• Business

    Ανδ. Σιάμισιης στη βιομηχανία τροφίμων: Προετοιμαστείτε για long time crisis στην ενέργεια

    • της Άννας Διανά

    ΑΝ._ΣΙΑΜΙΣΙΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ


    Για αυξημένα κόστη ενέργειας που επηρεάζουν τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδ. Σιάμισιης.

    Μιλώντας στη ετήσια συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων έκανε λόγο για τη μεγάλη πίεση που υφίσταται η βιομηχανία από το κόστος της ενέργειας και των μεταφορών και όπως είπε πρόκειται για ένα long time crisis, που έρχεται μετά από μια δεκαετή οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα και δύομισι χρόνια πανδημίας.

    «Δεν περιμένουμε τεράστια μείωση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, θα μειωθεί πιστεύω αλλά δεν θα μειωθεί στο επόμενο τρίμηνο ούτε στο επόμενο εξάμηνο» είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας είναι δομικό και δεν θα λυθεί άμεσα. Εξήγησε δε ότι η αύξηση του κόστους της ενέργειας δεν έχει σχέση ούτε με τις αγορές ούτε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είναι», όπως είπε, «αποτέλεσμα της απόφασης που ελήφθη αρκετά χρόνια πριν στην Ευρώπη να πάμε σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση».

    Κάλεσε τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα περιορίσουν το ενεργειακό κόστος, όπως οι συνεννοήσεις με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων αλλά και το net metering. Όπως είπε, οι επενδύσεις για ιδιοπαραγωγή, θα αποδώσουν όχι μόνο κατά την περίοδο κρίσης αλλά ακόμη και όταν εξομαλυνθούν οι τιμές.

    Αναφέρθηκε στο μείγμα που καθορίζει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας ότι η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο φθάνει στο 40% σε μια περίοδο που η τιμή του καυσίμου έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.

    Σχετικά με την αύξηση της τιμής των καυσίμων και ειδικά του πετρελαίου κίνησης που επηρεάζει το μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων σημείωσε ότι το 90% της τιμής του προσδιορίζεται από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και τους φόρους.

    «Η επίδραση του ακριβού κόστος ενέργειας στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι πολύ μεγάλη είπε και πρόσθεσε ότι «ως εταιρεία διύλισης, δεν μας βολεύει αυτή η κατάσταση γιατί κι εμείς αγοράζουμε πετρέλαιο σε υψηλές τιμές», ανέφερε.

    Και συμπλήρωσε: «Το λέω αυτό γιατί πολλοί θεωρούν ότι οι υψηλές τιμές καυσίμων βολεύουν εταιρείες όπως είμαστε εμείς, η αλήθεια είναι ότι δεν βολεύουν γιατί δεν έχουμε καύσιμα, άμα βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα θα πέσουν οι τιμές. Μέχρι τότε εμείς εισάγουμε και μεταποιούμε και ουσιαστικά πουλάμε στους πελάτες. Αυτή είναι η εξέλιξη».

    Διαβάστε επίσης

    Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Στα 50 εκ. τα EBITDA από ΑΠΕ το 2023- 2GW το 2030



    ΣΧΟΛΙΑ