• Business

    Aramco: Διατηρεί το μέρισμα στα 29,4 δισ. δολ. παρά τη μείωση των τριμηνιαίων κερδών

    • Bloomberg
    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco

    Amin Nasser, CEO Saudi Aramco


    Η Aramco διατήρησε την πληρωμή μερίσματος προς τη κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και τους επενδυτές στα 29,4 δισεκατομμύρια δολάρια, βοηθώντας τα κρατικά ταμεία εν μέσω του διευρυνόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο διατήρησε τις πληρωμές στα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου, παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 23% στα 32,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε.

    Η Aramco τροφοδοτεί μεγάλο μέρος των εσόδων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας μέσω γενναιόδωρων μερισμάτων.

    Η διανομή μερίσματος γίνεται ολοένα και πιο ζωτική καθώς η χώρα προχωρά σε υψηλού κόστους έργα όπως η φουτουριστική πόλη Neom, η αγορά ποδοσφαιριστών υψηλού προφίλ και μερίδια σε αθλητικά πρωταθλήματα.

    Η χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου έπληξε τα κέρδη της Aramco το τρίτο τρίμηνο. Η Σαουδική Αραβία διατηρεί την παραγωγή σε σχεδόν 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, περίπου 1 εκατομμύριο κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σε μια προσπάθεια να τονώσει τις τιμές. Τα επίπεδα θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν διακυμάνσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

    Οι ανησυχίες της αγοράς ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Χαμάς θα εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή και θα απειλήσει τις παγκόσμιες προμήθειες έχουν κοπάσει.

    Το αργό brent επέστρεψε στο σημείο που ήταν πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στα 85 δολάρια περίπου το βαρέλι. Αυτό κάνει τους Σαουδάραβες και τον εταίρο τους στον ΟΠΕΚ+, τη Ρωσία, να διατηρήσουν τις μονομερείς περικοπές της παραγωγής τους προς το παρόν.

    Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η φυσική αγορά πετρελαίου αποδυναμώνεται, γεγονός που θα μπορούσε να ωθήσει τη Σαουδική Αραβία να παρατείνει τις περικοπές της προσφοράς της για το επόμενο έτος. Η ζήτηση για καύσιμα όπως το ντίζελ μειώνεται στην Ευρώπη σε ένδειξη ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης.

    Ωστόσο, η Aramco στοχεύει να αυξήσει σταδιακά τις πληρωμές.

    Στο πλαίσιο του νέου μερίσματος που βασίζεται στην απόδοση, η εταιρεία συνέδεσε τη διανομή με τις ελεύθερες ταμειακές ροές.

    Άλλες διεθνείς μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν επίσης δώσει προτεραιότητα στις αποδόσεις των μετόχων, με τη Shell Plc να αυξάνει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της.

    Διαβάστε ακόμη:

    WeWork: Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης – Στα 19 δισ. δολ. τα χρέη της

    Ηλεκτρικό ρεύμα: Γιατί πιέζουν φορτικά οι εταιρείες για ανανέωση συμβολαίου- Τι συμφέρει τον καταναλωτή

    Μικέλης Χατζηγάκης (Hexicon): Σε συζητήσεις για σύμπραξη στα πλωτά με τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ