• Business

    Παρασκήνιο: Όλα έτοιμα για την έξοδο στις αγορές


    Όλο και πιο κοντά φαίνεται πως είναι η επόμενη απόπειρα της Ελλάδας να βγει στις αγορές με έκδοση ομολόγου, καθώς οι συνθήκες πλέον κατά πολλούς είναι οι ιδανικές, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να αποκλιμακώνονται διαρκώς, την ώρα που η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας μας από τον οίκο Standard & Poor’s και η επικύρωση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης από το Eurogroup ήρθαν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

    Επομένως, το ότι επίκειται έκδοση ελληνικού ομολόγου δεν αποτελεί μυστικό. Αυτό όμως που κανείς δε γνωρίζει είναι το ύψος της, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί μεταξύ 2,5 και 7 δισ. ευρώ, με το πιθανότερο σενάριο πάντως να είναι μία έκδοση γύρω στα 3 δισ. ευρώ, αν και δεν αποκλείεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να τολμήσει και ένα μεγαλύτερο ποσό, αν στις επαφές του με τους ενδιαφερόμενους, που έχουν ήδη ξεκινήσει, διαπιστωθεί ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

    Η επικείμενη αυτή έκδοση θα είναι μία από τις τρεις συνολικά στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει η Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο, όταν και ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα. Η δεύτερη θα ακολουθήσει λογικά πριν από τις ιταλικές εκλογές, ενώ η τρίτη πιθανόν τον Ιούλιο. Τα χρήματα που θα αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ από τις εκδόσεις αυτές θα αξιοποιηθούν για το χτίσιμο ενός “μαξιλαριού” ρευστότητας που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας για ένα επαρκές χρονικό διάστημα, ώστε να μη μείνει η Ελλάδα “ξεκρέμαστη” άπαξ και βρεθεί εκτός προγράμματος, εφόσον η κυβέρνηση μείνει πιστή στη δέσμευσή της για μία “καθαρή” έξοδο, χωρίς δηλαδή προληπτικό πρόγραμμα.

    Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ πιθανότατα θα επιστρέψει σύντομα και στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου 12μηνης και 18μηνης διάρκειας, τα οποία οι ξένοι επενδυτές βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστικά, καθώς οι αποδόσεις τους κινούνται σε επίπεδα τέτοια που δεν μπορούν να βρουν σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:«Ψαλίδι» στο αφορολόγητο: Έρχεται «χαράτσι» 650 ευρώ για όλους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μαύρη» Τετάρτη: Σε πλειστηριασμό το σπίτι 900 τμ του (κάποτε πανίσχυρου) Μπάμπη Βωβού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτη απάτη: Προσπάθησαν να εκταμιεύσουν με πλαστό έμβασμα… 650.000.000 ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ