• Τράπεζες

    AΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Δύο επιχειρηματίες που είναι κοντά στους Βαρδινογιάννηδες αγόρασαν το 9,75% της Optima Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βαρδής Βαρδινογιάννης

    Βαρδής Βαρδινογιάννης. Motor Oil


    Δύο Έλληνες επιχειρηματίες, που έχουν μακροχρόνιους, φιλικούς δεσμούς με τον κραταιό όμιλο  Βαρδινογιάννη, είναι οι αγοραστές του μετοχικού «πακέτου» του 9,75% της Optima Bank.

    Της νέας και δυναμικά αναπτυσσόμενης τράπεζας, που  συστήθηκε στην ελληνική αγορά τον Ιούλιο της  περσινής χρονιάς, ύστερα από τη μεταβίβαση των μετοχών της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος στην Ireon Investments, θυγατρική του Ομίλου της Motor Oil.

    Αν και τα στοιχεία των νέων μετόχων της Optima Bank δεν έχουν γίνει επισήμως γνωστά, εν τούτοις από κατά τεκμήριο έγκυρες πηγές, αναφέρεται χαρακτηριστικά πώς πρόκειται «για δύο ονόματα των οποίων οι επιχειρηματικές ρίζες βρίσκονται κοντά σε αυτές του ομίλου Βαρδινογιάννη.»

    Το «πακέτο» που άλλαξε χέρια αντιστοιχεί σε 366.836 μετοχές της τράπεζας, οι οποίες παραχωρήθηκαν έναντι 18,35 ευρώ η μία.

    Με τη συνολική αξία του deal να ανέρχεται στα 6,731 εκατ. ευρώ.

    Αυτή, είναι η δεύτερη φορά κατά την οποία διευρύνεται η μετοχική βάση της Optima Bank, με την παραχώρηση ποσοστού από την κυπριακή θυγατρική της Motor Oil.

    Όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο, η Ireon investments LTD που ήταν εκείνη που απέκτησε το 97,08% των μετοχών της τράπεζας έναντι 67 εκατ. ευρώ, θα προχωρούσε σε εκχώρηση ποσοστού.

    Αγοραστές του οποίου θα ήταν μεταξύ των άλλων ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Motor Oil  Ιωάννης Βαρδή Βαρδινογιάννης, καθώς επίσης και το μη εκτελεστικό μέλος της εταιρείας  Δημοσθένης Νίκου Βαρδινογιάννης.

    Όπως προκύπτει από ανάλυση των δημοσιοποιημένων στοιχείων, παραχωρήθηκε τότε το 41,42% της Optima Bank έναντι συνολικού τιμήματος 28,6 εκατ. ευρώ περίπου που αντιστοιχεί στα 18,35 ευρώ ανά μετοχή.

    Για το συγκεκριμένο τίμημα το Διοικητικό Συμβούλιο της Motor Oil έλαβε υπόψη του την έκθεση επί του εύλογου και δίκαιου τιμήματος των μετοχών, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton.

    Σε 7 μέλη της επιχειρηματικής οικογένειας το 41,42%

    Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που έχουν άριστη γνώση των εξελίξεων, το 41,42% των μετοχών της τράπεζας βρίσκεται στην κατοχή 7 μελών της ευρύτερης οικογένειας Βαρδινογιάννη, συμπεριλαμβανομένων του Ιωάννη και του Δημοσθένη.

    Με τη πλευρά του πρώτου, που είναι  ο πρωτότοκος γιός του ιστορικού ηγέτη του ομίλου Βαρδή Βαρδινογιάννη (στον οποίο και έχει περιέλθει η σκυτάλη της διαδοχής στον επιχειρηματικό όμιλο) να εκφράζει ένα ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 20% στην Optima Bank.

    Πλέον, μετά και από τις χθεσινές ανακοινώσεις, η θυγατρική της Motor Oil ΜΟΗ -2,49% 26,60 κατέχει το 45,91% των μετοχών της τράπεζας.

    Ποσοστό το οποίο αναμένεται να μειωθεί κατά 3% ακόμη, αφού για την παραχώρησή του εκκρεμεί η έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

    Και τούτο γιατί ο ένας από τους δύο επιχειρηματίες που έχει συμφωνήσει για την αγορά, θα ξεπεράσει το όριο του 5% της μετοχικής συμμετοχής στην τράπεζα.

    Σε κάθε περίπτωση και ειδικά σε ότι αφορά την Motor Oil, δεν έχει πλέον και τυπικά  την υποχρέωση να εγγράφει στον ισολογισμό του ομίλου της επιδόσεις της  Optima Bank, με την μέθοδο της ολικής ενοποίησης.

    Και τούτο γιατί η θυγατρική της Ireon investments, έχει μειοψηφικό έλεγχο στην τράπεζα.

    Εξ αρχής άλλωστε η Motor Oil καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να εντάξει την τράπεζα στον όμιλο, τα μεγέθη του οποίου δεν θα έχουν ουσιώδεις μεταβολές από τις κινήσεις αυτές.

    Η σχεδιαζόμενη ΑΜΚ και οι επιδόσεις της τράπεζας

    Το υφιστάμενο μετοχικό καθεστώς της  Optima Bank αναμένεται να έχει κι άλλες μεταβολές, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει στο εγγύς μέλλον και αύξηση κεφαλαίου, ενισχύοντας έτι περαιτέρω τους αναπτυξιακούς της στόχους.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι στα σχέδια η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, αν και μελλοντικά, υπό όρους και προϋποθέσεις, δεν αποκλείεται να  ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Η τράπεζα, με την «αύρα» του ομίλου του Βαρδινογιάννη, αλλά και τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης ( με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Δημήτρη Κυπαρίσση, Πρόεδρο τον Γιώργο Τανισκίδη και Αντιπρόεδρο τον Πέτρο Τζανετάκη) ενισχύει συνεχώς τη θέση της στην ελληνική αγορά.

    Ήδη το δίκτυο των καταστημάτων της έχει φτάσει στα 23 ( 18 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη, 1 στο Ηράκλειο της Κρήτης και 1 στη Κόρινθο) ενώ μέχρι το τέλος του έτους ο σχεδιασμός είναι να φτάσει στα 27.

    Στα τέλη της περσινής χρονιάς η τράπεζα είχε 14 καταστήματα, 283 άτομα προσωπικό, καταθέσεις 206,4 εκατ. ευρώ (αυξημένες κατά 165,9% σε ετήσια βάση), χορηγήσεις 93,7 εκατ. ευρώ ( εκ των οποίων μόλις το 1,69% ήταν σε καθυστέρηση) , ενώ η ο Δείκτης της κεφαλαιακής της επάρκειας ήταν στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του 26,03%.

    Τουλάχιστον σε ότι αφορά τις καταθέσεις και τις χορηγήσεις, τα μεγέθη τους εκτιμάται ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Motor Oil: Ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση της Ireon Investments από την Optima Asset Management

    Optima bank: Ανοίγει νέα καταστήματα η τράπεζα του Ομίλου Βαρδινογιάννη

    Motor Oil: Εξασφαλίστηκαν επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης περίπου 320 εκατ. ευρώ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ