• Business

    Ανεβάζει το λογαριασμό στην Ελλάδα ο Μπορίσοφ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Βιτάλι Μπορίσοφ, Ρώσος επιχειρηματίας

    Ο Βιτάλι Μπορίσοφ, Ισραηλινός επιχειρηματίας


    Τις ημέρες κοντά στο Πάσχα αναμένονται τα νεότερα για την επέκταση του επενδυτικού πλάνου του Ρώσου επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα, όπου τρέχει ήδη το project των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η Mirum, όπως λέγεται η εν Ελλάδι εταιρεία του Μπορίσοφ, έχει στα σκαριά επιπλέον επενδύσεις 120 εκατομμυρίων για την εξιοποίηση επιπλέον 80 στρεμμάτων στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, ανεβάζοντας έτσι το λογαριασμό του έργου στα 535 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγές με γνώση της επένδυσης, επιπλέον 5 χωρικά σχέδια έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, ενώ επόμενο βήμα είναι να ζητηθεί από την πλευρά της Mirum η έγκριση δύο νέων ΕΣΧΑΣΕ για τρία ξενοδοχεία μικρής κλίμακας και παραθεριστικά χωριά στο πλαίσιο του Elounda Hills. Συγκεκριμένα, το business plan της Mirum προβλέπει

    • την κατασκευή καταλύματος 50 έως 70 κατοικιών στο Βαθύ,
    • την ανακαίνιση της βίλας του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου – στην οποία γυρίστηκε η ταινία “Η νεράιδα και το παλικάρι”, ώστε να λειτουργήσει ως boutique ξενοδοχείο,
    • την ανέγερση 17 βιλών στο Τσιφλίκι και καταλύματος ξενοδοχειακού τύπου, δηλαδή ενοικιαζόμενων σουιτών και
    • την ανακαίνιση τεσσάρων βιλών που λειτουργούν ήδη στο Μικρό Βαθύ.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα και τις κινήσεις που έχει κάνει ήδη η Mirum, μέχρι το Πάσχα αναμένεται η έγκριση των πρόσθετων επενδύσεων από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς ο φάκελος έχει ήδη σταλεί στον Enterprise Greece και μετά το Πάσχα εκτιμάται η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την επέκταση του ήδη εγκεκριμένου ΕΣΧΑΣΕ. Σημαντική είναι, σύμφωνα με τους επενδυτές, η αδειοδότηση της διάνοιξης οδοποιίας του θερέτρου, αφού αποτελεί πλεονέκτημα της ανάπτυξης στην Ελούντα.

    Την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών για το Elounda Hills είχε επιβεβαιώσει ήδη από τις αρχές Μαρτίου, εκπρόσωπος της Mirumμ μιλώντας στην ΕΡΤ, εν μέσω αμφιβολιών για την τύχη των ρωσικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Η ίδια είχε τότε σημειώσει πως «η εταιρεία είναι ελληνική, ενώ η επένδυση έχει προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια από όλο τον κόσμο».

    Φωτορεαλιστικό του project Elounda Hills
    Φωτορεαλιστικό του project Elounda Hills

    Τι έχει ήδη αδειοδοτηθεί

    Στόχος των επενδυτών είναι το Elounda Hills να αποτελέσει το πρώτο ολοκληρωμένο πολυτελές συγκρότημα στην Κρήτη, που θα περιλαμβάνει επώνυμες κατοικίες και βίλες. Η δημιουργία ενός παραθεριστικού χωριού εκτείνεται σε 768 στρέμματα. Eκτός των τουριστικών εγκαταστάσεων και παραθεριστικών κατοικιών, το xωριό θα περιλαμβάνει εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκεδάσεως, γραφεία, καταστήματα και κτίρια υπηρεσιών. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν υπαίθρια γήπεδα, ανοιχτές πισίνες και γυμναστήρια, ενώ ο σχεδιασμός των κατοικιών του χωριού θα γίνει με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα εστιάζει στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Ειδικότερα, στις επενδύσεις των 400 εκατ. ευρώ συγκαταλέγεται

    • πολυτελές πεντάστερο 135 κλειδιών, το οποίο θα λειτουργήσει η 1 Hotels & Homes,
    • 258 κατοικίες,
    • 12 καταστήματα εστίασης στην παραλία έκτασης 2 χιλιομέτρων,
    • περιοχή βιλών 3 έως 5 υπνοδωματιών με ιδιωτικές πισίνες
    • ιδιωτική μαρίνα 64 θέσεων,
    • επώνυμα διαμερίσματα στη μαρίνα,
    • beach club για fine dining και κέντρα διασκέδασης,
    • boutique ξενοδοχείο στη μαρίνα και
    • αμμώδης παραλία με beach club και εστιατόριο.
    Φωτορεαλιστικό του project Elounda Hills
    Φωτορεαλιστικό του project Elounda Hills

    Οι εκτός Ελλάδας επενδύσεις

    Άνθρωποι που γνωρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του Βιτάλι Μπορίσοφ, μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν έχει σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση κι αυτός είναι ο λόγος που άρχισε να επεκτείνεται εκτός Ρωσίας ήδη από τη δεκαετία του ’90. Εκτός από το project της Ελούντας, ο Μπορίσοφ έχει δημιουργήσει οικιστικό συγκρότημα στο Nikolino, 17 λεπτά μακριά από τη Μόσχα, καθώς και άλλα δύο έργα που έχουν πωληθεί, ένα “αντίγραφο” της γαλλικής Ντοβίλ με 196 κατοικίες και οικιστικό έργο 120 κατοικιών, εμπνευσμένο από τη Νορμανδία, αμφότερα κοντά στη Μόσχα.

    Ως developer πολυτελών κατοικιών, η Mirum συμβαδίζει με τις τελευταίες τάσεις στον κλάδο και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επενδυτών. Πιστεύουμε ότι η ποιότητα και η οικολογία της κατασκευής και η διαφάνεια των επιχειρηματικών διαδικασιών είναι ζωτικής σημασίας, επομένως, δημιουργούμε εξαιρετικά έργα για τις διεθνείς αγορές”, αναφέρει στα σχόλιά του για τη στρατηγική που ακολουθεί ο Ρώσος μεγιστάνας.

    Φωτορεαλιστικό του project Elounda Hills
    Φωτορεαλιστικό του project Elounda Hills



    ΣΧΟΛΙΑ