• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Γιατί τα ξένα funds εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη μετοχή της Motor Oil ενισχύοντας τις θέσεις τους

    Motor Oil: Στα 156,5 εκατ. ευρώ τα ενοποιημένα EBITDA στο γ΄ τρίμηνο

    Βαρδής Βαρδινογιάννης


    Πιστοί στη Motor Oil παραμένουν οι ξένοι «παίκτες», οι οποίοι εξακολουθούν να κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος» στις ελεύθερα διαπραγματεύσιμες μετοχές (Free-Float) της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας, συμφερόντων της κραταιάς επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη. Η αρχική αναταραχή που δημιουργήθηκε στον απόηχο των επεκτατικών κινήσεων της πετρελαϊκής εταιρείας σε τράπεζες και media, δείχνει να έχει κοπάσει. Γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην πορεία της μετοχής, η οποία ήδη μετράει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 29 Οκτωβρίου, παραμονή της δημοσιοποίησης του deal εξαγοράς του 50,1% του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha, που συνέπεσε συμπτωματικά και με την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), η μετοχή της Motor-Oil βρισκόταν στα 22,3 ευρώ. Το «κύμα» πωλήσεων που ακολούθησε έφερε το «χαρτί» στα 18 ευρώ, με τις απώλειες να φτάνουν στο 19,3%. Έκτοτε όμως εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση και χθες η μετοχή έκλεισε στα 19,6 ευρώ, ενισχυμένη κατά 8,9% σε σύγκριση με τα προ ημερών χαμηλά της. Με άλλα λόγια, η μετοχή κάλυψε σχεδόν το 46% των ζημιών που προηγήθηκαν.

    Η αίσθηση που δόθηκε, ήταν ότι τα διεθνή χαρτοφυλάκια πρωτοστάτησαν στις πωλήσεις, εκφράζοντας έτσι τους προβληματισμούς τους για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της Motor-Oil, σε τομείς ξένους με τα βασικό της αντικείμενο. Ωστόσο αυτή η αίσθηση αποδεικνύεται λανθασμένη. Διότι όπως αποκαλύπτεται από κατά τεκμήριο έγκυρες πηγές, η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική. Κάποια ξένα Funds, όντως προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχικών θέσεων. Όμως η προσφορά απορροφήθηκε από άλλα διεθνή χαρτοφυλάκια. Έτσι, στο «τέλος της ημέρας» οι ξένοι «παίκτες» ως ενιαία οντότητα, όχι μόνο δεν μείωσαν την παρουσία τους στη Moror-Oil, αλλά αντιθέτως την ενίσχυσαν…

    «Καθαροί» πωλητές οι Έλληνες…

    Στην απέναντι όχθη τα ελληνικών συμφερόντων χαρτοφυλάκια, κινήθηκαν σε διαφορετικό μήκος κύματος. Διότι όπως όλα δείχνουν, η συνολική τους παρουσία μειώθηκε, αφού οι πωλήσεις που έγιναν από την πλευρά τους, ήταν περισσότερες από τις αγορές.

    Τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκείνο που προκύπτει είναι ότι το ελληνικό στοιχείο έσπευσε να αποχωρήσει από τη μετοχή και όχι το ξένο… Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το γεγονός ότι η Motor-Oil προερχόταν από μια μεγάλη ανοδική κίνηση, έκανε ευχερέστερο το έργο των πωλητών, καθώς τους έδινε την… πολυτέλεια να αποχωρούν με υπεραξίες.

    Αφαιρουμένου του ποσοστού των βασικών μετόχων, το Free Float της Motor-Oil είναι στα επίπεδα του 53,6%, από το οποίο το 70% περίπου είναι σε ξένα χέρια και το υπόλοιπο 30% σε Έλληνες, θεσμικούς και ιδιώτες.

    Αν και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι έσπευσαν να αναπροσαρμόσουν καθοδικά τις τιμές-στόχους για τη μετοχή της Motor Oil, εν τούτοις τα ξένα Funds εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικά και να ποντάρουν στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές. Το «βαρύ» όνομα της εταιρείας και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει χτίσει διαχρονικά με τους επενδυτές, η συνεπής μερισματική πολιτική, αλλά και ο αναπτυξιακός επιχειρηματικός ορίζοντας, είναι τα τρία «κλειδιά» που κάνουν τα ξένα Funds να δείχνουν την προτίμησή τους στη Motor Oil.

    Τι είπε ο Τζανετάκης στους αναλυτές

    Μάλιστα στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που έγινε χθές το απόγευμα, ο Αναπληρωτής CEO  Πέτρος Τζανετάκης στάθηκε ιδιαίτερα, πέραν των άλλων, στη δοκιμασμένη σχέση εμπιστοσύνης που έχει καλλιεργηθεί στην πορεία των χρόνων, με την επενδυτική κοινότητα. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη με έμφαση, ότι ο επιχειρηματικός όμιλος θα ακολουθήσει πιστά την ίδια μερισματική πολιτική, τονίζοντας επιπρόσθετα ότι ο κεντρικός πυλώνας δραστηριοτήτων της Motor Oil παραμένει η διύλιση και η εμπορία πετρελαίου, με την παράλληλη ενίσχυση του ενεργειακού βραχίονα. Ειπώθηκε ακόμη ότι η στρατηγική θέση στη τηλεόραση του Alpha θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς από το 2020, οπότε και θα απεικονιστούν τα θετικά της αποτελέσματα. Τόσο το συγκεκριμένο deal όσο και αυτό της Επενδυτικής τράπεζας, θα ολοκληρωθούν στις αρχές της νέας χρονιάς. Ειδικά σε ότι αφορά την τράπεζα δεν αναμένεται να ενταχθεί στον επιχειρηματικό όμιλο, με τη λογιστική μέθοδο της ολικής ενοποίησης.

    Πέτρος Τζαννετακης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Motor Oil

    Στο εφετινό 9μηνο η Motor-Oil έδειξε στιβαρά οικονομικά μεγέθη, με τα καθαρά της κέρδη να «τρέχουν» με περίπου ένα εκατ. ευρώ την ημέρα  και να διαμορφώνονται στο τέλος της περιόδου στα 260 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 14,5%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το «καθαρό» χρέος μειώθηκε από τα 280 σε 237,6 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία έχει δρομολογήσει τη διανομή αυξημένου προμερίσματος 0,35 ευρώ, προ φόρων, το οποίο με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής αντιστοιχεί σε απόδοση της τάξεως του 1,8%. Δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από αυτό των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων, παρά το γεγονός ότι  πρόκειται για προμέρισμα που θα εμπλουτιστεί στη πορεία.

    Ανεξαρτήτως αυτών και σε ότι αφορά την εξαγορά του 50,1% Alpha T.V, η τηλεοπτική εταιρεία έδειξε πέρσι 63,8 εκατ. ευρώ πωλήσεις, με λειτουργικά κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ, αλλά με και την τελική γραμμή του ισολογισμού να είναι αρνητική κατά 4 εκατ. ευρώ.

    Τα δάνεια του καναλιού ήταν 40,9 εκατ. ευρώ, η καθαρή του θέση ήταν 12,6 εκατ. ευρώ, ενώ το απασχολούμενο προσωπικό ανερχόταν σε 515 άτομα.

    Η Motor-Oil έχει συμφωνήσει να εισφέρει εν συνόλω 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε αύξηση κεφαλαίου του καναλιού, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

    Εκείνος ,από το αρχικό τίμημα των 21,5 εκατ. θα δώσει τα 11,5 εκατ. για την αύξηση κεφαλαίου, αλλά 6,6 εκατ. θα τα κατευθύνει για μείωση των υποχρεώσεων και θα του μείνουν τα υπόλοιπα 3,4 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Motor Oil: Αύξηση 14,9% στα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο – Στα 6,9 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι «βλέπουν» οι ξένοι αναλυτές για τη μετοχή της Motor Oil

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέτρος Τζανετάκης: «Η Motor Oil μεγαλώνει το επιχειρηματικό της αποτύπωμα στη Ελλάδα»



    ΣΧΟΛΙΑ