• Business

    Ανατροπή σε ΔΕΗ: Μηνιαίοι οι λογαριασμοί-Ποιους αφορά

    • NewsRoom
    ΔΕΗ


    Μηνιαίους λογαριασμούς για τους καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά θα εκδίδει σύντομα η ΔΕΗ όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης. Σε ομιλία του χαρακτήρισε ανέφικτο και αχρείαστο το στόχο του μνημονίου για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% και έκανε λόγο για στρεβλώσεις της αγοράς που πρέπει να αρθούν.

    Οπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), οι καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά τώρα είναι 850.000, ενώ το 2018 προβλέπεται να είναι 2 εκατ.

    Μόνο το 3,5% των καταναλωτών έχει «φύγει» από τη ΔΕΗ

    Η εκτίμηση της ΔΕΗ στον τομέα της λιανικής είναι πως ο στόχος για περιορισμό του μεριδίου στο 50% ως το 2020 είναι ανέφικτος αλλά και αχρείαστος. Όπως είπε, μόνο το 3,5% των καταναλωτών έχουν μετακινηθεί από τη ΔΕΗ (σε επίπεδο όγκου το μερίδιο της ΔΕΗ είναι 83,5%) και για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να φύγουν 4,5 εκατ. ρολόγια. «Δεν έχω δει κανένα επιχειρηματικό πλάνο γι’ αυτό».

    Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ζήτησε να απεμπλακεί ο σχεδιασμός της αγοράς από τη διαπραγμάτευση καθώς, όπως είπε, ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει βάζοντας «τικ» στα κουτάκια που μας έχουν δώσει οι προϊστάμενοί μας.

    Ζήτησε επίσης το κόστος του Κοινωνικού Τιμολογίου να καταβάλλεται από τον προυπολογισμό και όχι από τους προμηθευτές.

    Άσκησε εξάλλου κριτική στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου διανομής (η σημερινή κατάσταση, όπως είπε, δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να αλλάξει), ενώ ανήγγειλε παρεμβάσεις για τη δημιουργία «έξυπνου νησιού» με αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Λευκός καπνός» για τη ΔΕΗ: ‘Εκλεισε η πώληση των λιγνιτικών μονάδων



    ΣΧΟΛΙΑ