• Business

    Απόστολος Βακάκης (Jumbo): Μη βιάζεστε για τοποθετήσεις κεφαλαίων, θα εκλογικευτούν οι τιμές

    • Άννα Διανά
    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo

    Απόστολος Βακάκης, Επικεφαλής Jumbo


    Εκλογίκευση των τιμών και εξισορρόπηση των αγορών βλέπει ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, χτυπώντας καμπανάκι ακόμη και για την αγορά ακινήτων.

    «Σήμερα η αγορά είναι σε ανισορροπία γιατί η προσδοκία είναι ότι οι τιμές θα ανέβουν και πάνω στην αγωνία γίνονται κινήσεις που δεν συμφέρουν. Μην παρασύρεται ο κόσμος, οι τιμές θα εκλογικευτούν. Και αν πει “όχι” οι τιμές θα πέσουν».

    Την επισήμανση αυτή έκανε χθες στο περιθώριο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Jumbo, ο βασικός μέτοχός της και διοικητικός ηγέτης της, Απόστολος Βακάκης.

    Οι αγορές θα ισορροπήσουν, αλλά θα περάσουμε κρίση

    Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι όλες οι αγορές θα ισορροπήσουν 100%, αλλά θα χρειαστεί χρόνος στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να βιάζεται να τοποθετήσει τα λεφτά του κάπου.

    «Θα υπάρξει διόρθωση» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αγορά ακινήτων, που όπως είπε βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα εισοδήματα.

    Ιδιαίτερα γλαφυρός στην περιγραφή του, ο κ. Βακάκης αναφερόμενος στις τιμές των ακινήτων είπε ότι ζούμε σε φαντασιώσεις. «Επειδή δέκα πλούσιοι αγόρασαν το νούμερο του τηλεφώνου τους για τιμή, δεν είναι αυτή η αγορά» είπε και πρόσθεσε ότι «η αγορά είναι σε άμεση συνάρτηση με τη χώρα στην οποία ζούμε. Μια χώρα που δεν έχει υποδομές δεν έχει σωστή στρατηγική πάνω σε αυτά τα θέματα και δεν μπορεί να καλύψει ούτε τους Έλληνες, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν ένα σπίτι βιώσιμο για μόνιμη κατοικία».

    Η απομυθοποίηση και στην αγορά ακινήτων

    Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη υπάρχει ακόμη αυτή η αναντιστοιχία εισοδημάτων και τιμών και προέβλεψε ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά μέχρι να ισορροπήσει. Μάλιστα όπως είπε θα δούμε την απομυθοποίηση και στα ακίνητα.

    «Δεν υπάρχει ζήτηση για αυτές τις τιμές που ζητάνε στα ακίνητα. Τα κόστη μπορεί να έχουν αλλά όχι τα εισοδήματα. Ποιος θα τα αγοράσει;  Να έρθει ο ξένος για  να αγοράσει ακριβά και να ζήσει στην Ελλάδα είναι μη λογικό. Να έρθει κάποιος στην Ελλάδα για να ζήσει φθηνότερα από ό,τι ζει στη χώρα του ακούγεται λογικό. Το άλλο  (σ.σ. οι υψηλές τιμές) είναι μη λογικό και απευθύνεται σε μπασκετμπολίστες, ποδοσφαιριστές, μαύρο χρήμα» είπε ο κ. Βακάκης.

    Είναι νομοτελειακό, οι τιμές θα πέσουν

    Είναι νομοτελειακό οι αγορές να εξισορροπήσουν σύμφωνα με τον κύριο Βακάκη, ο οποίος σημείωσε ότι μπαίνουμε πλέον σε περίοδο έντονου αποπληθωρισμού.

    Προέβλεψε μάλιστα εξισορρόπηση τιμών ακόμη και στην αγορά των τροφίμων, που αντιστέκεται σθεναρά, τονίζοντας, όμως, ότι δεν θα επανέλθουν ποτέ στο σημείο που ήταν πριν. Ωστόσο θα εκλογικευτούν.

    Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος και η γενική πεποίθηση, όπως είπε, είναι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού καλυτερέψουν.

    Στην κατεύθυνση αυτή τα Jumbo έχουν περάσει στην αποκλιμάκωση τιμών. Κατεβάζουν περίπου τις σε 150 κωδικούς προϊόντων σε καθημερινή βάση.

    Κανείς δεν είναι βιώσιμος αν αποξενωθεί από τα εισοδήματα των καταναλωτών είπε ο κ. Βακάκης. Όπως είπε, δε, αυτό θα φέρει μια αναδιάταξη των αγορών.

    «Οι ευχάριστες μέρες έχουν τελειώσει. Οι αγορές το διαβάζουν και τοποθετούνται. Για αυτό βλέπουμε μια απαισιοδοξία των δεικτών» συμπλήρωσε.

    Εγγύηση για πλούσιο μέρισμα στους μετόχους

    Πάντως, ο επικεφαλής του Jumbo, που είναι πάντα συντηρητικός ως προς τις προβλέψεις του για την πορεία του ομίλου, εμφανίστηκε βέβαιος για τη μερισματική πολιτική, δεσμευόμενος ότι οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους το 2023 και 2024 θα διατηρηθούν στο επίπεδο του 2022.

    Οι κερδοφορίες των προηγούμενων ετών ήταν τόσο σημαντικές που η μερισματική πολιτική του 2023 και του 2024 δεν θα υπολείπεται του 2022 είπε, ενώ αναφορικά με  τα αποτελέσματα της Jumbo τόνισε ότι τα αποτελέσματα είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

    Ο ίδιος επανέλαβε ότι στόχος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας (εκτίμηση για αύξηση τζίρου κατά 15% στην τρέχουσα χρήση) και αύξηση κερδοφορίας κατά 10%, εξαιτίας της συγκράτησης των τιμών.

    Σχετικά με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2023 εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κατά 51% θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρείας για το 2023 εκτίμησε ότι θα υπάρξει πίεση περιθωρίων κέρδους κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η οποία «ενδέχεται να επιταχυνθεί το 2024».

    Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος από τα κέρδη της εταιρικής χρήσης 2022, 0,32 ευρώ ανά μετοχή (μεικτά).

    Η έναρξη διανομής του μερίσματος θα γίνει στις 29 Αυγούστου.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2022 η Jumbo είχε προχωρήσει στην καταβολή ποσού μικτού 1,1550 Ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή έκτακτων χρηματικών διανομών, ενώ και τον Μάρτιο του 2023 η Jumbo προχώρησε στην έκτακτη χρηματική διανομή ποσού μικτού 1,1550 ευρώ ανά μετοχή.

    Η στρατηγική εξαγοράς των ακινήτων

    O  κ. Απόστολος Βακάκης δύο χρόνια πριν έχοντας προβλέψει την αύξηση των πρώτων υλών σταμάτησε την κατασκευή ακινήτων και προχώρησε στη στρατηγική εξαγοράς των ακινήτων.

    «Αγοράζουμε τα ακίνητα που μισθώνουμε. Αλλά το θέμα είναι να μη γίνει λάθος γιατί τα λάθη κοστίζουν μακροχρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε, δε, ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να εστιάζουν στο να αγοράζουν τον τζίρο τους, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Και αναπόσπαστο μέρος αυτής της στρατηγικής είναι και το κομμάτι των κτιριακών υποδομών.

    Αναφορικά με τη δραστηριότητα του ομίλου στο εξωτερικό στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα λειτουργήσει νέο κατάστημα στη Βουλγαρία και αργότερα το νέο κατάστημα Jumbo στην Κύπρο, το οποίο έχει περάσει από το στάδιο των αδειοδοτήσεων.

    Παράλληλα την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία.

    Αναφορικά με το Ισραήλ, όπου φέτος ξεκίνησε η λειτουργία καταστήματος franchise, ο κ. Βακάκης είπε ότι πηγαίνει πολύ καλά και αυτό είναι που δημιουργεί πρόβλημα διαχείρισης.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται μόνο σε χώρες που είναι μέλη της ΕΕ και χώρες όμορες στη δική μας με εστίαση στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Κύπρο.

    Στις άλλες χώρες λειτουργεί με franchise και όπως είπε ο κ. Βακάκης δεν είναι αυτό το μοντέλο στο οποίο βασίζεται η Jumbo, αλλά προσφέρουν μια ένεση στις πωλήσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών – Στο 7,375% το αρχικό επιτόκιο για το senior preferred ομόλογο

    Σενάρια για βελτίωση των ρυθμίσεων οφειλών σε εφορία και ταμεία – Τελεσίγραφο σε μεγαλοοφειλέτες στις 18 Ιουλίου

    Threads: Πρεμιέρα για το “twitter” του Ζούκερμπεργκ – Πάνω από 5 εκατ. εγγραφές σε λίγες ώρες



    ΣΧΟΛΙΑ