• Business

    Ανοδικά στο ντεμπούτο του το εταιρικό ομόλογο της Coral

    • NewsRoom

    Γιάννης Βαρδινογιάννης


    Ανοδικά κινείται το εταιρικό ομόλογο της Coral, θυγατρικής της Motor Oil, καθώς στο ντεμπούτο της ομολογιακής έκδοση των 90 εκατ. ευρώ, η τιμή του έφθασε στο 100,695 σημειώνοντας άνοδο 0,69% με διακίνηση 3,565 τεμαχίων. Η έκδοση της Coral φέρει κουπόνι 3% και οι ομολογίες είναι των 1000 ευρώ.

    Το ύψος της έκδοσης του ομολόγου είναι 90.000.000€, με 90.000 προσφερόμενα ομόλογα. Το πενταετές ομόλογο έχει επιτόκιο 3%. Κύριοι ανάδοχοι είναι η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

    Ο πρόεδρος του ΧΑΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης, σχολίασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης: «Είναι τιμή μας που έχουμε τη διοίκηση της Coral σήμερα σε μία σημαντική στιγμή της, την έκδοση εταιρικού ομολόγου».

    Την ελπίδα του η Coral να ακολουθήσει τα βήματα της Motor Oil μελλοντικά, εξέφρασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, κατά την εκδήλωση στο ΧΑ για την εισαγωγή των νέων ομολόγων.  Ο κ. Τζαννετάκης ευχαρίστησε τους επενδυτές, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τους αναδόχους.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε μικρότερες εταιρείες, ώστε να μπούνε στη διαδικασία έκδοσης ομολόγων, ενώ με τη σειρά του ευχαρίστησε τους επενδυτές και αναδόχους.

    Άνω του 20% το μερίδιο της Coral στην ελληνική αγορά

    To όνομα της Coral πρόκυψε μετά από την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Sell Hellas από τη Μότορ- Όιλ, τον Ιούλιο του 2010, έναντι 88,4 εκατ. ευρώ. Πέρσι τον Ιανουάριο εξαγοράστηκε και η κυπριακή Lukoil, έναντι 9,3 εκατ. ευρώ. Πλέον, στις βασικές δραστηριότητες της Coral ως ομίλου περιλαμβάνονται η διανομή και εμπορία, χονδρική και λιανική, πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως βενζίνη, πετρέλαιο και λιπαντικά, τα οποία διατίθενται μέσω της αλυσίδας των πρατηρίων, καθώς επίσης και οι πωλήσεις πετρελαιοειδών προϊόντων σε βιομηχανικούς πελάτες και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες του Ομίλου στον εμπορικό τομέα καλύπτουν τους τομείς των χημικών, της ναυτιλίας, του φυσικού αερίου και της ασφάλτου.

    Η Coral διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης στο δίκτυο των πρατηρίων της των σημάτων Shell πανελλαδικά, το οποίο έχει ανανεωθεί με συμφωνητικό που υπεγράφη στις24 Mαρτίου του2014 και έχει δεκαετή διάρκεια. Επίσης, η Εταιρεία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης των σημάτων Shell για τις χώρες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Π.Γ.Δ.Μ. και της Κύπρου.

    Αυτήν τη στιγμή η Coral διαθέτει συνολικά 733 πρατήρια στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 427 λειτουργούν ως συνεργαζόμενα, μέσω σύμβασης αποκλειστική εμπορικής συνεργασίας και τα 306 είναι ιδιολειτουργούμενα, μέσω των θυγατρικών της. Επιπλέον, στο εξωτερικό διαθέτει συνολικά 32 πρατήρια (31 στην Κύπρο και 1 στη Σερβία).

    Η θυγατρική εταιρία της Μότορ Όιλ κατέχει μερίδιο άνω του 20% στην ελληνική αγορά απ΄ όπου προέρχεται το 95,1% των πωλήσεών της, που πέρσι διαμορφώθηκαν στα 1,9 δις ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της Coral ήταν πέρσι 16,55 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των δανείων ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα σε μετρητά είναι στα 23 εκατ. ευρώ.

    ‘Όλα τα έσοδα από την έκδοση του εταιρικού ομολόγου θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου, το συνολικό υπόλοιπο του οποίου είναι περί τα 116 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς η Coral θα υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 34,5 εκατ. ευρώ. Κυρίως για προσθήκες και ανακαίνιση πρατηρίων, όπως και για επέκταση σε αγορές του εξωτερικού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Coral: Στο 3%-3,5% το εύρος απόδοσης του 5ετούς «ομολόγου Βαρδινογιάννη»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαγνήτης το «ομόλογο Βαρδινογιάννη» που έρχεται στην ελληνική αγορά για 90 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ