• Business

    Ανατροπή στο λιανεμπόριο: Notos και attica ρίχνονται από αύριο στη μάχη


    Πράσινο φως για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων.

    Τη δυνατότητα να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα που διαθέτουν ενιαίο ΑΦΜ δίνει τελικά το υπουργείο Ανάπτυξης μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε αναφορικά με το πλαίσιο επαναλειτουργίας της αγοράς.

    Αναθεωρώντας την στάση της, η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» στα πολυκαταστήματα που διαθέτουν ενιαίο ΑΦΜ να ανοίξουν τις πύλες και να δεχθούν το καταναλωτικό κοινό με βάση τους όρους και τα μέτρα προστασίας που έχουν τεθεί.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές,  η Notos, η οποία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή το πρόστιμο ύψους 8.000 ευρώ που επέβαλαν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά από αύριο τα πολυκαταστήματά της σε Αθήνα, Πειραιά και Καλαμάτα, μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η εταιρεία σκοπεύει να καταθέσει τις ενστάσεις της  για το πρόστιμο, στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αναιρεθεί.

    Υπογραμμίζουν δε πως η εταιρεία δεν είχαν πρόθεση να παραβεί τους κανόνες και πως πάντοτε φροντίζει να είναι εντός του νόμιμου πλαισίου.

    attica stores

    Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως και τα Attica Stores προτίθενται να ανοίξουν από μεθαύριο Πέμπτη το πολυκατάστημα που διατηρούν στο κέντρο της Αθήνας (City Link) αλλά μόνο το τμήμα των καλλυντικών στο ισόγειο και όχι τους άλλους ορόφους όπου πωλούνται είδη ένδυσης και υπόδησης για λόγους κόστους. Και αυτό γιατί κρίνεται ασύμφορη η λειτουργία ενός τόσο μεγάλου καταστήματος, με δεδομένο τον περιορισμό των 20 ατόμων που έχει τεθεί από την πολιτεία.

    Με σημερινή εγκύκλιο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, διευκρινίζεται ότι:

    Α) Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προβλέπεται με ΚΥΑ, αφορά στις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό το καθεστώς υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).

    Β) Στην αναστολή λειτουργίας που προβλέπεται με την ΚΥΑ, δεν εμπίπτουν ωστόσο οι επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες λειτουργούν υπό την διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σε έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων.

    Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με την μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away). Επιπρόσθετα για αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.

    Διαβάστε ακόμα:

    Εγκύκλιος Σταμπουλίδη: Τι ισχύει για τα πολυκαταστήματα και τη λειτουργία τους

    Restart στο λιανεμπόριο: Η δύσκολη αρχή, οι «επαναστάτες» με… αιτία και οι διευκρινίσεις που αναμένονται



    ΣΧΟΛΙΑ