• Business

    Ανίσχυρο το ΤΧΣ να απομακρύνει δύο μέλη της Eurobank και της Πειραιώς που δεν πληρούν τα κριτήρια

    • NewsRoom
    Τράπεζες


    Ανίσχυρο εμφανίζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επιβάλει το νόμο για την καταλληλότητα των μελών του διοικητικού συμβουλίου σε δύο συστημικές τράπεζες. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του ESM για το βαθμό συμμόρφωσης της ελληνικής οικονομικής στις απαιτήσεις του προγράμματος στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, στην οποία καταγράφεται η αδυναμία του Ταμείου να εφαρμόσει το νόμο για τα ελάχιστα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των τραπεζών.

    Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες για τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, στις οποίες ένα από τα μέλη του διοικητικού τους συμβουλίου δεν ικανοποιούν τα εν λόγω κριτήρια. Οι προσπάθειες του Ταμείου για την απομάκρυνσή τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση συμμόρφωσης του ESM, έχουν πέσει ουσιαστικά στο κενό.

    Η αδυναμία του Ταμείου είναι συνέπεια του χαμηλού ποσοστού που ελέγχει πλέον το δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο τραπεζών, ποσοστό που περιορίζεται στο 2% στην περίπτωση της Eurobank και στο 26% στην περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς.

    Η περιορισμένη επιρροή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο τραπεζών έχει σαν αποτέλεσμα και την αδυναμία του περάσει την πρόταση αντικατάστασης των δύο μελών στις γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών, κατά τις οποίες η πρόταση του Ταμείου καταψηφίζεται.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα εν λόγω μέλη εκπροσωπούν τα συμφέροντα μεγαλομετόχων των δύο τραπεζών και η συμμετοχή τους στα διοικητικά συμβούλια είναι ακλόνητη. Στην έκθεση του ESM για το βαθμό συμμόρφωσης των τραπεζών στο πρόγραμμα, σημειώνεται κατά τα άλλα η πρόοδος που έχει γίνει στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η προσαρμογή τους στις απαιτήσεις που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

    Εντούτοις πολλά είναι αυτά που θα πρέπει να γίνουν, όπως σημειώνεται, προκειμένου να εμπεδωθεί η κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης, στα διαφορετικά επίπεδα της οργανωτικής δομής του τραπεζικού συστήματος.

    Πολλά είναι επίσης αυτά που απομένουν να γίνουν, σύμφωνα με τον ESM στην ίδια τη διοικητική δομή του ΤΧΣ και δη στην κάλυψη μεταξύ άλλων της θέσης του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, μετά την παραίτηση του κ. Γιώργου Μιχελή, που παραμένει επικεφαλής έως ότου βρεθεί αντικαταστάτης του.

    bank sign

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρέμβαση Ντράγκι: Ζητά την επέκταση των πλειστηριασμών πανελλαδικά και αλλαγές στο νόμο Κατσέλη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις τράπεζες το 80% των ακινήτων που θα πλειστηριαστούν το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 40.000 πλειστηριασμούς κάθε χρόνο ζητούν οι θεσμοί



    ΣΧΟΛΙΑ