• Business

    Α. Φιορεντίνος: Η διαχείριση του μεταναστευτικού, πλήττει τον τουρισμό


    Χαμηλότερη των προσδοκιών αποδεικνύεται η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό ενώ η ανησυχία για τη διαχείριση των προσφύγων και τις επιπτώσεις της σε τουριστικά νησιά, είναι διάχυτη. Οπως επισημαίνει στο mononews.gr ο πρώην αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πρώην πρόεδρος των Ξενοδόχων Μυκόνου και αριστείδην μέλος διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Ανδρέας Φιορεντίνος, “η Ελλάδα σύρθηκε  στις επιπτώσεις του Μεσοανατολικού πολέμου χωρίς να έχει καμμιά δουλειά, λόγω της κακής διαχείρισης του μεταναστευτικού  και όχι λόγω εγγύτητας με την  ευρύτερη περιοχή.

    Οσον αφορά στον δικό μας προορισμό, στη Μύκονο, οι απ’ευθείας αεροπορικές συνδέσεις με την Ευρώπη, κρατούν σταθερή την προσέλευση επισκεπτών τα τελευταία χρόνια.  Κατά τον μήνα Μάϊο παρατηρείται μείωση των κρατήσεων, της τάξεως μεταξύ 15-20%, πάγωμα των κρατήσεων σε πακέτα διακοπών τα οποία περιλαμβάνουν και Ευρωπαικές μεγαλουπόλεις, ακόμα και ακυρώσεις.

    Το σημαντικό εδώ για μας ” διευκρινίζει ο κ.Φιορεντίνος “είναι οτι κάθε διανυκτέρευση που χάνεται δεν αναπληρώνεται και  η σαιζόν τελειώνει μέσα Οκτωβρίου έτσι η αλλιώς. Επίσης το όλο κλίμα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, κυρίως λόγω του μεταναστευτικού, συμπιέζει και τις τιμές διάθεσης του τελικού προιόντος. Γεγονός που δεν θα το καταλάβει η ευρύτερη αγορά, αλλά μόνο η ξενοδοχία για άλλη μια φορά!”

    Οσον αφορά στο προσφυγικό και πόσο αυτό έχει επηρρεάσει τόσο τον τουρισμό της Μυκόνου όσο και τον τουρισμό γενικότερα, ο κ.Φιορεντίνος, επεσήμανε ότι “άμεσα καθόλου, έμμεσα  πολύ. Ιδιαίτερα λόγω της αναστολής  των προκρατήσεων , οι ξενοδόχοι μη έχοντας άλλα εργαλεία προώθησης των ξενοδοχείων τους, προβαίνουν σε ανταγωνιστικότερη τιμολόγηση, που σε συνδυασμό με  την υπέρμετρη φορολόγηση  έχει ως αποτέλεσμα, την σοβαρή υπονόμευση των  οικονομικών τους αποτελεσμάτων”.

    fiorentinos

    Στην Ευρώπη το κλίμα που επικρατεί είναι αυτό της ανασφάλειας λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βέλγιο αλλά και στη γειτονική Τουρκία, σε ερώτηση πόσο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε ο κ.Φιορεντίνος απάντησε ότι “ναι μπορούμε να “κερδίσουμε” τουρίστες από την ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους γείτονες αλλά η διαχείριση του μεταναστευτικού μέχρι σήμερα, δείχνει μια σαφή αδυναμία που γεννά ερωτήματα τα οποία δεν προάγουν το κλίμα ασφαλείας και πλήττουν τον τουρισμό”.

    Αναφερόμενος ο κ.Φιορεντίνος στο θέμα της φορολογίας, του ΦΠΑ κ.α. έκανε λόγο για “χτύπημα κάτω απο τη μέση” “ο τουρισμός είναι μεν ψυχολογία και επηρεάζεται εύκολα απο εξωγενείς παράγοντες, αλλά είναι και αποτέλεσμα στησίματος ενός διαχρονικού ανταγωνιστικού ποιοτικού προιόντος του οποίου οποιαδήποτε μη προγραμματισμένη οικονομική μεταβολή,  μπορεί να οδηγήσει  τους επισκέπτες σε άλλους ποιο ανταγωνιστικούς πιο ελκυστικούς προορισμούς”.

    “Από την εμπειρία μου στα διάφορα όργανα του τουρισμού, μπορώ να σας πω οτι το Α και το Ω ειναι η διατήρηση μιας εικόνας ομαλότητας και ασφάλειας” υποστηρίζει ο κ.Φιορεντίνος. ” Μετά λύπης μου βλέπω οτι αυτή η σχέση έχει διαταραχθεί. Επρεπε η ηγεσία του τουρισμού, να είχε αναλάβει πρωτοβουλία στους τόπους του προβλήματος. Δυστυχώς η αλλοπρόσαλλη πολιτική αντιμετώπιση, είχε ως αποτέλεσμα την αρνητική  δημοσιοποίηση του θέματος, όπως στην  Κω, Λέσβο κλπ.

    fiorentinos 2

    Το μείζον θέμα των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων έθεσε ο κ.Φιορεντίνος, τονίζοντας ότι “ως ξενοδόχος τρίτης γενιάς ουδέποτε με προβλημάτισε ο αταγωνισμός επι ίσοις όροις. Αυτή την στιγμή όμως ηθελημένα η κυβέρνηση, από την μια πλευρά, προσδοκά φορολογικά έσοδα πέρα των δυνατοτήτων των περισσοτέρων επιχειρηματιών του τουρισμού και απο την άλλη χωρίς καμμιά ουσιαστική υποχρέωση απο διαφόρους νέους δήθεν τουριστικούς επιχειρηματίες υπονομεύει  τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα. Ταυτόχρονα  υποθηκεύεται η εικόνα του τουριστικού προιόντος, διότι η παραξενοδοχία λειτουργεί χωρίς κανένα έλεγχο!!! Κυρίαρχο θέμα το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 2012-14, ήταν η στρεβλή εικόνα της χώρας,  η οποία δημιουργήθηκε το τέλος του 2008. Ελπίζω να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές“.

    Καταλήγοντας ο κ.Φιορεντίνος τόνισε χαρακτηριστικά ότι “ο τουρισμός εκτός  όλων των θεσμικών λειτουργιών, ποιότητας, σχέση τιμής – παρεχόμενων υπηρεσιών, ο τουρισμός είναι και η αισθητική του. Μια όμορφη αφήγηση, ένας όμορφος αυθεντικός προορισμός, ένα όμορφο καθαρό νησί και μια καλή παρουσίαση  είναι αυτά που κεντρίζουν αρχικώς το ενδιαφέρον για να μπείς στην περιπέτεια να τον επισκεφτείς. Οφείλουμε όλοι πέρα από την στενή έννοια της δικής μας επιχείρισης , του δικού μας χώρου, να  φροντίσουμε όλος ο προορισμός εντός και εκτός ξενοδοχείου να είναι ευπρεπισμένος”.

    Δείτε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/o-ellinas-mesazontas-ton-panama-papers-o-rolos-tou-proin-axiomatikou-tou-polemikou-naftikou-ke-eteries/40539



    ΣΧΟΛΙΑ