• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Η αμερικανική θυγατρική της Intralot το «κλειδί» της επικείμενης συμφωνίας με τους ομολογιούχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σωκράτης Κόκκαλης

    Σωκράτης Κόκκαλης, πρόεδρος Intracom


    Η θυγατρική της Ιντραλότ στην Αμερική, είναι το «κλειδί» της επικείμενης συμφωνίας με τους χωρίς εξασφαλίσεις πιστωτές- -ομολογιούχους του διεθνοποιημένου ελληνικού ομίλου. Στα χέρια των οποίων υπάρχουν δύο «σειρές» εκδόσεων: Η πρώτη λήγει τον Σεπτέμβριο της εφετινής χρονιάς και έχει πληρωτέα αξία 250 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη αφορά 473,8 εκατ. ευρώ, που πρέπει να αποπληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2024.

    Όπως όλα δείχνουν οι πολύμηνες συζητήσεις με τους ομολογιούχους είναι έτοιμες να καρποφορήσουν.  Αν και η επιδιωκόμενη  αναδιάρθρωση του χρέους της Ιντραλότ έχει στόχο την εξεύρεση  λύσης – «πακέτο», φαίνεται ότι σε πιο προωθημένο στάδιο βρίσκονται οι κάτοχοι του πρώτου ομολόγου, που έχει και την κοντινότερη ημερομηνία λήξης. Μάλιστα, πηγές της αγορές λένε πώς δεν θα αισθανθούν καμία έκπληξη αν η συγκεκριμένη συμφωνία κλείσει προς τα τέλη του Ιανουαρίου ή λίγες μέρες αργότερα. Αποτελώντας επί της ουσίας το πρόπλασμα και για τη δεύτερη «σειρά» των κατόχων της μεγαλύτερης έκδοσης αυτήν τη φορά, που θα ακολουθήσει.

    Στο πλαίσιο όλα αυτά της «καλής χημείας», η οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους πιστωτές και τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ιδρυτή και βασικό μέτοχο της Ιντραλότ, που από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου έχει αναλάβει εκ νέου το νευραλγικό πόστο το CEO της εταιρείας. Πιστοποιώντας ότι η συνολική αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί ένα προσωπικό του στοίχημα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέχρι τώρα δεδομένα για την επιζητούμενη συμφωνία με τους ομολογιούχους  της έκδοσης των 250 εκατ. ευρώ, βασίζονται σε τρείς άξονες:

    Ο πρώτος αφορά την αλλαγή χρέους με μετοχές της θυγατρικής Intralot inc, που εδρεύει στην Ατλάντα των Η.Π.Α. Η κατά 100% θυγατρική της Ιντραλότ, ιδρύθηκε στα τέλη του 2001 και είναι ένας από τους μόλις τρεις προμηθευτές που διατηρούν συμβάσεις στην αμερικανική αγορά, με κρατικές λοταρίες, για την προμήθεια συστημάτων τυχερών παιχνιδιών, δικτύων επικοινωνίας λιανικής πώλησης καθώς και εξοπλισμού σημείου πώλησης, όπως τερματικά και μηχανήματα αυτόματης πώλησης.

    Στην παρούσα φάση στο χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής υπάρχουν συμβόλαια με συμβάσεις σε 12 πολιτείες των Η.Π.Α, καθώς επίσης και μία στον Καναδά. Η Intralot inc είναι αυτήν τη στιγμή το πιο βαρύτιμο «ασημικό» του Ομίλου. Ενσωματώνει μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, διαθέτει ενεργητικό 171,5 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική της κερδοφορία ( πρό φόρων, τόκων και αποσβέσεων) αναμένεται να πιάσει τα 50 εκατ. ευρώ στην ετήσια χρήση του 2020.

    Αν αυτό το Ebitda πολλαπλασιαστεί με έναν συντελεστή από 8 έως 11 φορές, τότε η υπολογιζόμενη αξία της αμερικανικής θυγατρικής μπορεί να κινηθεί ανάμεσα στα 400 και τα 550 εκατ. ευρώ… Σε αυτήν οι ομολογιούχοι της έκδοσης των 250 εκατ. ευρώ, θα λάβουν μετοχές που θα εκφράζουν μειοψηφικό ποσοστό. Το πόσο θα είναι αυτό θα εξαρτηθεί από την αποτίμησή της, αλλά και από το κομμάτι του χρέους που θα μετατραπεί σε μετοχές.

    Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το «κούρεμα»

    Ο δεύτερος άξονας της συμφωνίας, θα περιλαμβάνει φυσικά και το «κούρεμα» υποχρεώσεων. Το συγκεκριμένο 5ετές ομόλογο που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021, έχει επιτοκιακό «κουπόνι» 6,75%.  Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή της έκδοσης και έως τώρα, οι αρχικοί κάτοχοι έχουν εισπράξει 67,5 εκατ. ευρώ από τόκους, που αντιστοιχούν στο 27% του κόστους κτήσης. Όμως, εκείνοι που τώρα έχουν στα χέρια τα «χαρτιά», τα έχουν αποκτήσει στη συντριπτική τους πλειονότητα σε τιμές κάτω από την ονομαστική τους αξία.

    Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι χθες το  ομόλογο αυτό διαπραγματευόταν στο 50% της ονομαστικής του αξίας. Σε κάθε περίπτωση όμως το «κούρεμα» δεν αναμένεται να είναι τόσο μεγάλο. Εικάζεται ότι μπορεί να κινηθεί στη «΄ζώνη» του 20% η ενδεχομένως και λίγο ψηλότερα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από συνδυαστικούς άλλους παράγοντες.

    Ο τρίτος, συζητούμενος άξονας της συμφωνίας, αφορά την αντικατάσταση του υφιστάμενου με ένα νέο ομόλογο, η διάρκεια του οποίου αναμένεται να είναι από 3 έως 5 χρόνια. Και με επιτόκιο χαμηλότερο το τωρινό. Σε αφορά την αξία της νέας έκδοσης, θα εξαρτηθεί από το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί ώς ανταλλαγή χρέους και από το τελικό ύψους του «κουρέματος».

    Εκ των πραγμάτων κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει επακριβώς το πού «θα κάτσει η μπίλια» της επικείμενης συμφωνίας, καθώς από την πλευρά της ίδιας της Ιντραλότ δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση να σχολιάσει πληροφορίες επί όλων αυτών.

    Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη και με τους ομολογιούχους της έκδοσης που λήγει του 2024, φέρει ΄΄κουπόνι» 5,25% και διαπραγματεύεται τώρα στο 42,2% της ονομαστικής του αξίας. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δύσκολα θα υπάρξει μια ταυτόχρονη συμφωνία με τους ομολογιούχους και των δυο «σειρών», αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ προοιμίου. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τις διαπραγματευτικές ( και όχι μόνον) ικανότητες του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Εκ των πραγμάτων, αναγκαία προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η συμφωνία είναι να συναινέσει το 75% των ομολογιούχων. Και αυτό στη βάσει ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού πλάνου για την «επόμενη μέρα» της Ιντραλότ, με το οποίο θα πιστοποιείται η ομαλή ροή των  αποπληρωμών, για το τμήμα που θα απομείνει μετά από τη αναδιάρθρωση των απαιτήσεων των πιστωτών.

    Πάντως χθες η μετοχή της Ιντραλότ αντέδρασε ανοδικά και με κέρδη 7,14% έκλεισε στα 0,165 ευρώ. Με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 25,9 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg για Intralot: Συζητήσεις με πιστωτές για μείωση χρέους, με ανταλλαγή μετοχών

    Σωκράτης Κόκκαλης: Πώς θα «πάρουν μπροστά» τα ομόλογα της Ιντραλότ

    Intralot Australia: Επέκταση συμβολαίου με την κρατική λοταρία της Δυτικής Αυστραλίας, Lotterywest



    ΣΧΟΛΙΑ