• Business

    Ανδρέας Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε μερικές εβδομάδες ανακοινώνουμε εξαγορές νέων ΑΠΕ

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ)

    Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ)


    Με στόχο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, η Helleniq Energy επενδύει στην πράσινη μετάβαση έχοντας πλάνο ανάπτυξης στις ΑΠΕ με στόχο να φτάσει το 1 GW.

    Στο πλαίσιο αυτό αναζητά διαρκώς ευκαιρίες και “στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται  ανακοινώσει κάποιες συμφωνίες εξαγοράς, ενώ όπως είπε κάποιες από αυτές θα έχουν επίπτωση στα αποτελέσματά της”, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy κ. Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας κατά την τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων τριμήνου.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ θα προσφέρουν μια πρόσθετη σταθερότητα στο κεφάλαιο κίνησης, τονίζοντας ότι “είναι ένα μακρύ ταξίδι οι επενδύσεις αυτές,   ένας τομέας που πρέπει να χτίσουμε με ένα αποδοτικό τρόπο και όχι κάνοντας εξαγορές μόνο επειδή έχουμε τα κεφάλαια. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να γίνει προσεκτικά και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε”.

    Στον κλάδο των ΑΠΕ, μετά την προσθήκη περίπου 300 MW εγκατεστημένης ισχύος κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η συνολική ισχύς ΑΠΕ  σε λειτουργία του ομίλου ανέρχεται στα 341 MW και ήδη αξιολογούνται επιπλέον έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης αλλά και διαχείρισης ενέργειας, όπου μπορούν να υπάρξουν και σημαντικές δυνατότητες συνέργειας με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.

    Σε σχέση με τις προοπτικές του δεύτερου τρίμηνου, ο κ. Σιάμισιης, ανέφερε ότι θα είναι πιο αδύναμο καθώς θα γίνουν εργασίες συντήρησης στο διυλιστήριο και σημείωσε ότι το 3ο και το 4ο τρίμηνο θεωρεί ότι θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα, που αν και δε θα είναι στα περσινά επίπεδα, τουλάχιστον σε κάποια μέσα επίπεδα.

    Στις άλλες δραστηριότητες πλην των επενδύσεων σε νέες ΑΠΕ, οι ετήσιες επενδύσεις αναμένονται στα 250 εκ. ευρώ.

    Σχετικά με την επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε υφιστάμενη μονάδα του διυλιστηρίου Ελευσίνας, για την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου, ο κ. Σιάμισιης είπε ότι πρόσφατα υποβλήθηκε αίτηση χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας. Ωστόσο, τόνισε ότι δε βλέπει να λαμβάνεται η επενδυτική απόφαση σύντομα. Σημείωσε ότι τα δεδομένα σήμερα (θεσμικό πλαίσιο, χρηματοδοτικές προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαθεσιμότητα αποθήκευσης) απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας γρήγορης επενδυτικής απόφασης.

    Για το υδρογόνο σημείωσε ότι χωρίς το υδρογόνο δεν μπορούν να πιαστούν οι κλιματικοί στόχοι. Γι αυτό και η εταιρεία βρίσκεται πιο κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση βρίσκεται η πιλοτική επένδυση σε «πράσινο» υδρογόνο στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, ενώ έργα για παραγωγή βιοκαυσίμων (HVO, SAF) σε διυλιστήριο του Ομίλου, έχουν μπει σε φάση υλοποίησης.

    Όσον αφορά την Elpedison τονίστηκε ότι στο πρώτο τρίμηνο υπήρξαν πολύ καλές ευκαιρίες στο διεθνές εμπόριο LNG, τις οποίες αξιοποίησε η εταιρεία. Σημειώνεται ότι η εταιρεία παρουσίασε αύξηση κερδών EBITDA κατά 30% στο πρώτο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 60 εκ. ευρώ από 45 εκ. ευρώ του περσινού τριμήνου.

    Επίσης, ιδιαίτερα καλή ήταν και η πορεία της ΔΕΠΑ, με αποτέλεσμα να αποδώσει στο πρώτο τρίμηνο στην Helleniq Energy, 37 εκ. ευρώ EBITDA από 18 εκ. ευρώ τους περσινούς τριμήνου.

    Όσον αφορά τον κλάδο της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, στόχος είναι η ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν της επεξεργασίας και ερμηνείας των δισδιάστατων σεισμικών καταγραφών (2D) που ολοκληρώθηκαν στα 2 θαλάσσια οικόπεδα (Δυτικά Κρήτης, Νοτιοδυτικά Κρήτης) σε συνεργασία με την ExxonMobil, καθώς και των τρισδιάστατων σεισμικών καταγραφών που υλοποιήθηκαν στα οικόπεδα Block 2, Block Ionio και Block 10. Οι εργασίες προχωρούν ικανοποιητικά, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις εντός του 2023.

    Θετικά αποτελέσματα και βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις

    Το πρώτο τρίμηνο ήταν θετικό για τον όμιλο που πέτυχε το τρίπτυχο, καλών αποτελεσμάτων και λειτουργίας, στρατηγικής μετεξέλιξης και βελτίωσης περιβαλλοντικού αποτυπώματος,  στο επίκεντρο του στρατηγικού πλάνου του Ομίλου. Τα Συγκρίσιμα EBITDA Α’ Τριμήνου ανήλθαν στα €404 εκατ., λόγω περιθωρίων διύλισης και εξαγωγών. Τα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν σε  €155 εκατ.  μετά από €145 εκατ. λογιστικές ζημιές λόγω  αποτίμησης αποθεμάτων.

    Βελτιώθηκαν οι όγκοι πωλήσεων διύλισης κατά 12%, ενώ σημειώθηκε  αύξηση των εξαγωγών κατά 27%, και οι εξαγωγές ανήλθαν στο 60% του συνόλου των εσόδων. Συνεχώς αυξανόμενη αποδεικνύεται η συνεισφορά από ΑΠΕ και έφτασαν στα €10 εκατ. τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στο Α’ Τρίμηνο.

    Περαιτέρω ισχυροποίηση ισολογισμού. Περιορισμός του καθαρού δανεισμού κατά €0,9 δισ. μέσα σε έναν χρόνο και αξιοποίηση για επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας.

    Θετικά ήταν τα αποτελέσματα από την πρώτη φάση του “Vision 2025” και σημειώθηκε επιτάχυνση με επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια σε Ελλάδα και εξωτερικό και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Επίσης σημειώθηκε περαιτέρω βελτίωση ανταγωνιστικότητας και ESG.

    Παρά τη μικρή επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, η εταιρεία πέτυχε  ικανοποιητικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω των διεθνών συνθηκών στην αγορά και των βελτιωμένων λειτουργικών επιδόσεων στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Συγκρίνοντας με το αντίστοιχο Α’ τρίμηνο του 2022, η θετική πορεία αποτυπώνεται τόσο σε αυξημένες πωλήσεις, όσο και σε αύξηση της κερδοφορίας. Οι πωλήσεις πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στους 3,7 εκατ. τόνους (+12%), με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 27%, αντιπροσωπεύοντας το 60% των συνολικών όγκων πωλήσεων.

    Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη αποτυπώνουν την επίδραση της ευμεταβλητότητας των τιμών στα δημοσιευμένα αποτελέσματα, καθώς διαμορφώθηκαν στα €155 εκατ.. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι λόγω τιμών είναι περίπου €426 εκατ. μείωση, καθώς οι ζημιές στα αποθέματα στο φετινό Α’ τρίμηνο λόγω της υποχώρησης των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων στη Διύλιση και στη Λιανική Εμπορία στην Ελλάδα ανέρχονται σε €145 εκατ., συγκριτικά με τα €281 εκατ. κέρδη αποτίμησης αποθεμάτων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Οι διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου και προϊόντων συνέχισαν την αποκλιμάκωσή τους κατά τη διάρκεια του Α’ Τριμήνου 2023, με το πετρέλαιο τύπου Brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα $81/βαρέλι. Παραμένουν, ωστόσο, οι ανησυχίες για τη δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης και την ομαλοποίηση της προσφοράς σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, όπου οι τιμές είχαν επηρεαστεί ανοδικά σε συνέχεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Τα περιθώρια διύλισης, κατά το Α’ Τρίμηνο 2023, ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η αποθεματοποίηση πριν την εφαρμογή των κυρώσεων στις εξαγωγές προϊόντων από τη Ρωσία στις 5 Φεβρουαρίου 2023, αλλά και η μειωμένη διυλιστική ικανότητα στην Ευρώπη, λόγω των απεργιών στα Γαλλικά διυλιστήρια. Ειδικότερα, τα διεθνή περιθώρια αναφοράς FCC και Hydrocracking διαμορφώθηκαν το Α’ Τρίμηνο 2023 στα $10,7/βαρέλι και $14,1/βαρέλι αντιστοίχως, σε σύγκριση με $3,6/βαρέλι και $6,7/βαρέλι το Α’ Τρίμηνο 2022.

    Υλοποίηση Στρατηγικής – Vision 2025

    Κατά τη διάρκεια του 2022, η Εταιρεία προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές στη στρατηγική του Ομίλου, λαμβάνοντας υπόψη το μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τις μελλοντικές προκλήσεις. Συγκεκριμένα, επανακαθορίστηκαν οι προτεραιότητες για την ανάπτυξη σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, αναβαθμίστηκε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, καθιερώθηκε καταλληλότερη εταιρική δομή και, τέλος, υιοθετήθηκε η νέα εταιρική ταυτότητα.

    Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση των αλλαγών αυτών με επιτυχία, η έμφαση δίνεται σε τέσσερεις πυλώνες: (α) την αριστοποίηση των καθημερινών διεργασιών (operational excellence), (β) την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ και αποθήκευση με προστιθέμενη αξία, (γ) τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στις δραστηριότητες πετρελαιοειδών, καθώς και (δ) την περαιτέρω βελτίωση σε θέματα ESG.

    Σε θέματα λειτουργικής αριστοποίησης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, επιταχύνεται το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, με επενδύσεις άνω των €40 εκατ. και με σημαντικά οφέλη που εκτιμώνται ότι θα φτάνουν στα €50 εκατ. ετησίως στο τέλος του προγράμματος.

    Διαβάστε επίσης

    HELLENiQ ENERGY: Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA τριμήνου στα €404 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ