• Business

    Αποκαλυπτικό: Γιατί «ξηλώνει» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ΔΣ της Folli Follie – Τι αναφέρει στο αίτημα προς το Δικαστήριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.


    Τους λόγους που οδήγησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αιτηθεί την αντικατάσταση της υφιστάμενης διοίκησης στην Folli Follie, μέσω προσφυγής στη Δικαιοσύνη, φέρνει στο φως το mononews.gr.

    Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η εποπτική αρχή το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής και αναμένεται – εκτός απροόπτου- να συζητηθεί σήμερα, η Κεφαλαιαγορά αναφέρει πως συντρέχει περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στα μέλη της εταιρείας και για αυτό ζητά την αλλαγή του δ.σ., αξιοποιώντας το νέο νομοθετικό πλαίσιο και τις αυξημένες αρμοδιότητες που της δίνει το αναμορφωμένο άρθρο 40 του νόμου 4640/2019.

    Η αίτηση της Κεφαλαιαγοράς είναι σε γνώση των προς αποπομπή μελών του υφιστάμενου δ.σ., ορισμένα εκ των οποίων δεν υιοθετούν τις «κατηγορίες» που τους προσάπτονται, τονίζοντας ότι δεν ευσταθούν όσα τους αποδίδονται, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν δικαστικά. Η Κεφαλαιαγορά επικαλείται έκθεση της PwC, σύμφωνα με την οποία, την ελεγχόμενη περίοδο Νοεμβρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2019, συντρέχουν ενδείξεις σύγκρουσης συμφερόντων στη συμπεριφορά μελών του δ.σ. και ότι ορισμένα μη εκτελεστικά μέλη του δ.σ. ενεργούσαν σε συνεννόηση ή συνεργασία με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και, έως την 16η Δεκεμβρίου 2019, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και προχωρούσαν σε ενέργειες που ενδεχομένως να μην ήταν προς το συμφέρον της εταιρείας.

    Η PwC έκρινε ότι τα ευρήματα που προέκυψαν συνάδουν με τις αντιρρήσεις και ενστάσεις που εκφράζονται από πρώην μέλη του δ.σ., τα οποία σε επιστολές τους είχαν αναφέρει ότι άλλα, μη εκτελεστικά μέλη ενεργούν προς όφελος του βασικού μετόχου, υποβιβάζοντας τον ρόλο του δ.σ. και λαμβάνουν αποφάσεις εκτός κανονιστικής διαδικασίας και οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι προς το συμφέρον της εταιρείας.

    Να σημειωθεί ότι η έκθεση της PwC έγινε μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου που διεξάγει ο ελεγκτικός οίκος στην Folli Follie, δυνάμει της 2893/2018 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

    Η σύγκρουση συμφερόντων, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της PwC, αποτυπώνεται σε ειδικότερα θέματα που παρουσιάζονται συνοπτικά στην αίτηση που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αλλαγή διοίκησης. Το πρώτο θέμα αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης γεγονότων και καταστάσεων που έχουν ζημιώσει την εταιρεία και η υποβολή μηνύσεων και η άσκηση αγωγών, με στόχο τη διεκδίκηση τυχόν αποζημιώσεων. Ειδική αναφορά γίνεται στην έκθεση της Alvarez & Marsal (A&M), η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς και για την ανάθεση στην δικηγορική εταιρεία Robersons, η οποία, ενώ σύμφωνα με έκθεση, είχε σύγκρουση συμφερόντων ως προς την οικογένεια Κουτσολιούτσου, συνέχισε να χειρίζεται θέματα που σχετίζονται με τον έλεγχο.

    Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος ότι διαφαίνεται προσπάθεια καθυστέρησης ή και παρεμπόδισης της πλήρους διερεύνησης των γεγονότων που οδήγησαν στην παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων (ποια πρόσωπα έδιναν τις σχετικές εντολές και ποια ήταν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα) και της αναζήτησης ευθυνών για την διεκδίκηση αποζημιώσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Α&Μ είχε ανατεθεί, μεταξύ άλλων, το έργο της διερεύνησης των γεγονότων που οδήγησαν στη σύνταξη και δημοσίευση διαστρεβλωμένων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της Folli Follie. Στο ίδιο σημείο, γίνεται αναφορά και στην έρευνα του Εσωτερικού Ελέγχου για ενδεχόμενη υπεξαίρεση από τον βασικό μέτοχο, Δ. Κουτσολιούτσο.

    Στα θέματα που επισημαίνονται στην έκθεση της PwC είναι η προνομιακή πληροφόρηση που ελάμβανε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος από συγκεκριμένα μη εκτελεστικά μέλη του δ.σ., οι καθυστερήσεις στην σύναψη της σύμβασης για την έναρξη του διαχειριστικού ελέγχου από την PwC, καθώς και στις προσπάθειες κωλυσιεργίας και παρεμπόδισης στην επίτευξη και υπογραφή της συμφωνίας με τους ομολογιούχους.

    Επιπλέον, στα θέματα που υπογραμμίζει η έκθεση της PwC περιλαμβάνεται και η επεξεργασία επιχειρηματικών συμφωνιών, ενδεχομένως αντιθέτων προς το συμφέρον της εταιρείας. Στο σημείο αυτό, γίνεται αναφορά στην πρόταση που συζητήθηκε στο δ.σ. της 7 ης Οκτωβρίου 2019, για την μακροχρόνια εκμίσθωση του δικαιώματος χρήσης του βασικού σήματος της Folli σε εταιρεία telemarketing, με σκοπό την προώθηση καλλυντικών.

    Μάλιστα, στη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης, όπως κατήγγειλε μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ., εισήλθε στην αίθουσα συνεδριάσεων ο βασικός μέτοχος, Δ. Κουτσολιούτσος και απαίτησε την άμεση έγκριση της συμφωνίας, γιατί βρίσκονταν στην εταιρεία εκπρόσωποι του αντισυμβαλλόμενου, με σκοπό την υπογραφή της συμφωνίας.

    Η Κεφαλαιαγορά στην αίτηση υπογραμμίζει ότι, δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η εταιρεία και του κινδύνου να περιέλθει σε κατάσταση παύσης πληρωμών και πτώχευσης, σε περίπτωση που δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αναδιάρθρωσή της, σε συνεργασία με τους ομολογιούχους, είναι άμεση ανάγκη και επείγει να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για τον διορισμό 11μελούς διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα αποτελείται από τα εξής μέλη:

    1. Γιώργο Σάμιο (τελεί ήδη CEO της εταιρείας)
    2. Γιώργο Ιωαννίδη (διορίσθηκε πρόσφατα μέλος του δ.σ. μετά από αίτηση της Κεφαλαιαγοράς)
    3. Δημήτρη Βαλαχή (επίσης διορίσθηκε πρόσφατα μέλος του δ.σ. μετά από αίτηση της Κεφαλαιαγοράς)
    4. Zhang G. Haelei (εκπρόσωπος του μετόχου Fosun)
    5. Μιχάλη Μοδιανό (στέλεχος επιχειρήσεων)
    6. Βασίλη Παρλαβάτζα (Οικονομολόγος)
    7. Περικλή Δοντά (πρώην μέλος δ.σ. Folli Follie)
    8. Ηλία Πεντάζο (Οικονομολόγος – πρώην μέλος δ.σ. Folli Follie)
    9. Γιώργο Σιγανίδη (Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω)
    10. Γιώργο Μομφεράτο (έμπειρο πρόσωπο σε θέματα ανασυγκρότησης επιχειρήσεων και ελεγκτικής)
    11. Παναγιώτη Αλεξάκη (Καθηγητή Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Αγορών-έχει διατελέσει μέλος του δ.σ. της Folli)

    Σύμφωνα με την εποπτική αρχή, η νέα προσωρινή διοίκηση θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τη διενέργεια των αναγκαίων διαχειριστικών πράξεων για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και της δραστηριότητας της εταιρείας μέχρι την επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωσή της, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να περιέλθει σε παύση πληρωμών και να πτωχεύσει, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους μετόχους και τους εργαζόμενους της εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε καταθέσει, στις 13 Δεκεμβρίου, αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας τη προσωρινή αντικατάσταση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από τον Δ. Βαλαχή. Η προσωρινή διαταγή δόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου και η σχετική αίτηση προσδιορίστηκε να δικαστεί στις 27 Ιανουαρίου 2020, οπότε και δόθηκε από το δικαστήριο αναβολή για τις 4 Απριλίου, υπό τον όρο της διατήρησης της προσωρινής διαταγής.



    ΣΧΟΛΙΑ