• Business

    Πανευρωπαϊκός πόλεμος για τις πίστες του σκι

    • NewsRoom


    Προς σύγκρουση μεγατόνων οι κυρίαρχοι του χειμερινού τουρισμού της Ευρώπης…

    Να κλείσει όλα τα χιονοδρομικά κέντρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κάλεσε την ΕΕ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Κίνηση που βάζει τη Γερμανίδα καγκελάριο σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης με την Αυστρία.

    Απευθυνόμενη στην Bundestag, η κ. Μέρκελ κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει όλα τα τουριστικά ταξίδια.

    «Η εποχή του σκι πλησιάζει, [και] θα ζητήσουμε να γίνει ψηφοφορία στην Ευρώπη για να κλείσουμε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα», είπε στους βουλευτές.

    Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, επειδή η Αυστρία, όπου η βιομηχανία του χειμερινού αθλητισμού αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της, είναι αντίθετη με την ιδέα.

    Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε άλλωστε την Τετάρτη ότι αυτό «δεν είναι θέμα στο οποίο πρέπει να παρέμβει η ΕΕ».

    Ο Αυστριακός καγκελάριος είπε μάλιστα ότι μετά από συνομιλίες που είχε με ανώτατα στελέχη της Κομισιόν, «δεν αποκόμισε την εντύπωση ότι η ΕΕ θεωρεί επί του παρόντος καθήκον της να θέσει κανόνες επί του θέματος για συγκεκριμένες χώρες».

    Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι αλπικές χώρες δεν έχουν όλες την ίδια άποψη για το θέμα. Στην Ιταλία, η οποία την Τρίτη κατέγραψε 853 θανάτους από Covid-19, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θέλει να δει όλες τις εγκαταστάσεις σκι κλειστές μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ιταλία δεν μπορεί να αντέξει το ρίσκο.

    Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, δήλωσε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα στη Γαλλία (ΣτΜ: μεταξύ των οποίων και η Κουρσεβέλ) θα παραμείνουν ανοιχτά τα Χριστούγεννα, αλλά οι πίστες του σκι θα είναι κλειστές.

    Γερμανοί αξιωματούχοι παραπέμπουν στο παράδειγμα του Ίσγκλ, του αυστριακού αλπικού θέρετρου που έγινε ένα από τα πιο διαβόητα hotspot διασποράς του κορονοϊού κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το συγκεκριμένο θέρετρο έγινε εστία διασποράς του κορονοϊού μέχρι το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη, μέσω των τουριστών που είχαν πάει για σκι και στη συνέχεια μετέφεραν τον ιό στην πατρίδα τους, μη γνωρίζοντας ότι ήταν φορείς.

    Ο Μάρκους Σέντερ, ο ισχυρός πρωθυπουργός της Βαυαρίας, έχει ζητήσει να υπάρξει κοινή προσέγγιση.

    «Λέμε ότι εάν κλείσουμε τα χιονοδρομικά κέντρα και τον τουρισμό για σκι στη Γερμανία, τότε θα πρέπει να κάνει και η Αυστρία το ίδιο», δήλωσε ο κ. Σέντερ στην Bild Zeitung.

    Ωστόσο, οι αυστριακές αρχές απορρίπτουν τις γερμανικές αιτιάσεις.

    «Οι χειμερινές διακοπές στην Αυστρία θα είναι ασφαλείς», δήλωσε την Τετάρτη η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, υπουργός Τουρισμού της χώρας.

    Αξιωματούχοι λένε ότι τα μπαρ και η ψυχαγωγία θα περιοριστούν αυστηρά και πως στις πίστες θα επιβληθούν μέτρα κοινωνικής απόστασης.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Γκέρνοτ Μπλίμελ, δήλωσε ότι εάν οι Βρυξέλλες όντως επιβάλλουν πανευρωπαϊκή απαγόρευση, θα πρέπει να αποζημιώσουν τις αυστριακές επιχειρήσεις που θα πληγούν από μια τέτοια κίνηση, με την αποζημίωση να υπολογίζεται μέχρι στα 2 δισ. ευρώ.

    Η βιομηχανία του σκι συνεισφέρει με 4% στο ΑΕΠ της Αυστρίας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 8% της απασχόλησης στη χώρα τους χειμερινούς μήνες, υποστηρίζει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING. «Γύρω στο 25% όλων των τουριστικών καταλυμάτων έχουν σχέση με τη χειμερινή περίοδο του σκι [στην Αυστρία]», σημειώνει.

    Ακόμη και στην Ιταλία, οι γνώμες διίστανται. Ενώ ο κ. Κόντε έχει ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης, ο Λούκα Τζάια, περιφερειάρχης του Βένετο στη βόρεια Ιταλία, θέλει τα χιονοδρομικά κέντρα να παραμείνουν ανοιχτά, λέγοντας ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να εξασφαλιστεί μια «ασφαλής έναρξη της σεζόν του σκι». Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά χωρίς σκι θα ήταν «οικονομική αυτοκτονία» για κέντρα χειμερινών σπορ όπως η Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο, είπε.

    Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ιταλίας έχουν ετήσια έσοδα περίπου 11 δισ. ευρώ, με το 1/3 αυτών να εγγράφονται την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όταν πολλοί Ιταλοί κάνουν διακοπές στις Άλπεις και στις Δολομιτικές Άλπεις.

    Στην Ελβετία, εν τω μεταξύ, πολλά από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας ανοίγουν ήδη. Ενώ σε κάποια από τα δυτικά, γαλλόφωνα καντόνια που επλήγησαν περισσότερο από το νέο κύμα της πανδημίας ισχύουν περιορισμοί, σε άλλα όπως το Γκράουμπυντεν στα ανατολικά (ΣτΜ: όπου βρίσκεται και το Νταβός), τα θέρετρα προετοιμάζονται για… «business as usual».

    Η Ελβετία, ως μη μέλος της ΕΕ, δεν θα επηρεαστεί από μια απαγόρευση σε ολόκληρο το μπλοκ. Ο Μάρκους Χέσλερ,  διευθύνων σύμβουλος του τελεφερίκ του Τσερμάτ (Ζερμάτ), χαρακτήρισε τις εκκλήσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας για κλείσιμο των θέρετρων «κουραφέξαλα». Η Ελβετία, είπε, «δεν θα ακολουθήσει ποτέ».

    Αλλά η νευρικότητα για την προοπτική οι κυβερνήσεις της ΕΕ να απαγορεύσουν στους πολίτες τους να κάνουν σκι στις Άλπεις αυξάνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελβετική εφημερίδα Luzerner Zeitung προειδοποίησε τους αναγνώστες της την Πέμπτη να είναι έτοιμοι για έναν «πόλεμο του σκι» με την Ευρώπη.

    Copyright The Financial Times Limited 2020

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ