• Business

    Από τι απειλείται το deal για την αναδιάρθρωση της Μαρινόπουλος

    • Αθηνά Λαρδή
    banks


    Τεράστιο είναι το πρόβλημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων που ταλανίζει τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τις τράπεζες, και όσο στον ορίζοντα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια λύση, εκφράζονται ανησυχίες για το αν σημαντικά σχέδια αναδιαρθρώσεων που βρίσκονται στα σκαριά θα μπορέσουν να υλοποιηθούν εν τέλει ή θα τα «μπλοκάρουν» οι εξελίξεις.

    Ένα από αυτά τα σχέδια, και μάλλον το μεγαλύτερο, είναι και αυτό της διάσωσης της «Μαρινόπουλος», που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά και κανείς δεν θέλει καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να καταρρεύσει αυτή η συμφωνία.

    Όπως λένε τραπεζικές πηγές, είναι πρακτικά αδύνατο να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αν δεν θεσμοθετηθεί η νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών για αστικές και ποινικές ευθύνες όσον αφορά στις τυχόν απώλειες που συνεπάγονται τα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, αλλά και αν δεν δοθεί η δυνατότητα για άμεση μετοχοποίηση των χρεών προβληματικών επιχειρήσεων και ανάληψης του ελέγχου τους από τους πιστωτές τους.

    Εκεί βρίσκεται εξάλλου και ο πυρήνας του προβλήματος: στο γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που είναι εύποροι, αλλά έχουν χρεοκοπημένες εταιρείες, στις οποίες αρνούνται να βάλουν χρήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, πρόκειται για επιχειρηματίες  που «τσέπωσαν» χρήματα που αποσπούσαν από δάνεια και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, στερώντας τα από την επιχείρησή τους, βγάζοντάς τα στο εξωτερικό και διαχωρίζοντας προκλητικά την προσωπική τους περιουσία από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

    Σε αυτό το τελευταίο άλλωστε αναφέρθηκε πρόσφατα σε ένα πολύ ενδιαφέρον «ζευγάρι» αναρτήσεων στο Twitter ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στους εύπορους μετόχους εταιρειών με μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις ότι αν είναι απρόθυμοι να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης, τότε οι πιστωτές θα πρέπει να αναλαμβάνουν τη διοίκηση των εταιρειών.

    Πρόκειται ουσιαστικά για μία προαναγγελία του τι θα επακολουθήσει, με τις τράπεζες να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να «τιμωρούν» αυτούς που προσποιούνται τα… φτωχαδάκια, ενώ απλώς δεν θέλουν να «χαραμίσουν» τα λεφτά τους σε μία επιχείρηση που οι ίδιοι έχουν «βουλιάξει» με τους κακούς τους χειρισμούς…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-ta-mistika-gia-tin-epitichia-tis-simfonias-exigiansis-ti-zitoun-apo-tous-promitheftes-pou-perimenoun-ta-lefta-tous/76530



    ΣΧΟΛΙΑ