• Business

    Ανήσυχοι οι τραπεζίτες. Where is the money?

    xrysos


    Ανοιχτή γραμμή με πελάτες τους και διαρκές «μασάζ» για την επιστροφή καταθέσεων διατηρούν οι τράπεζες που ψάχνουν το ευρώ, ή καλύτερα το 500ευρο, με το κυάλι. Η αξιολόγηση είναι μια καλή ευκαιρία μετά από καιρό για σύσφιξη των σχέσεων, χωρίς όμως το γενικότερο περιβάλλον να βοηθά, παραδέχονται οι τραπεζίτες που προσγειώνουν έτσι τους στόχους για επάνοδο καταθέσεων στο σύστημα εντός του 2016.

    Ακόμη και η καθυστέρηση στην επαναφορά του waiver δίνει ένα αρνητικό σήμα, τονίζουν στο mononews τραπεζικά στελέχη, «αφού και όσοι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι σημαίνει, αποκωδικοποιούν την απόφαση της ΕΚΤ ως μια ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης και μια απαξίωση από πλευράς των εταίρων». Οι εξελίξεις δεν δείχνουν ακόμη προς τη σταθερότητα, και χρειάζεται ο συνδυασμός καλών ειδήσεων και η παντελής απουσία οποιασδήποτε αβεβαιότητας και για αρκετό ακόμη διάστημα για να επιστρέψουν όχι προφανώς τα 40 δισ.ευρώ που έκαναν φτερά το 2015 αλλά έστω τα 3 δισ.ευρώ που «βλέπουν» οι τράπεζες για φέτος αν όλα πάνε καλά.

    Ο αρχικός στόχος του έτους, τον οποίο κάποιες τράπεζες μάλιστα δεν αποκλείουν ως εκτίμηση, ήταν τα 8 με 10 δισ. ευρώ, αυτό όμως στις αρχές του 2016 όταν η αξιολόγηση φαίνονταν μια γοργή υπόθεση. Οι τράπεζες βρίσκονται σε ετοιμότητα και διατηρούν επαφή με τους πελάτες που γνωρίζουν από την προηγούμενη σχέση ότι έχουν χρήματα σε θυρίδες, «σεντούκια» και επενδυτικά προϊόντα.

    Αντίπαλος των τραπεζών παραμένει το δημόσιο που τρώει σταθερά τις αποταμιεύσεις και πολύ περισσότερο με τη νέα φοροκαταιγίδα των επόμενων μηνών. Πιο ανασταλτικός παράγοντας είναι πάντως η διατήρηση των capital controls. Πρόκειται για φαύλο κύκλο: όσο υπάρχουν οι περιορισμοί, φαίνεται να υπάρχει αβεβαιότητα, όσο δεν σταθεροποιείται η καταθετική βάση, δεν μπορεί να γίνει λόγος για άρση ή έστω σημαντική χαλάρωση των capital controls.

    Και εύλογα, το επιτόκιο του 1,30% που προσφέρεται ως δέλεαρ για ποσά άνω των 10 χιλιάδων ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει αφού όσοι έβγαλαν καταθέσεις από το σύστημα, δεν σκέφτηκαν την απόδοση.

    Πάγιο αίτημα των τραπεζιτών είναι η απελευθέρωση από τους περιορισμούς του «νέου χρήματος», αυτού δηλαδή που μπαίνει εκ νέου στο σύστημα και διατυπώνεται σταθερά ως πιθανό κίνητρο επαναφοράς τουλάχιστον των κεφαλαίων που βρίσκονται σε θυρίδες και σεντούκια.

    Σε επαφές με τις τράπεζες πελάτες τους δηλώνουν διατεθειμένοι να αποσύρουν χρήματα που έχουν αποθησαυρίσει ή έχουν σε ομόλογα και επενδυτικά προιόντα και να επιστρέψουν στο σύστημα αν απαλλαγούν από τους περιορισμούς. Αυτό που φοβάται η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ότι πολλοί θα τα βάλουν στο σύστημα και … θα τα βγάλουν στο εξωτερικό την άλλη μέρα. Αν δε, παραμείνει μερικώς ο περιορισμός και μπορούν να τα διακινήσουν ελεύθερα μόνο εντός Ελλάδας, το κίνητρο χάνεται καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Χαλάρωση θεωρείται πιθανή όσο αφορά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων ειδικά στις εισαγωγές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/klironi-simera-gia-ti-dosi-ton-75-dis-evro-sto-ewg/50951

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/g-katrougkalos-kataskevasmenes-idisis-katargisi-13ou-ke-14ou-misthou/50955



    ΣΧΟΛΙΑ