• Business

    Αποκαλυπτικό: «Έργα και ημέρες» του Δ. Κουτσολιούτσου: Τι λέει η αίτηση της Κεφαλαιαγοράς και η ιστορία με τα 500.000 ευρώ

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τον τρόπο διαχείρισης της αμαρτωλής εταιρείας Folli Follie αλλά και τον ρόλο που φέρεται να είχε η οικογένεια Κουτσολιούτσου, ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου είναι η πολυσέλιδη αίτηση που κατέθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, με την οποία ζητάει την αλλαγή της υφιστάμενης διοίκησης. Η αίτηση αυτή συζητείται –εκτός απροόπτου-, σήμερα το μεσημέρι με ζητούμενο την αντικατάσταση επτά από τα συνολικά έντεκα μέλη του δ.σ. της Folli.

    Στην αίτηση της Εποπτικής Αρχής η οποία έχει περιέλθει σε γνώση του mononews.gr, αναφέρονται σειρά περιστατικών που προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση. Τα περιστατικά αυτά βασίζονται αφενός μεν στην έκθεση που ζήτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την PwC, από την οποία να προκύπτουν ενδείξεις ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 40 του ν. 4640/2019 για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου δυνάμει της 2893/2018 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αλλά και αφετέρου σε έγγραφες επιστολές που έχουν αποστείλει παραιτηθέντα μέλη.

    Από τα πιο χαρακτηριστικά είναι εκείνο, όπου ο Δ. Κουτσολιούτσος ελέγχεται για ενδεχόμενη υπεξαίρεση.

    Συγκριμένα, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στην αίτηση της εποπτικής αρχής προς το δικαστήριο, σε έρευνα που διενεργήθηκε από τον εσωτερικό έλεγχο για καταβολές που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2018 στον Δ. Κουτσολιούτσου, διαπιστώθηκε ότι το σύνολο της απαίτησης της εταιρείας τον Νοέμβριο του 2018 ανέρχονται σε 2,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό 500 χιλ. ευρώ αφορούσε στην ανάληψη μετρητών από το κεντρικό ταμείο της Folli Follie.

    Το δ.σ. ενώ είχε αποφασίσει στις 12 Φεβρουαρίου 2019 να ασκηθεί αγωγή κατά του Δ. Κουτσολιούτσου την επόμενη εβδομάδα αποφασίζει την αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας προς τον Δ. Κουτσολιούτσο και την ανάθεση στον Τ.Φ. τη διερεύνηση της πιθανής διαγραφής εγγράφων από το μηχανογραφικό σύστημα (ERP) της εταιρείας.

    Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ο ΧΚ επαναφέρει το ζήτημα προς συζήτηση από το δ.σ. στις 2 Μαΐου 2019 και αφού αυτό έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Ελέγχου και έχει λάβει γνωμοδότηση από το νομικό σύμβολο της εταιρείας, ΔΚ.

    Δεδομένου ότι τα οφειλόμενα δεν είχαν επιστραφεί από τον Δ. Κουτσολιούτσο προτείνει την κατάθεση μήνυσης για υπεξαίρεση και αγωγή κατά του ίδιου και όποιου άλλου προσώπου ευθύνεται για την πραγματοποίηση των εν λόγω καταβολών. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος , ο οποίος έδωσε γραπτές εντολές για την πραγματοποίηση κάποιων εκ των καταβολών.

    Στις 8 Μαΐου 2019 και ενώ είχε ληφθεί απόφαση έξι μέρες πριν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του δ.σ. να κατατεθεί μήνυση τα μέλη του δ.σ. ενημερώνονται ότι βρέθηκαν τα μετρητά (500.000 ευρώ) σε χώρο της εταιρείας και ότι υπάρχουν αντικρουόμενες νομικές συμβουλές αναφορικά με το αν η απόληψη και η επιστροφή μετρητών από το ταμείο της εταιρείας συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε να δοθεί χρόνος για να αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα και να συνεδριάσει εκ νέου το δ.σ.  σε δυο μέρες για να παρθεί η τελική απόφαση. Η συνεδρίαση αυτή τελικά αναβλήθηκε και οι ΧΚ Και ΒΜ προέβησαν σε καταγγελία στην ΕΚ από μόνοι τους, διαχωρίζοντας τη θέση τους. Τελικά στις 30 Σεπτεμβρίου ο ΓΣ υπέβαλλε ο ίδιος μήνυση κατά του Δ. Κουτσολιούτσου.

    Ο Δ. Κουτσολιουτσος και το telemarketing

    Ένα ακόμη περιστατικό που αναφέρεται στην αίτηση της Κεφαλαιαγοράς προς το δικαστήριο ήταν η κίνηση του Δ. Κουτσολιούτσου να «απαιτήσει» από το δ.σ. την άμεση έγκριση συμφωνίας με εταιρεία telemarketing (συμφερόντων του επιχειρηματία Βρυώνη) για μακροχρόνια εκχώρηση του δικαιώματος χρήσης του βασικού σήματος της εταιρείας με σκοπό την προώθηση καλλυντικών.

    Μάλιστα, υπάρχει καταγγελία του μη ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του δ.σ. ότι ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνεδρίασης που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2019 εισήλθε στην αίθουσα συνεδριάσεων και απαίτησε την άμεση έγκριση της συμφωνίας που είχε προτείνει στο δ.σ. μη εκτελεστικό μέλος, γιατί στην εταιρεία βρίσκονταν εκπρόσωποι του αντισυμβαλλόμενου με σκοπό την υπογραφή της σύμβασης. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της PwC, από το παραπάνω συμβάν προκύπτει όχι μόνο η προσπάθεια επέμβασης του Δ. Κουτσολιούτσου αλλά και το ότι κάνει συνεννοήσεις με τρίτους για θέματα της εταιρείας και για υπογραφή συμβάσεων.

    Με βάση την έκθεση της PwC, η συγκεκριμένη πρόταση παρουσιάστηκε και αναλύθηκε τον Μάιο του 2019 από ένα ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ. στο πρώην CEO της Folli και έως τις 16 Δεκεμβρίου 2019 μη εκτελεστικό μέλος του σ.σ., Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.



    ΣΧΟΛΙΑ