• Business

    Αγγελική Φράγκου: Μείωση των εσόδων κατά 20,5% για τη Navios Partners το β’ τρίμηνο παράλληλα με τη συμφωνία με την HMM

    Αγγελική Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Navios Maritime Partners


    Η ναυτιλιακή Navios Maritime Partners L.P., συμφερόντων της κ. Αγγελικής Φράγκου, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2016, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδά της κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 20,5% και διαμορφώθηκαν στα 44,9 εκ. δολάρια, έναντι 56,5 εκ. δολαρίων σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.

    Η μείωση των εσόδων της ναυτιλιακής οφείλεται κυρίως στη μείωση του ισοδύναμου χρονοναύλωσης, το οποίο διαμορφώθηκε στα 16.005 δολάρια την ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, έναντι των 20.679 δολαρίων την ημέρα την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Οι μειώσεις αυτές, τόσο στο ισοδύναμο χρονοναύλωσης όσο και στα έσοδα της εταιρείας, αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις συνθήκες της αγοράς, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, σε σύγκριση πάντα με την ίδια περίοδο πέρσι, όπως αναφέρει η Navios Partners.

    Όμως, οι αρνητικές αυτές επιδόσεις μετριάστηκαν ως ένα επίπεδο από το γεγονός ότι η ναυτιλιακή της κ. Φράγκου προχώρησε στην πώληση του χωρητικότητας 13.100-teu MSC Cristina (κατασκευής του 2011) σε μια εταιρεία, της οποίας τα στοιχεία δεν αποκαλύπτονται. Το ποσό της πώλησης του συγκεκριμένου φορτηγού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ανήλθε στο εντυπωσιακό νούμερο των 125 εκ. δολαρίων και αναμένεται να παραδοθεί στην αγοράστρια εταιρεία μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν θα πέσουν και οι τελικές υπογραφές.

    Η κ. Φράγκου δήλωσε σχετικά ότι “Για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, καταγράψαμε έσοδα ύψους 44,9 εκ. δολαρίων καθώς και 11,8 εκ. δολάρια σε κέρδη από το EBITDA. Η Navios Partners είναι μια μοναδική εταιρεία στον κλάδο μεταφοράς ξηρού φορτίου. Από τις αρχές του 2016, έχουμε οχυρώσει τον ισολογισμό μας, έχοντας μειώσει το χρέος μας κατά 44,6 εκ. δολάρια. Ως αποτέλεσμα, το καθαρό χρέος μας ως προς την κεφαλαιοποίηση, διαμορφώνεται στο 42,5% ενώ η κάλυψη τόκων είναι 4.3x. Επιπλέον, δεν έχουμε σημαντικά ληξιπρόθεσμα χρέη έως το 2018 και αναμένεται να δημιουργήσουμε διαθέσιμες ταμειακές ροές ύψους 45 εκ. δολαρίων για το υπόλοιπο του 2016”.

    msc cristina
    To container MSC Cristina

    Και η Navios Partners σε συμφωνία με την HMM

    Πέρα από τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2016 αλλά και την πώληση του MSC Cristina, η Navios Partners ανακοίνωσε και ότι προχώρησε σε συμφωνία με την κορεάτικη ναυτιλιακή Hyundai Merchant Marine (HMM) που αφορά τη μείωση των τιμών των ναύλων για τα 5 φορτηγά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει ναυλώσει στην τελευταία, μείωση που ανήλθε σε ποσοστό της τάξεως του 20%.

    Μετά τη Danaos Shipping του κ. Κούστα και την Capital Product Partners (CPP) του κ. Μαρινάκη, ήρθε και η σειρά της Navios Partners να προχωρήσει σε αντίστοιχη μείωση των ναύλων. Φαίνεται πως η κ. Φράγκου αποφάσισε να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική που ακολούθησαν και οι άλλοι δύο Έλληνες εφοπλιστές που συνεργάζονται με την κορεάτικη εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    Η συμφωνία της Navios Partners με την HMM έχει τεθεί σε ισχύ από τις 18 Ιουλίου του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Όσο η συμφωνία θα βρίσκεται σε ισχύ, λοιπόν, τα ναύλα των 5 πλοίων θα μειωθούν στο ποσό των 24.400 δολαρίων την ημέρα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2020 όμως, η μείωση του 20% θα πάψει να ισχύει και τα ναύλα θα αποκατασταθούν στα προηγούμενα επίπεδα, δηλαδή στο ποσό των 30.500 δολαρίων την ημέρα.

    Ως αντάλλαγμα για τη μείωση των τιμών των ναύλων, η εταιρεία της κ. Φράγκου έλαβε ανασφάλιστα γραμμάτια ύψους 7,7 εκ. δολαρίων, με τόκους 3% ετησίως οι οποίοι θα πληρωθούν με τη λήξη, τον Ιούλιο του 2024. Η συμφωνία με την HMM περιελάμβανε και 3,7 εκ. ελεύθερα διαπραγματεύσιμες μετοχές της κορεάτικης ναυτιλιακής, τις οποίες, όπως αναφέρει η Navios Partners, πούλησε και εισέπραξε καθαρά έσοδα ύψους 21,3 εκ. δολαρίων.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι η HMM χορήγησε παρόμοιες αποζημιώσεις και στις άλλες ελληνικές ναυτιλιακές, πλοία των οποίων έχει ναυλώσει.

    Συγκεκριμένα, η ναυτιλιακή Danaos Shipping του κ. Κούστα έλαβε 39 εκ. δολάρια σε γραμμάτια που λήγουν το 2024 και 4,6 εκ. μετοχές της HMM που θα μπορούν να διαπραγματευτούν ελεύθερα στο Χρηματιστήριο της Κορέας. Επίσης, η CPP θα λαμβάνει μετοχικό μερίδιο της HMM, το οποίο θα είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο στο Χρηματιστήριο της Κορέας, αλλά και ένα ακάλυπτο δάνειο ποσοστού 3%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/evangelos-pistiolis/67123

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/piter-georgiopoulos-ekplixi-ta-kerdi-tis-aegean-marine-gia-v-trimino-tou-2016/67037



    ΣΧΟΛΙΑ