• Business

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Γιατί κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η οικονομική έκθεση της PwC και το σχέδιο διάσωσης της Folli

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Μαυροντυμένες εξακολουθούν να είναι οι… ελπίδες διάσωσης της Folli Follie. To επιχειρηματικό μέλλον της οποίας, φαντάζει πλέον σαν «χωριό συσκοτισμένο», όπως λέει και ο (μπατζανάκης του Δημήτρη Κουτσολιούτσου) Διονύσης Σαββόπουλος, στο «μακρύ ζεϊμπέκικο».

    Αν και έχουν παρέλθει σχεδόν τέσσερις μήνες από τότε που  η Price Waterhouse Cooper( RwC) ανέλαβε να ανασυντάξει τον ισολογισμό της αμαρτωλής εταιρείας, εν τούτοις παραμένει ακόμη άγνωστο το εάν και πότε η ελεγκτική εταιρεία θα μπορέσει  να ολοκληρώσει το έργο της.  Όχι για λόγους δικής της ευθύνης, αλλά γιατί συναντά δυσκολίες και προσκόμματα που απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, αν δεν ξεπεραστούν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμπόδια που βρίσκει μπροστά της η PwC, ανάγονται στο γεγονός ότι κανένα από τα στελέχη της Folli,δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να πιστοποιήσει εγγράφως το τι πραγματικά συμβαίνει με τις θυγατρικές του ομίλου στη Ασία… Ποιες δηλαδή από τις συνολικά 27 εταιρείες που εδρεύουν εκεί, έχουν πραγματική υπόσταση και ποιες είναι «μαϊμού».  Με την έννοια ότι στήθηκαν από υπαλλήλους  των Folli ,προκειμένου να υπηρετήσουν τα «αεροπλανικά κόλπα» της οικογένειας Κουτσολιούτσου και να δείξουν την (πλαστή όπως έχει αποδειχθεί) οικονομική ευμάρεια του ομίλου. Κάτι το οποίο άλλωστε ανέδειξε η προηγηθείσα έρευνα της Alvarez&Marsal, ρίχνοντας φως στη διαχρονικά εφαρμοζόμενη, λογιστική αλχημεία του «γύρω-γύρω όλοι», η οποία «φούσκωνε» τεχνηέντως τις οικονομικές επιδόσεις.

    Δεν υπογράφει κανένας…

    Ούτως ή άλλως, το καθοριστικό στοιχείο των εξελίξεων που τώρα «τρέχουν», είναι ότι τόσο τα αρμόδια  διευθυντικά στελέχη της Folli, όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, είναι απρόθυμοι να υπογράψουν όσα τους ζητάει η PwC. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νέα Διοικητικά στελέχη που έχουν αναλάβει πόστα στη μεγάλη θυγατρική, στο Χονγκ- Κονγκ ( F.F. Group Sourcihg Limited). Δηλαδή τον Ιωάννη Γρίσπο που διαδέχθηκε τον  Ιωάννη Μπεγιέτη στη θέση του Οικονομικού Διευθυντή και τον Steven Yaung που είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής, αντικαθιστώντας τον Κινέζο Λο Τσιν Τσουέν.

    Η ελεγκτική PwC ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο να υλοποιήσει τον έλεγχο ειδικού σκοπού, επί των εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie, για τη διαχειριστική χρήση του 2017. Πρώτη κίνηση της PwC είναι να αποτυπώσει σωστά αυτήν τη φορά, τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη της Folli σε επίπεδο μητρικής εταιρείας και στη συνέχεια να συντάξει και τον αναθεωρημένο, νέο ισολογισμό για τον όμιλο. Η ορθολογική, οικονομική κατάσταση για τη μητρική εταιρεία, είναι το αναγκαίο «διαβατήριο» προκειμένου η Folli  Follie να διεκδικήσει τις όποιες ελπίδες διάσωσης μπορεί να έχει, μέσω της νέας προσφυγής στις προστατευτικές διατάξεις των άρθρων 106 βδ του πτωχευτικού κώδικα. Εφ όσον βέβαια, θα έχει καταφέρει να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων, κάτι το οποίο παραμένει ακόμη ζητούμενο.

    Χωρίς υπογεγραμμένες καταστάσεις από την PwC, η Folli δεν μπορεί να πάει παραπέρα, παρά να υποταχθεί στο μοιραίο του οικονομικού της θανάτου. Εξέλιξη που εξ αρχής φαντάζει ως προδιαγεγραμμένη  για την πλειονότητα των ανθρώπων της αγοράς, που μπορεί να «διαβάζει» τις εξελίξεις με πραγματικά επιχειρηματικά δεδομένα και όχι με τα κατά καιρούς «τεχνάσματα» που μηχανεύεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου. Στοχεύοντας πρωτίστως να κερδίσει χρόνο για το αναπόφευκτο τέλος, έτσι ώστε να πέσει πιο «μαλακά», σε ότι αφορά τις ποινικές ευθύνες για το μεγάλο σκάνδαλο.

    Το «κλειδί» των οικονομικών απομειώσεων.

    Η ελεγκτική PwC ,έχει μεν «ακτινογραφήσει» σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα για τα εταιρικά αποτελέσματα της (μητρικής) Folli, αλλά για να ολοκληρωθούν αυτά, απαιτούνται και άλλα κρίσιμα στοιχεία. Τα οποία αφορούν τις απομειώσεις των συμμετοχών και των απαιτήσεών της. Έτσι ώστε να αποτυπωθεί η τελική εικόνα, η οποία αναμφίβολα θα δείξει  αρνητικότερα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και σημαντική μείωση των ιδίων κεφαλαίων, σε σχέση με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν στην πλαστή χρήση του 2017. Για το λόγο αυτό η PwC ζητάει να έχει τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις από τα στελέχη της Folli, θέλοντας να ξεκαθαρίσει τις δοσοληψίες της μητρικής εταιρείας με θυγατρικές, που μπορεί είναι μόνο στα χαρτιά…

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες όλα παραμένουν ανοικτά για τη συνέχεια, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τύχη των σχεδίων διάσωσης της αμαρτωλής εταιρείας. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, στις αμέσως επόμενες μέρες, o Αναστάσιος Φράγκου, ο οποίος άφησε το ζεστό Ναϊρόμπι όπου διέμενε, για να καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του  Διευθύνοντος Συμβούλου της Folli, πρόκειται να μεταβεί στο Χονγκ-Κονγκ. Εκεί, θα επιχειρήσει να βρει τη «χρυσή τομή», προκειμένου να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα της PwC, να αποσαφηνιστεί η εικόνα για τις «επίμαχες» θυγατρικές και να ολοκληρωθεί η οικονομική έκθεση. Αν δεν τα καταφέρει ο μάνατζερ με την μάλλον εκκεντρική προσέγγιση της πραγματικότητας για την Folli, τότε αντί για την αγαπημένη του αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία, ίσως χρειαστεί να εντρυφήσει στον Καρυωτάκη: Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους, θα διασκεδάσουμε όλοι στην κηδεία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Folli Follie: Τα νέα σενάρια, τα 100 εκατ. ρευστότητας που «κάηκαν» και οι «γκρίνιες» για τους συμβούλους
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Το «καυτό» παρασκήνιο πίσω από το «άδειασμα» και την παραίτηση του Παναγιώτη Αλεξάκη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: «Αντίστροφη μέτρηση» για το πόρισμα της PwC



    ΣΧΟΛΙΑ