• Business

    Απίστευτο! Δείτε πώς τζογάρουν πλέον τα λεφτά τους οι Ευρωπαίοι

    • NewsRoom


    Τουλάχιστον 50.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη επένδυσαν περισσότερα από 1,7 δισ. ευρώ μέσα από τη γερμανική start up πλατφόρμα αποταμίευσης Raisin. Το ποσό αυξήθηκε σε σχέση με το 1 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο. Η ανάπτυξη αυτή προήλθε από νέους και υφιστάμενους πελάτες οι οποίοι έβαλαν περισσότερα λεφτά στην πλατφόρμα, όπως σημειώνει η Katharina Lueth, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος.

    Η πλατφόρμα Raisin, με έδρα το Βερολίνο, ιδρύθηκε το 2013 και επιτρέπει στους πελάτες στην Ευρώπη να επενδύσουν σε λογαριασμούς αποταμίευσης στην Ε.Ε. που αποφέρουν τα μεγαλύτερα επιτόκια.

    Όπως διευκρινίζει η Lueth “η βασική ιδέα είναι ότι θεωρητικά έχουμε μόνο μία Ευρωπαϊκή αγορά, μα αν δεις τη ροή του κεφαλαίου, και ιδιαίτερα τα προϊόντα αποταμίευσης, που για το 80% των ευρωπαίων παραμένει το σημαντικότερο προϊόν, είναι μια τοπικά περιορισμένη αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες δεν μπορούν στην πραγματικότητα να επωφεληθούν από τις διαφορές επιτοκίων μέσα στην Ε.Ε. Αν ήθελα, για παράδειγμα, να ανοίξω έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Πολωνία, θα ήταν πρακτικά αδύνατο”.

    raisin_2

    “Αυτό που κάνουμε είναι ότι παρέχουμε στους πελάτες έναν πολύ απλό τρόπο να έχουν πρόσβαση σε προσφορές εκτός συνόρων με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Με εμάς μπορείς να ανοίξεις έναν λογαριασμό και στη συνέχεια, από αυτόν το λογαριασμό έχεις πολύ απλή πρόσβαση σε όλα τα αποταμιευτικά προϊόντα και γίνεται πιο εύκολη η αλλαγή τράπεζας.”

    Η Raisin, αρχικά γνωστή ως WeltSparen, δεν κρατάει χρήματα από τους πελάτες, αντίθετα ανοίγει έναν ξεχωριστό λογαριασμό για κάθε αποταμιευτή με το αντίστοιχο ποσό. Η πλατφόρμα διαθέτει αυτή τη στιγμή την υπηρεσία της σε γερμανόφωνη, αγγλόφωνη και γαλλόφωνη έκδοση και η Lueth λέει πως η πλειοψηφία των επενδύσεων προέρχεται από τη Γερμανία.

    Η ίδια σημειώνει πως τα περισσότερα χρήματα που επενδύθηκαν στην πλατφόρμα τοποθετήθηκαν σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς υψηλής απόδοσης σε “περιφερειακές” χώρες της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία και η Πορτογαλία.

    Προσθέτει όμως πως “από την άλλη μεριά βλέπουμε ισχυρή έλξη και προς αυτά που αντιλαμβανόμαστε ως σταθερά κράτη, όπως οι Σουηδικές τράπεζες ή οι Γερμανικές”.

    raisin_3

    Η Raisin έχει 20 τράπεζες που συμμετέχουν στην πλατφόρμα της και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι εντάχθηκε και η Πορτογαλική Haitong Bank, θυγατρική της κινέζικης Haitong Securities.

    Η Lueth τονίζει πως “ένα σοβαρό σημείο (για τις τράπεζες) είναι η διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης. Οι περισσότερες τράπεζες αντλούν το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησής τους από μία ή 2-3 αγορές. Το δεύτερο είναι ότι φροντίζουμε για ένα μεγάλο κομμάτι της διαδικασίας για την τράπεζα”.

    Όπως υποστηρίζει η ίδια, το Brexit δεν είχε αξιόλογη επίδραση στη δραστηριότητα της πλατφόρμας (η εταιρεία συνεργάζεται μόνο με μία αγγλική τράπεζα, την FBN Bank): “Γενικά μιλώντας, θεωρώ πως ο κόσμος είναι περισσότερο σε στάση αναμονής αυτήν τη στιγμή”.

    Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει πως η εταιρεία θα πρέπει να ξανασκεφτεί την παρουσία της στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν υπάρξει “βαρύ” Brexit και η Βρετανία χάσει τα δικαιώματα διαβατηρίου.

    Η Raisin συγκέντρωσε 20 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2015. Ο κύκλος χρηματοδότησης είχε επικεφαλής την εταιρεία Ribbit με έδρα το Palo Alto και την αγγλική Index.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/zito-o-neos-epichirimatias-tis-wall-street/77104



    ΣΧΟΛΙΑ