• Business

    ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: «Έσπασε το φράγμα» των 300 εκατ. ευρώ – Τι σχεδιάζει το 2019

    Άγγελος Κρητικός, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

    Άγγελος Κρητικός, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός


    Αύξηση πωλήσεων και κερδών για τέταρτη διαδοχική χρονιά πέτυχε πέρυσι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Όπως αναφέρουν στο mononews.gr πηγές της εταιρείας, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «έσπασε το φράγμα» των 300 εκατ. ευρώ και ολοκλήρωσε το 2018, με τζίρο ύψους 310 εκατ. ευρώ έναντι 230 εκατ. ευρώ το 2017. Ενισχυμένη ήταν και η κερδοφορία της, η οποία ανήλθε σε 2,85 εκατ. ευρώ από 2,18 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κάθε χρόνο καταφέρνουν να μεγαλώνουν το αποτύπωμά τους, πετυχαίνοντας μάλιστα να αναπτυχθούν καλύτερα από την υπόλοιπη αγορά. Ωστόσο, η μεγάλη ανάπτυξη της τάξης των 80 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν πέρυσι οφείλεται κυρίως στις εξαγορές των σούπερ μάρκετ «Μέριμνα» και «Αριάδνη» αλλά και η πλήρης ενσωμάτωση της «Γρηγοριάδης», η οποία πραγματοποιήθηκε κυριολεκτικά στην εκπνοή της περασμένης χρονιάς.

    Η διοίκηση της «Κρητικός», σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε να εξαγοράσει το 100% της «Γρηγοριάδης», παραχωρώντας έξι καταστήματα στον συνιδιοκτήτη και πρώην συνεργάτη της στο Αργος και στη Δυτική Μακεδονία από τα συνολικά 34 που αριθμούσε το δίκτυο της αλυσίδας. Τα συγκεκριμένα σημεία, έχουν ήδη μετονομασθεί σε ΥΠΕΡ- Γρηγοριάδης και αποτελούν ξεχωριστή επιχειρηματική οντότητα.

    Δέκα νέα καταστήματα

    Υψηλοί στόχοι τίθενται και τη νέα χρονιά, η οποία ξεκίνησε δυναμικά με την εξαγορά της αλυσίδας «ΜΑΚΟ» στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει κατά 10% τις πωλήσεις, ανεβάζοντάς τες στα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ ενώ σχεδιάζει και τη λειτουργία δέκα νέων καταστημάτων, στο πλαίσιο επέκτασης της γεωγραφικής παρουσίας της στην ελληνική αγορά.

    Δυο από αυτά αναμένεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ένα στο Περιστέρι (με τη μορφή franchise) και ένα στο Άργος.

    Η διοίκηση της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός θα συνεχίσει να αναζητά και νέες συνεργασίες, οι οποίες θα προσθέσουν αξία στη δραστηριότητά της. Από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο εξαγοράς από κάποιο μεγαλύτερο παίκτη του λιανεμπορίου καθώς έχει επιλέξει την αυτόνομη πορεία.

    Αυτή τη στιγμή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές προσκείμενες στην ιδιοκτησία αρκείται στον ρόλο που παίζει ως ο «μικρότερος μεγάλος» ή «ο μεγαλύτερος μικρός» του λιανεμπορίου τροφίμων, και εστιάζει στην υλοποίηση των σχεδίων που έχει χαράξει.

    Η ενοποίηση της ΜΑΚΟ

    Όσον αφορά στη διαδικασία ενοποίησης των δέκα καταστημάτων που απέκτησε από την ΜΑΚΟ, εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης, η μετάβαση στην κοινή εμπορική πολιτική, η εγκατάσταση νέων ταμειακών μηχανών και η ανάρτηση των νέων πινακίδων.

    Η εξαγορά εντάσσεται στη στρατηγική επέκτασης στην αγορά της Θεσσαλονίκης, στην οποία μέχρι πρότινος λειτουργούσε μόλις δυο σημεία. Πλέον, έχει δώδεκα, τα οποία είναι μέσα στον αστικό ιστό που είναι πλέον και το ζητούμενο στο σύγχρονο λιανεμπόριο.

    Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ιδρύθηκε το 1996 και σήμερα ελέγχει δίκτυο 310 καταστήματα, εκ των οποίων 210 εταιρικά και περίπου 100 της CRM –Αριάδνη στην Κρήτη. Διαθέτει 5 κέντρα Logistics και απασχολεί πάνω από 2.500 άτομα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: Οι λεπτομέρειες του deal με την «Μέριμνα» και οι επόμενοι στόχοι

    ΔΕΙΤΕΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΘΕΣγάλα: Τα υψηλά χρέη «εμπόδιο» για την είσοδο επενδυτή – Τι αποφάσισε η οικογένεια Καντώνια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κίνηση – έκπληξη από «Γαλαξία»: Φτιάχνει «mall» 10.000 τ.μ. σε νησί για 40 καταστήματα



    ΣΧΟΛΙΑ