• Business

    Μαγνήτης το «ομόλογο Βαρδινογιάννη» που έρχεται στην ελληνική αγορά για 90 εκατ. ευρώ

    Γιάννης Βαρδινογιάννης. Επιχειρηματίας.

    Γιάννης Βαρδινογιάννης. Επιχειρηματίας.


    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η επενδυτική κοινότητα το «ομόλογο Βαρδινογιάννη» που βγαίνει στην αγορά την μεθεπόμενη βδομάδα. Το εξ αντικειμένου πανίσχυρο επιχειρηματικό brand name και η συνακόλουθη υψηλή αξιοπιστία που το συνοδεύει, αναμένεται να λειτουργήσουν σαν αποτελεσματικός μαγνήτης για την προσέλκυση κεφαλαίων. Τόσο από θεσμικά χαρτοφυλάκια, όσο και από ιδιώτες Έλληνες αποταμιευτές, οι οποίοι αναζητούν καλύτερες αποδόσεις σε σύγκριση με τα προσφερόμενα, αναιμικά επιτόκια των καταθέσεων.

    Το νέο εταιρικό ομόλογο θα εκδοθεί από την εταιρεία πετρελαιοειδών Coral που είναι κατά 100% θυγατρική του ομίλου της Μότορ Όιλ, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη. Μάλιστα στο διοικητικό τιμόνι της Coral, ως πρόεδρος, βρίσκεται ο 56χρoνος Γιάννης Βαρδή Βαρδινογιάννης. Πρωτότοκος γιoς του ιστορικού ηγέτη του κραταιού ομίλου και συνάμα εκείνος που έχει αναλάβει τη σκυτάλη της διαδοχής του, στον επιχειρηματικό στίβο.

    Με το ελληνικού δικαίου, πενταετές ομόλογο, η θυγατρική της Μότορ Όιλ σκοπεύει να αντλήσει μέχρι 90 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια από 70 έως 90 εκατ. ευρώ. Με την κάθε μία ομολογία που θα εκδοθεί να είναι ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι και η ελάχιστη συμμετοχή για όσους θελήσουν να τοποθετηθούν στη συγκεκριμένη έκδοση. Πρακτικά βεβαίως η τελική διάθεση των ομολόγων θα γίνει με βάση το βαθμό της υπερκάλυψης το ανώτερου «πλαφόν». Ανάλογα δηλαδή με το πόσες φορές η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

    Το εύρος της απόδοσης του ομολόγου θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 4 Μαΐου, ενώ οι δημόσιες εγγραφές θα γίνουν στις 7,8 και 9 Μαΐου. Στις 14 του μηνός το εταιρικό ομόλογο της Coral θα αρχίσει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου της Αθήνας. Την οποία επαναπροσεγγίζει ο όμιλος Βαρδινογιάννη έπειτα από πολλά χρόνια.

    Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, το ομόλογο έχει λάβει τη διαβάθμιση ΒΒ που υποδηλώνει τον πολύ χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο που ενέχει. Κάτι που σαφώς θα μετρήσει ιδιαίτερα για το ενδιαφέρον, το οποίο και αναμένεται να εκδηλωθεί. Ειδικά δε σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχουν περιθώρια επιλογών για ελκυστικές αποδόσεις, σε χαμηλού ρίσκου τοποθετήσεις. Κατά τα φαινόμενα το «ομόλογο Βαρδινογιάννη» θα κινητοποιήσει και το… κρυμμένο χρήμα των Ελλήνων, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις εταιρικών εκδόσεων.

    Άνω του 20% το μερίδιο της Coral στην ελληνική αγορά

    To όνομα της Coral πρόκυψε μετά από την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Sell Hellas από τη Μότορ- Όιλ, τον Ιούλιο του 2010, έναντι 88,4 εκατ. ευρώ. Πέρσι τον Ιανουάριο εξαγοράστηκε και η κυπριακή Lukoil, έναντι 9,3 εκατ. ευρώ. Πλέον, στις βασικές δραστηριότητες της Coral ως ομίλου περιλαμβάνονται η διανομή και εμπορία, χονδρική και λιανική, πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως βενζίνη, πετρέλαιο και λιπαντικά, τα οποία διατίθενται μέσω της αλυσίδας των πρατηρίων, καθώς επίσης και οι πωλήσεις πετρελαιοειδών προϊόντων σε βιομηχανικούς πελάτες και μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες του Ομίλου στον εμπορικό τομέα καλύπτουν τους τομείς των χημικών, της ναυτιλίας, του φυσικού αερίου και της ασφάλτου.

    Η Coral διαθέτει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης στο δίκτυο των πρατηρίων της των σημάτων Shell πανελλαδικά, το οποίο έχει ανανεωθεί με συμφωνητικό που υπεγράφη στις24 Mαρτίου του2014 και έχει δεκαετή διάρκεια. Επίσης, η Εταιρεία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης των σημάτων Shell για τις χώρες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Π.Γ.Δ.Μ. και της Κύπρου.

    Αυτήν τη στιγμή η Coral διαθέτει συνολικά 733 πρατήρια στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 427 λειτουργούν ως συνεργαζόμενα, μέσω σύμβασης αποκλειστική εμπορικής συνεργασίας και τα 306 είναι ιδιολειτουργούμενα, μέσω των θυγατρικών της. Επιπλέον, στο εξωτερικό διαθέτει συνολικά 32 πρατήρια (31 στην Κύπρο και 1 στη Σερβία).

    Η θυγατρική εταιρία της Μότορ Όιλ κατέχει μερίδιο άνω του 20% στην ελληνική αγορά απ΄ όπου προέρχεται το 95,1% των πωλήσεών της, που πέρσι διαμορφώθηκαν στα 1,9 δις ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της Coral ήταν πέρσι 16,55 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των δανείων ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα σε μετρητά είναι στα 23 εκατ. ευρώ.

    ‘Όλα τα έσοδα από την έκδοση του εταιρικού ομολόγου θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου, το συνολικό υπόλοιπο του οποίου είναι περί τα 116 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς η Coral θα υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 34,5 εκατ. ευρώ. Κυρίως για προσθήκες και ανακαίνιση πρατηρίων, όπως και για επέκταση σε αγορές του εξωτερικού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα «top picks» της UBS η Motor Oil

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bαρδής Βαρδινογιάννης: Οι επιτυχημένες κινήσεις που εκτόξευσαν τη Motor Oil

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όμιλος Βαρδινογιάννη: Δίνει 69.193 ευρώ τον χρόνο σε κάθε εργαζόμενο στη Μότορ Όιλ

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σπύρος Λάτσης: Ο Νταλί, ο Χριστοδουλάκης, ο Τσοχατζόπουλος και το colpo grosso του Έλληνα μεγιστάνα που κερδίζει 830 εκατ.ευρώ από τα ΕΛΠΕ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μελίσσα Γκρόμελ–Βαρδινογιάννη: Η πιο αθόρυβη και σεμνή πραγματική αριστοκράτισσα



    ΣΧΟΛΙΑ