ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα αποτελέσματα του σχεδίου για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, καθώς και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επενδύσεων στη βιομηχανία και την καινοτομία, αναμένεται να παρουσιαστούν σε εκδήλωση που διοργανώνει το υπουργείο Ανάπτυξης στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η εκδήλωση έχει θέμα «Αναπτυξιακός Νόμος – Στρατηγικές Επενδύσεις: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό με προτεραιότητες τη βιομηχανία και την καινοτομία». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος.
Το «παρών» δίνουν κορυφαίοι εκπρόσωποι της οικονομίας και της επιχειρηματικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Σπύρος Θεοδωρόπουλος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας σε εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης με θέμα «Αναπτυξιακός Νόμος – Στρατηγικές Επενδύσεις: Συμβολή στον παραγωγικό μετασχηματισμό με προτεραιότητες τη βιομηχανία και την καινοτομία».
Όπως σημείωσε, η εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται και επηρεάζει κρίσιμους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι εξελίξεις αυτές έχουν ήδη αντίκτυπο στη ναυτιλία, στις μεταφορές, στις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και στη συνολική επενδυτική ψυχολογία.
Παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε «λιμάνι σταθερότητας και πολιτικής ομαλότητας». Όπως ανέφερε, η ανεργία έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από το 8%, η φορολογία και η γραφειοκρατία έχουν μειωθεί, ενώ η οικονομία διατηρεί αναπτυξιακή δυναμική.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η χώρα μπορεί να υποδεχθεί ένα νέο κύμα επενδύσεων, το οποίο –όπως είπε– μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη οικονομική πρόοδο, με υψηλότερους μισθούς για τους εργαζομένους και ισχυρότερα δημόσια οικονομικά.
Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βιομηχανία, τη μεταποίηση και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι οι επενδύσεις έχουν πλέον ξεπεράσει το 17% του ΑΕΠ, αν και –όπως παραδέχθηκε– εξακολουθεί να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης ώστε να επιτευχθεί πλήρης σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη της βιομηχανίας και ιδίως των ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Όπως είπε, η Ελλάδα διαμορφώνει νέα «αναπτυξιακά αντίβαρα», επισημαίνοντας ότι μετά τα μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και αγρότες, η προσοχή στρέφεται πλέον στην ενίσχυση της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Όπως αποκάλυψε, η σχετική διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες από το αρμόδιο υπουργείο.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο η τρέχουσα κρίση να έχει διάρκεια, τονίζοντας την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα διδάγματα από την ενεργειακή κρίση του 2022, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.