσουν την ικανότητά τους.

    «Δεν υπάρχουν επαρκείς επενδύσεις» για να «διατηρηθεί η ανάπτυξη της ζήτησης μεσοπρόθεσμα έως βραχυπρόθεσμα», τόνισε ο Νάσερ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ευρεία συνεργασία Aramco – Aston Martin!

    John Driscoll (JTD Energy Services): Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στα 150 δολάρια το βαρέλι



    ΣΧΟΛΙΑ