• Business

    Από σήμερα σταδιακά η παροχή ηλεκτρονικής υπογραφής σε 150.000 δημοσίους υπαλλήλους – Τα οφέλη της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    MyHealth app: Διευρύνεται η εφαρμογή - Διαθέσιμες όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά

    Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


    Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν διατεθεί 150.000 εγκεκριμένα πιστοποιητικά απομακρυσμένης ηλεκτρονικής υπογραφής σε όλους τους φορείς του δημοσίου καθώς θα έχει ολοκληρωθεί το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΚΣΗΔΕ).

    Πρόκειται για έργο που εκτελεί η κοινοπραξία των ΟΤΕUnisystems Byte συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και το οποίο τίθεται από σήμερα σε πιλοτική λειτουργία με τη διάθεση 1.100 ψηφιακών πιστοποιητικών τριετούς διάρκειας στους υπαλλήλους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων του.

    Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του έργου (η χρήση δηλαδή κανονικά της ψηφιακής υπογραφής από τους δημοσίους υπαλλήλους που θα την λάβουν) θα πραγματοποιηθεί με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τους εποπτευόμενους φορείς του, όπου προγραμματίζεται να διατεθούν 11.000 ψηφιακά πιστοποιητικά, όταν θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που περιλαμβάνει τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Με τον Κώδικα ρυθμίζονται ολοκληρωμένα και με σαφήνεια τα ζητήματα των ηλεκτρονικών υπογραφών, δημιουργώντας παράλληλα τις αναγκαίες συνθήκες για να αναπτυχθούν και νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τη διάθεση των εγκεκριμένων πιστοποιητικών απομακρυσμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, προάγεται η ηλεκτρονική επικοινωνία με το Δημόσιο και μειώνονται οι απαιτήσεις αυτοπρόσωπης παρουσίας για τη διεκπεραίωση μιας υπόθεσης. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείται ο απαιτούμενος χρόνος για την ολοκλήρωση των διοικητικών διαδικασιών, γεγονός που συμβάλλει και στη μείωση του λειτουργικού κόστους του δημοσίου. Ταυτόχρονα, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης φαινομένων παράνομης συναλλαγής και διαφθοράς, καθώς η παροχή δημόσιας υπηρεσίας γίνεται απομακρυσμένη και απρόσωπη.

    Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζει ακόμη ότι οι ηλεκτρονικές υπογραφές που διατίθενται είναι νομικά ισοδύναμες με την ιδιόχειρη υπογραφή και ο υπάλληλος μπορεί να υπογράφει με τη χρήση web εφαρμογής από οποιοδήποτε υπολογιστή ή smartphone χωρίς να απαιτείται μονάδα δίσκου USB.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ