• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Τάκης Κανελλόπουλος και Γιώργος Κουφόπουλος εξαγόρασαν το ποσοστό Καματάκη (MLS) στην 3Κ Επενδυτική

    Τάκης Κανελλόπουλος, Γιώργος Κουφόπουλος, Ιωάννης Καματάκης, βασικοί μέτοχοι της 3Κ Investment Partners.

    Τάκης Κανελλόπουλος, Γιώργος Κουφόπουλος, Ιωάννης Καματάκης, βασικοί μέτοχοι της 3Κ Investment Partners.


    Έκλεισε ο… παράπλευρος «κύκλος» του Γιάννη Καματάκη στο μετοχικό σχήμα της 3Κ Επενδυτική.

    Το «βελούδινο» διαζύγιο έχει την ιδιαιτερότητα να είναι συνάμα κι ένα αμφίπλευρα επωφελές deal για τους βασικούς μετόχους της επενδυτικής εταιρείας. Στον πλήρη έλεγχο της οποίας βρίσκεται η 3Κ Investment Partners, που διαχειρίζεται έξι Αμοιβαία Κεφάλαια, με συνολικό ενεργητικό 125 εκατ. ευρώ.

    Πριν από 5 χρόνια, ο επιχειρηματίας Τάκης Κανελλόπουλος (γόνος της συνεπώνυμης οικογένειας των ιδιοκτητών του «Τιτάνα»), ο διαχειριστής Γιώργος Κουφόπουλος και το αφεντικό της MLS, Γιάννης Καματάκης, συνέπτυξαν τη βασική τριπλέτα, στον επαγγελματικό τομέα των επενδύσεων. Ηγήθηκαν μάλιστα τότε στη εξαγορά της ING ΑΕΔΑΚ, μετεξέλιξη της οποίας είναι η 3Κ Investment.

    Οι τωρινές ανατρεπτικές εξελίξεις στο μετοχικό σχήμα έρχονται στον απόηχο των δυσμενών καταστάσεων που έχουν προκαλέσει βαθιά και εκτεταμένα πλήγματα στη χρηματιστηριακή αξία της ΜLS. Mε την αγορά να αποτιμά αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης εταιρείας στο πρώτο εφετινό εξάμηνο και αυτό να πυροδοτεί κατά κύματα, επιθετικές πωλήσεις στη μετοχή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κατά τεκμήριο έγκυρες πηγές και οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, το δίδυμο των Κανελλόπουλου- Κουφόπουλου προχώρησε στην εξαγορά του ποσοστού Καματάκη στην 3Κ Επενδυτική.

    Το deal έκλεισε πριν από λίγα 24ώρα και τα δύο πρώτα «Κάπα» πήραν τις μετοχές του τρίτου… Δηλαδή το 22,42% της επενδυτικής εταιρείας, που κατέχει κοινές και προνομιούχες με ψήφο μετοχές.

    Πριν από τη συναλλαγή, ο 50χρονος Τάκης Κανελλόπουλος (γιος του Άγγελου, αδελφός του σημερινού προέδρου του «Τιτάνα», Νέλλου, και ανιψιός του Ανδρέα Κανελλόπουλου) κατείχε το 36,66% στην επενδυτική εταιρεία, ενώ το 24,88% ήταν στα χέρια του συνομηλίκου του, Γιώργου Κουφόπουλου. Με το ποσοστό που αγόρασαν, οι δυο τους φτάνουν πλέον στον έλεγχο του 86,96% το οποίο είναι σε σχεδόν ισοϋψή μερίδια. Γεγονός που καταδεικνύει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι από το ποσοστό Καματάκη περιήλθε στην κατοχή Κουφόπουλου, ο οποίος κατέχει το νευραλγικό πόστο του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στην 3Κ. Από το 3μελές ΔΣ της οποίας, προφανώς θα αποχωρήσει ο Γιάννης Καματάκης.

    Τι κερδίζουν από το deal οι δύο πλευρές

    Το αντίτιμο του deal της εξαγοράς των μετοχών παραμένει άγνωστο, αν και το ουσιώδες είναι ότι και οι δυο πλευρές αποκτούν οφέλη.

    Στην περίπτωση του 49χρονου Θεσσαλονικιού επιχειρηματία, αυτό μεταφράζεται σε ενίσχυση της προσωπικής του ρευστότητας που, με τη σειρά της, του δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στο να διαχειριστεί καλύτερα την τρέχουσα συγκυρία της MLS. Ήδη εντείνει την εμπορική πολιτική της εταιρείας με αιχμή του δόρατος τη MAIC, η οποία είναι μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής και πρόσφατα ανακοινώθηκε το «άνοιγμά» της και σε όλες τις Android συσκευές. Μένει να ακολουθήσει η είσοδος στην αγορά της νέας σειράς ΜAIC με πολύ χαμηλό κόστος (50 με 60 ευρώ) έτσι ώστε να τονωθούν οι πωλήσεις που αρχικά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

    Από την άλλη πλευρά των Κανελλόπουλου-Κουφόπουλου, οι σχέσεις των οποίων παραμένουν πολύ καλές με τον Γιάννη Καματάκη, όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν περισσότερα, υπάρχουν επίσης οφέλη. Διότι εκτός του ότι ισχυροποιούν τη μετοχική παρουσία τους στην κερδοφόρο 3Κ Επενδυτική, την απαλλάσσουν και από ένα επικοινωνιακό «βαρίδι». Καθώς ως τέτοιο λειτούργησε η υπόθεση της χρηματιστηριακής καθίζησης της ΜLS. Παρά το γεγονός του εντελούς διακριτού ρόλου που διαδραματίζει η 3Κ και η κατά 100% θυγατρική της 3Κ Investment Partners AΕΔΑΚ.

    Σε κάθε περίπτωση, με την πλήρη πλέον εκκαθάριση του μετοχικού τοπίου, αποκτάται και η «έξωθεν καλή μαρτυρία» απέναντι και στους τελευταίους των… ψιθυριστών που μπορεί να υπάρχουν. Άλλωστε σε τέτοιο είδους επαγγελματικές δραστηριότητες, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αδιαφορίας στις φήμες, ακόμη κι αν αυτές δεν εδράζονται σε πραγματικά γεγονότα. Επώδυνα ή όχι τα ’χει αυτά η αγορά…

    Τα κέρδη των 3,4 εκατ. ευρώ και το οικονομικό προφίλ της 3Κ

    Στις τέσσερις οικονομικές της χρήσεις, με τελευταία εκείνη που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018, η 3Κ Επενδυτική έχει παράξει συνολικά καθαρά κέρδη 3,43 εκατ. ευρώ. Έχοντας κάνει επιστροφές κεφαλαίων στους μετόχους που αθροιστικά ανέρχονται στα 1,138 εκατ. ευρώ.

    Η ονομαστική αξία των 165.000 μετοχών (εκ των οποίων οι 21.000 είναι προνομιούχες) ανέρχεται σε 511.500 ευρώ, δηλαδή 3,10 ευρώ η μία.

    Η εταιρεία η οποία τον Νοέμβριο του 2014 εξαγόρασε εξ ολοκλήρου την 3Κ Investment είχε στην τελευταία χρήση 4 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια.

    Σε ό,τι αφορά τους μετόχους, ο Γιάννης Καματάκης κατείχε 37.000 μετοχές, ενώ πέραν αυτού και των άλλων δύο βασικών μετόχων, τα υπόλοιπα ποσοστά κατέχονται από άλλα έξι στελέχη της (θυγατρικής) ΑΕΔΑΚ. Η οποία είναι σταθερά κερδοφόρα και απασχολεί 25 εξειδικευμένους υπαλλήλους.

    Ακόμη:

    * Το υπό διαχείριση ενεργητικό της 3K Investment Partners έχει σημειώσει στη διάρκεια του 2019 αύξηση άνω του 55% και έχει φτάσει τα 125 εκατ. ευρώ ενώ το ενεργητικό των υπό αντιπροσώπευση κεφαλαίων φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

    * Η 3K Investment Partners έχει υπό τη διαχείριση της 6 αμοιβαία κεφάλαια τα οποία έχουν καταγράψει ένα ιστορικό εξαιρετικών αποδόσεων, καθώς επίσης και έναν οργανισμό εναλλακτικών επενδύσεων. H έκθεση των αμοιβαίων σε μετοχές της ΜLS είναι εξαιρετικά μικρή στο σύνολο του ενεργητικού τους.

    * Πολλά από τα αμοιβαία της κεφάλαια έχουν υψηλή βαθμολόγηση από το διεθνή οίκο αξιολόγησης διαχειριστών κεφαλαίου «Morningstar».

    * Η 3K Investment Partners είναι η ελληνική ΑΕΔΑΚ που έχει αναπτύξει και λειτουργεί on line πλατφόρμα συναλλαγών σε αμοιβαία κεφάλαια, την E-funds (www.3kip-efunds.gr).

    * H 3K Investment Partners έχει συστήσει οργανισμό εναλλακτικών επενδύσεων στην Κύπρο, το 3K A.K. Αναγέννησις (Ο.Ε.Ε.), ο οποίος αφορά μετοχική επενδυτική στρατηγική σε ευρωπαϊκές αξίες.

    * Η εταιρεία το 2015, εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για την Ελλάδα, ίδρυσε το αμοιβαίο κεφάλαιο 3K Greek Value Μετοχικό, που επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει σε εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο έχει την υψηλότερη δυνατή βαθμολόγηση, των 5 αστεριών, από το διεθνή οίκο αξιολόγησης διαχειριστών κεφαλαίου «Morningstar».

    * Η 3K Investment Partners εκπροσωπεί στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία το διεθνή οίκο διαχείρισης κεφαλαίων NN Investment Partners και έχει στρατηγική συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία NN Hellas.



    ΣΧΟΛΙΑ