• Business

    Το απίστευτο κερδοσκοπικό παιχνίδι με το ETF GREK. Τι συμβαίνει και ποιες είναι οι προοπτικές


    Το εντυπωσιακό ράλι του ελληνικού exchange trade fund GREK, το οποίο επικεντρώνεται στις ελληνικές μετοχές, ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου έτους και συνεχίζεται και αυτές τις πρώτες εβδομάδες του 2018, με τα κέρδη του εντός του 2018 να ξεπερνούν το 10%, φέρνοντας το ETF σε επίπεδα κατά 30% υψηλότερα μέσα σε μόλις δύο μήνες. Και τίποτα δε δείχνει ότι η τάση αυτή μπορεί να αναχαιτιστεί.

    Το μυστικό πίσω από αυτήν την άνοδο κρύβεται στη διττή ιδιότητα της ελληνικής αγοράς, που είναι ταυτόχρονα και μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά και αναδυόμενη αγορά. Με δεδομένο ότι οι αμερικανικές μετοχές πλέον κινούνται σε υψηλά επίπεδα, οι μετοχές σε Ευρωζώνη και αναδυόμενες χώρες δείχνουν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές, και η Ελλάδα συνδυάζει και τις δύο αυτές ιδιότητες, προσελκύοντας ισχυρό ενδιαφέρον. Φυσικά, παράγοντας που ενισχύει το ενδιαφέρον αυτό είναι και η απομάκρυνση της αβεβαιότητας που πλανιόταν πάνω από τη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης να καθησυχάζει και τους πιο επιφυλακτικούς.

    Τα στοιχεία για το ενδιαφέρον των funds για τις ελληνικές μετοχές είναι πραγματικά εντυπωσιακά: πέρυσι, σε όλη τη διάρκεια του 2017, οι εισροές στο GREK από funds ανήλθαν λίγο κάτω από τα 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ φέτος, μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2018, οι εισροές έχουν ήδη ξεπεράσει τα 38 εκατομμύρια δολάρια, με το συνολικό ενεργητικό του GREK να ξεπερνά τα 480 εκατομμύρια δολάρια.

    Μεταξύ των funds που έχουν αυξήσει τις θέσεις τους τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνονται οι Goldman Sachs, Wells Fargo, JP Morgan Chase, Bienville Capital Management και SG Americas Securities.

    Εν τω μεταξύ, η τιμή του ETF έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 11 δολάρια, όταν ένα χρόνο νωρίτερα βρισκόταν στα 7,4 δολάρια, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο στα 8,6 δολάρια. Παράλληλα, ο τζίρος σε ορισμένες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου άγγιξε ως και τα 2 εκατ. δολάρια, με τον μέσο όρο από τον Νοέμβριο και μετά να κινείται λίγο κάτω από το 1 εκατ. δολάρια.

    Και οι προοπτικές φαίνεται να είναι ακόμα καλύτερες για το GREK, αφού η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η επικείμενη έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους οδηγούν όλο και περισσότερα funds στην “αγκαλιά” του και σε τοποθετήσεις overweight σε ελληνικές μετοχές. Το μόνο που θα μπορούσε να ανακόψει αυτήν την ανοδική πορεία θα ήταν μία ξαφνική αρνητική εξέλιξη με τις τράπεζες ή με τα δημοσιονομικά της χώρας, ωστόσο φαίνεται πως λίγοι πιστεύουν σε ένα τέτοιο δυσμενές σενάριο.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Ηχηρή παρέμβαση Ντράγκι για πλειστηριασμούς και νόμο Κατσέλη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο: Όλα έτοιμα για την έξοδο στις αγορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΡΑΕ: Διαγωνισμοί για αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς



    ΣΧΟΛΙΑ