• Business

    Apple: Απειλείται με πρόστιμο-μαμούθ 13 δισ. ευρώ

    • NewsRoom
    Τιμ Κουκ, CEO Apple

    Τιμ Κουκ, CEO της Apple


    Σε μία δικαστική διαμάχη με την αντιμονοπωλιακή επιτροπή της ΕΕ έχει εμπλακεί η Apple εδώ και επτά χρόνια, η οποία αν και κέρδισε πρωτόδικα σε ευρωπαϊκό δικαστήριο, σύμβουλος του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέφερε το ζήτημα στο δρόμο της δικαιοσύνης καθώς έκανε λόγο για νομικά λάθη στην προηγούμενη απόφαση.

    Ειδικότερα, ο γενικός εισαγγελέας Giovanni Pitruzzella του Δικαστηρίου της ΕΕ σε συμβουλευτική γνωμοδότηση του την Πέμπτη ανέφερε ότι η υπόθεση πρέπει να επανεξεταστεί.

    Όλα ξεκίνησαν όταν η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ, Margrethe Vestager – η οποία βρίσκεται σε προσωρινή άδεια για να επιδιώξει μια υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – αποφάσισε το 2016 να προχωρήσει σε ένα κυνήγι εναντίον των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών σχετικά με τα φορολογικά τους οφέλη εντός της ΕΕ.

    Κατά καιρούς έχει ερευνήσει τις περιπτώσεις των Amazon και Stellantis, όμως όταν στράφηκε στην Apple προκάλεσε έντονη οργή στην εταιρεία αλλά και στον Λευκό Οίκο.

    Η Vestager υποστήριξε ότι αναζητεί φορολογική δικαιοσύνη και οποιαδήποτε φορολογικά οφέλη προς τις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν παράνομη κρατική ενίσχυση, η οποία απαγορεύεται στην ΕΕ.

    Η Apple κατάφερε να ανατρέψει την απόφαση για ένα πρόστιμο-μαμούθ δισεκατομμυρίων το 2020, αφού οι δικαστές διαπίστωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει πολλά λάθη.

    Δεν ήταν η πρώτη βαριά ήττα, για την Vestager, της οποίας ο φορολογικός αγώνας έχει στεφθεί με αρκετές αποτυχίες, καθώς τα δικαστήρια έχουν εντοπίσει αρκετά λάθη της ομάδας της στα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει.

    Η Apple την Πέμπτη αντέδρασε στα ευρήματα του Pitruzzella, λέγοντας ότι το κατώτερο δικαστήριο ήταν πολύ σαφές στο ότι η εταιρεία δεν έλαβε κανένα επιλεκτικό πλεονέκτημα και καμία κρατική ενίσχυση.

    Διαβάστε επίσης:

    Sony: Μείωση 29% στα λειτουργικά κέρδη – «Πλήγμα» στη μονάδα μικροτσίπ

    Apple: Στα 89,50 δισ. δολάρια τα κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο – Απογοήτευσαν οι πωλήσεις iPad και Mac

    Apple: Στα δικαστήρια για την υπόθεση με τις ελαττωματικές μπαταρίες



    ΣΧΟΛΙΑ