• Business

    Αναστάσιος Τόσιος (ΕΥΔΑΠ): Προετοιμάζουμε διαγωνισμό 300 εκατ. ευρώ για ψηφιακούς μετρητές για το 2023

    Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Αναστάσιος Τόσιος


    Προχωρά στον ψηφιακό της μετασχηματισμό η ΕΥΔΑΠ προκηρύσσοντας στους επόμενους μήνες δύο διαγωνισμούς, ένα για τα πληροφοριακά της συστήματα και ένα για ψηφιακούς μετρητές το 2023. Αυτό είπε χθες ο  Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Αναστάσιος Τόσιος, μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών.

    Η ψηφιακοί μετρητές μπορούν να φέρουν την καλύτερη διαχείριση του νερού, τον έλεγχο της λειτουργίας του δικτύου άμεσα και τη μείωση των διαρροών.

    Όπως είπε σε δύο περιοχές στο Χαλάνδρι και στο Παλιό Φάληρο  λειτουργούν ήδη έξυπνοι μετρητές και τώρα η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει τη στρατηγική της για να δημιουργηθούν τα τεύχη δημοπράτησης και να προκηρύξει η εταιρεία διεθνή διαγωνισμό με στόχο σε δύο χρόνια να μπορεί να ξεκινήσει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.

    “Τώρα ετοιμάζονται τα τεύχη του Συμβούλου και μέσα στο 2023 θα βγει ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ με ένα πλάνο τοποθέτησης σε επίπεδο 10 ετών. Η ΕΥΔΑΠ χρειάζεται και νέες υποδομές πληροφοριακών συστημάτων και θα προκηρυχθεί σύντομα διαγωνισμός για το νέο ERP της εταιρείας” σημείωσε ο κ. Τόσιος.

    Στόχος το νερό μηδενικού αποτυπώματος

    Εκτός από την ψηφιακή μετάβαση, στόχος της εταιρείας είναι και η ενεργειακή της μετάβαση, με στόχο να παράγει νερό μηδενικού αποτυπώματος και χαμηλού κόστους.

    Επίσης, τόνισε ότι χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ εκτός Αττικής, σε μεγάλα νησιά σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ώστε να βοηθηθούν νησιά που έχουν πρόβλημα στις υποδομές. Χρειάζεται όμως ένα θεσμικό πλαίσιο, και ευελιξία στην ΕΥΔΑΠ για να μπορέσει και να προσελκύσει στελέχη και  να εξάγει την τεχνογνωσία της.

    Στόχος της εταιρείας είναι επίσης να πετύχει χαμηλότερες καταναλώσεις και μείωση κόστους. Περίπου το 50% της ενέργειάς  που χρειάζεται η εταιρεία παράγεται από ΑΠΕ, όπως  από μικρά υδροηλεκτρικά ενώ έχει και παραγωγή βιομεθανίου στην Ψυττάλεια.  Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει ενεργειακά έργα για εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ για τα οποία έχει αιτηθεί την ένταξη στο Repower EU.

    Όπως είπε ο κ. Τόσιος: ” Στην Ψυττάλεια, η ξήρανση της λάσπης που είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας των λυμάτων γίνεται είτε από την παραγωγή βιοαερίου είτε μέσω εισαγόμενου φυσικού αερίου. Με κάποια ενεργειακά έργα που έχει σχεδιάσει η εταιρεία τα επόμενα δύο χρόνια, στόχος είναι το 100% της ξήρανσης να γίνεται με παραγωγή βιοαερίου, ώστε να σταματήσει η χρήση φυσικού αερίου. Έτσι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση κόστους αλλά και είναι μια ενέργεια σύμφωνη με τους στόχους του Repower EU”.

    Επίσης, έχουμε εκτεταμένες εγκαταστάσεις και σε μονάδες επεξεργασίας νερού και σε κέντρα επεξεργασία λυμάτων όπου μπορούμε να εγκαταστήσουμε φωτοβολταϊκά αλλά και μικρά υδροηλεκτρικά. Στόχος είναι να ισοσκελίσουμε κάποια στιγμή το κόστος μας και να παράξουμε περισσότερη πράσινη ενέργεια”, κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ