• Business

    Apple: Στα 89,50 δισ. δολάρια τα κέρδη στο τελευταίο τρίμηνο – Απογοήτευσαν οι πωλήσεις iPad και Mac

    • NewsRoom
    Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple

    Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple


    Τα αποτελέσματα για τα έσοδα και τα κέρδη τέταρτου τριμήνου της χρήσης 2022-23 ανακοίνωσε η Apple, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Ωστόσο, την ίδια ώρα, αποκάλυψε τα οποία ότι οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με κάθε κλάδο εκτός αυτού του iPhone να σημειώνει πτώση από έτος σε έτος,

    Η Apple τόνισε την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη 16% στο τμήμα διαδικτυακών υπηρεσιών της για να αντισταθμίσει την αδυναμία στις πωλήσεις υλικού.

    Ειδικότερα, η Apple ανακοίνωσε κέρδη 1,46 δολάρια ανά μετοχή, έναντι πρόβλεψης της LSEG για 1,39 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 89,50 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 89,28 δισ. δολάρια.

    Τα έσοδα από τις πωλήσεις των iPhone διαμορφώθηκαν στα 43,81 δισ. δολάρια, όσο και η εκτίμηση των αναλυτών στην έρευνα της LSEG.

    Τα έσοδα από τις πωλήσεις Mac διαμορφώθηκαν στα 7,61 δισ. δολάρια (εκτίμηση 8,63 δισ. δολ.), των iPad στα 6,44 δισ.  δολάρια (εκτίμηση 6,07 δισ. δολ), από τα Wearables στα 9,32 δισ. δολάρια (εκτίμηση 9,43 δισ. δολάρια), ενώ από τις υπηρεσίες στα  22,31 δισ. δολάρια (έναντι 21,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένονταν).

    Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 45,2% (44,5% αναμενόμενο).

    Η Apple δεν έδωσε επίσημη καθοδήγηση, για μια ακόμη φορά.  Οι αναλυτές εκτιμούν πως θα έχει έσοδα 122,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, τα οποία θα ήταν μια επιστροφή στην ανάπτυξη από έτος σε έτος, στο πιο σημαντικό τρίμηνο της Apple.

    Τα καθαρά έσοδα της Apple ήταν 22,96 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 20,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Για ολόκληρο το οικονομικό έτος της Apple, ανέφερε πωλήσεις 383,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένες κατά περίπου 3% σε σχέση με το οικονομικό έτος 2022 της Apple. Τα τριμηνιαία έσοδα μειώθηκαν λιγότερο από 1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022-23, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.

    Οι πωλήσεις iPhone της εταιρείας ήταν σύμφωνες με τις προσδοκίες της Wall Street και αυξήθηκαν περισσότερο από 2% από πέρυσι. Ήταν η μόνη σειρά υλικού για την Apple που παρουσίασε ανάπτυξη το τρίμηνο και η περίοδος περιελάμβανε μόνο περίπου μια εβδομάδα πωλήσεων iPhone 15.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε ότι το iPhone 15 τα πήγαινε καλύτερα από το iPhone 14 το περασμένο τρίμηνο Σεπτεμβρίου.

    Αντίθετα, οι πωλήσεις των Mac και iPad της Apple υπέφεραν κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Ο Maestri, ο CFO της Apple, είχε προειδοποιήσει σε συνομιλία με αναλυτές μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ότι οι πωλήσεις iPad και Mac θα μειωθούν κατά διψήφιο ποσοστό.

    Οι πωλήσεις Mac υποχώρησαν κάτω από τις προσδοκίες της Wall Street, με πτώση σχεδόν 34% σε ετήσια βάση.

    Τα έσοδα από τα iPad μειώθηκαν επίσης σημαντικά, μειώθηκαν κατά 10% από την ίδια περίοδο πέρυσι. Η Apple δεν ανακοίνωσε νέα προϊόντα ενόψει της εορταστικής περιόδου φέτος.\

    Η επιχειρηματική μονάδα φορητών συσκευών της Apple που περιλαμβάνει ακουστικά όπως τα AirPods της εταιρείας καθώς και πωλήσεις Apple Watch σημείωσε πτώση άνω του 3% σε ετήσια βάση.

    Αναφορικά με τα έσοδα των υπηρεσιών της Apple,  η εταιρεία κατέγραψε αύξηση πάνω από 16% σε ετήσια βάση. Το τμήμα υπηρεσιών της Apple περιλαμβάνει διαδικτυακές συνδρομές, όπως αποθήκευση στο iCloud και Apple Music, καθώς και εγγυήσεις από την AppleCare.

    Η Apple είπε ότι θα καταβάλει μέρισμα 24 σεντς ανά μετοχή αυτόν τον μήνα και είπε ότι η εταιρεία είχε ξοδέψει 25 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου για επαναγορές μετοχών και μερίσματα.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Πάρτι με στήριξη από τη FED στην καλύτερη συνεδρίαση του Dow Jones από τον Ιούνιο

    Άνοδος για χρυσό και πετρέλαιο

    Κέρδη $1 δισ. για Amazon από κρυφό αλγόριθμο



    ΣΧΟΛΙΑ