• Business

    «Ανάσα» για επιχειρήσεις και επαγγελματίες: Τι αλλάζει στα capital controls


    «Ανάσα» σε πολλές επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει η χαλάρωση των capital controls που φέρνει η απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει μεταξύ άλλων διεύρυνση των ορίων για πληρωμές που σχετίζονται με εισαγωγές αγαθών.

    Ειδικότερα, με βάση την απόφαση της επιτροπής:

    – Αυξάνεται σε 250.000 ευρώ ανά πελάτη την ημέρα (από 150.000 ευρώ) το όριο με βάση το οποίο μπορούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ζητούν μεταφορές κεφαλαίων για πληρωμές τιμολογίων και άλλες υποχρεώσεις.

    – Αυξάνεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ (από 70 εκατ. ευρώ) το εβδομαδιαίο όριο με βάση το οποίο οι ειδικές επιτροπές κάθε τράπεζας (από τις τέσσερις συστημικές) θα μπορούν να εγκρίνουν αιτήματα πελατών τους. Παράλληλα, αυξάνεται το όριο συνολικά για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα στα 352,4 εκατομμύρια ευρώ (από 308 εκατ. ευρώ).

    – Αυξάνεται σε 20.000 ευρώ (από 10.000 ευρώ) το όριο βάσει του οποίου επιτρέπεται να γίνονται συναλλαγές χωρίς να εξετάζεται το ιστορικό κινήσεων του εκάστοτε πελάτη. Αντίθετα, το όριο των 5.000 ευρώ μέχρι το οποίο οι εγκρίσεις των αιτημάτων γίνονται από το υποκατάστημα, χωρίς παρέμβαση της εκάστοτε υποεπιτροπής, παραμένει αμετάβλητο.

    – Ορίζεται ως περίοδος που λαμβάνεται υπ’ όψιν για να εξεταστεί το αίτημα μεταφοράς η περίοδος από την 1η Ιουλίου του 2014 ως την 30ή Ιουνίου του 2015, αντί για το διάστημα 1ης Ιανουαρίου 2015 με 31ης Δεκεμβρίου του 2015 που ίσχυε προηγουμένως

    – Διευρύνεται το χρονικό περιθώριο για το οποίο ισχύει η εκταμίευση της εγκεκριμένης συναλλαγής σε 12 εργάσιμες ημέρες από την επομένη της κοινοποίησης της έγκρισης (από 7 εργάσιμες).

    Υπενθυμίζεται ότι με υπουργική απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα χαλαρώνουν και οι όροι που αφορούν στην πρόωρη εξόφληση δανείου, κι έτσι πλέον αυτή επιτρέπεται:

    • με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,• μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου,

      • με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια.



    ΣΧΟΛΙΑ