• Business

    Άννα Αποστολίδου στο mononews: Η BriQ Properties δημιουργεί με την ΑΜΚ ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων 100 εκατ ευρώ

    BriQ Properties: Σημαντική αύξηση κερδών και EBITDA στο 9μηνο

    Άννα Αποστολίδου: Διευθύνουσα Σύμβουλος BriQ Properties


    Χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 100 εκατ. ευρώ διπλάσιο σε μέγεθος από το σημερινό «κτίζει» η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Όπως τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Άννα Αποστολίδου, στη συνέντευξή της στο mononews η BriQ επενδύει κυρίως σε γραφεία, αποθήκες, κέντρα διανομής (logistics) και ξενοδοχεία. Η εξάσκηση των δικαιωμάτων των μετόχων στο πλαίσιο της αύξησης θα ολοκληρωθεί την 12η Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει ιδιωτική τοποθέτηση των αδιάθετων μετοχών.

    Ολόκληρη η συνέντευξη με την κα. Αποστολίδου έχει ως εξής:

    – Τι διαφορετικό επιφυλάσσει για τους μικροεπενδυτές η αύξηση κεφαλαίου που έχετε ανακοινώσει;

    Η BriQ Properties είναι η πρώτη ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) που απευθύνεται για την αύξηση του κεφαλαίου της στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Ως ΑΕΕΑΠ προσφέρει στους μικροεπενδυτές την δυνατότητα να επενδύσουν σε μεγάλης αξίας επαγγελματικά ακίνητα μέσω αγοράς μετοχών, εξασφαλίζοντας επαγγελματική διαχείριση και διασπορά ρίσκου. Η BriQ Properties σήμερα έχει στην ιδιοκτησία της χαρτοφυλάκιο 21 επαγγελματικών ακινήτων συνολικής αξίας περίπου 55 εκατ. που ανήκουν στους τομείς των γραφείων, αποθηκών και κέντρων διανομής (logistics), μεσαίου μεγέθους ξενοδοχείων, εμπορικών καταστημάτων καθώς και ακινήτων ειδικής χρήσης.

    – Γιατί οι ΑΕΕΑΠ αποτελούν ελκυστική επένδυση για τους μικρομετόχους;

    Οι ΑΕΕΑΠ είναι επενδυτικές πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν ακριβώς για να είναι δυνατή η επένδυση από μικρομετόχους σε επαγγελματικά ακίνητα μεγάλης αξίας. Προσφέρουν καλή μερισματική απόδοση, ρευστότητα καθώς η επένδυση γίνεται μέσω αγοράς μετοχών εισηγμένης εταιρείας, διασπορά ρίσκου, επαγγελματική διαχείριση, φορολογικά οφέλη όπως το ότι δεν υπόκεινται σε φόρο μερισμάτων. Επιπλέον αποτελούν μια επένδυση χαμηλού ρίσκου καθώς είναι επένδυση σε ακίνητη περιουσία.

    – Ποια είναι τα επενδυτικά σας σχέδια ενόψει και της αύξησης κεφαλαίου. Σε ποια ακίνητα επικεντρώνεστε;

    Έχουμε ήδη επενδύσει, μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης που θα αποπληρωθεί από το προϊόν της αύξησης, ένα μέρος των κεφαλαίων ποσού περίπου 11 εκατ. σε 5 ακίνητα και συγκεκριμένα τρία ακίνητα γραφείων, ένα εμπορικό κατάστημα και ένα οικόπεδο. Οι τομείς που στοχεύουμε να επενδύσουμε τα κεφάλαια της αύξησης είναι κυρίως τα ακίνητα γραφείων, αποθηκών και κέντρων διανομής (logistics) και ξενοδοχείων.

    – Έχετε κάποιο στόχο όσο αφορά το ύψος της αξίας του χαρτοφυλακίου που θέλετε να έχετε σε βάθος χρόνου τριετίας;

    Το μέγεθος του χαρτοφυλακίου των ΑΕΕΑΠ έχει σημασία καθώς προσφέρει μεγαλύτερη διασπορά ρίσκου και οικονομίες κλίμακος. Επίσης αυξάνει την δυνατότητα της εταιρείας να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές και επομένως να εκμεταλλευτεί επενδυτικές ευκαιρίες. H BriQ Properties μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου θα έχει μέγεθος χαρτοφυλακίου που θα ξεπερνά τα 100 εκ. Σε βάθος τριετίας φιλοδοξούμε το μέγεθος του χαρτοφυλακίου ακινήτων μας να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

    – Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων το επόμενο διάστημα.

    Η αγορά των γραφείων και των εμπορικών αποθηκών δείχνει έντονα σημάδια ανάκαμψης. Τα ενοίκια αυξάνουν καθώς η ζήτηση για υψηλών προδιαγραφών γραφεία είναι υψηλότερη της προσφοράς. Επίσης αναμένουμε και σταδιακή πτώση των ζητουμένων αποδόσεων (yields) καθώς μειώνονται δραστικά τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημόσιου χρέους γεγονός που εκτιμούμε ότι θα αυξήσει τις αποτιμήσεις των ακινήτων στο μέλλον.

    Άννα Αποστολίδου: Διευθύνουσα Σύμβουλος BriQ Properties

    – Έπειτα από τις ρυθμίσεις για το φορολογικό στις ΑΕΕΑΠ ποια άλλη παρέμβαση χρειάζεται σε θεσμικό επίπεδο για να βοηθηθεί η ανάπτυξη των ΑΕΕΑΠ;

    Η αλλαγή στην φορολογία είναι εξαιρετικά σημαντική για την απόδοση της επένδυσης και, ως επακόλουθο, της ελκυστικότητας των ΑΕΕΑΠ στο επενδυτικό κοινό. Εξίσου σημαντικά είναι και κίνητρα που μπορούν να δοθούν σε εταιρείες ακινήτων για επενδύσεις ανακαίνισης παλαιών κτιρίων καθώς και αναβάθμισης κτηρίων σε πράσινα κτίρια. Τέλος είναι σημαντικό να προχωρήσουν τα μεγάλα ιδιωτικά έργα επενδύσεων που βάζουν την Ελλάδα και επομένως και τις ΑΕΕΑΠ στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

     

    Η Άννα Αποστολίδου ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της BriQ Properties από την ίδρυση της Εταιρείας το 2016. Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (σήμερα Prodea) και Εμπορική Διευθύντρια της Lamda Development Α.Ε. από το 2006 έως το 2015.

    Από το 1993 έως το 1997 εργάστηκε στην Barclays Bank στην Αθήνα και στο Λονδίνο σε διάφορες επιτελικές θέσεις. Την περίοδο 1997-2003 εργάστηκε στην Νέα Υόρκη αρχικά ως τραπεζίτης επενδύσεων (Investment Banker) στην εταιρεία συμβούλων Lazard LLC (1997-2000). Κατόπιν ίδρυσε την εταιρεία ShipVertical (2000-2001), ενώ την περίοδο 2001-2003 εργάστηκε στην εισηγμένη εταιρεία Seacor Holdings στην Νέα Υόρκη ως Διευθύντρια Στρατηγικής και Ανάπτυξης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1990) και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc) στα χρηματοοικονομικά από το City University Business School του Λονδίνου (1992).



    ΣΧΟΛΙΑ