• Business

    Amazon: Προσδοκίες κερδών και αντιδράσεις από την αύξηση του ποσοστού προμήθειας

    • Μανώλης Γιαννάκης
    Jeff Bezos

    Jeff Bezos


    Προσδοκία αυξημένων κερδών το 2022 αλλά και προβληματισμούς δημιουργεί η πρόθεση της Amazon να  διπλασιάσει τις προμήθειες στους πελάτες της για την υπηρεσία αποθήκευσης και διανομής προϊόντων.

    Ειδικότερα, η Amazon αυξάνει τις προμήθειες από 2%-3% σε 5.2% στην υπηρεσία αποθήκευσης και διανομής προϊόντων –FBA (Fulfilled by Amazon)-για τους πωλητές που έχουν τα προϊόντα τους στην πλατφόρμα της.

    H υπηρεσία FBA με τις προμήθειες στο 2%-3% μαζί με το factoring 18% θα απέδιδε  έσοδα 54 δις δολάρια για το 2022, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley. Η αύξηση της προμήθειας στο 5.2% προσθέτει 2 δις στα έσοδα της από τα οποία το 1 δις δολάρια θα είναι κέρδη.

    Η αύξηση των προμηθειών αποτελεί έναν τρόπο η Amazon να αυξήσει την κερδοφορία της εξισορροπώντας σε ένα βαθμό τις μεγάλες επενδύσεις που έχει κάνει σε αποθηκευτικούς χώρους και διανομή.

    Αντιδράσεις

    Σύμφωνα με το Institute for Local Self-Reliance (ILSR) οι αυξημένες προμήθειες δημιούργησαν αντιδράσεις, καθώς οι επαγγελματίες είναι αυτοί οι οποίοι θα μειώσουν τα έσοδα τους ενώ και οι πελάτες τους θα παρατηρήσουν αυξημένες τιμές στα προϊόντα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προμήθειες αυτές φέρνουν τα περισσότερα έσοδα στην Amazon. H Stacy Mitchell, διευθύντρια του ILSR, τονίζει ότι από αυτό το μέτρο κερδίζει μόνο η Amazon καθώς ασκεί τη μονοπωλιακή της κυριαρχία πάνω σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώνοντας μέρος των κερδών τους.

    Στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη κριτική σχετικά με το μονοπώλιο και την κυριαρχία της Amazon που οδηγεί την ίδια σε αθέμιτες τακτικές απέναντι στον ανταγωνισμό της αλλά και στους πελάτες της.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ρεπουμπλικάνος βουλευτής επισημαίνει ότι η κυριαρχία της Amazon κάνει κακό στην αγορά, στις δουλειές και στον ανταγωνισμό στις ΗΠΑ. Μάλιστα, οι τακτικές της Amazon άνοιξαν τον διάλογο στο Κογκρέσο και σε νομοθέτες για να δοθεί μια πρακτική νομική απάντηση ώστε να περιοριστεί το μονοπώλιο της.



    ΣΧΟΛΙΑ