• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες για τους βασικούς δείκτες με πρωταγωνίστρια την Amazon – Πώς έκλεισε ο Ιούλιος

    Wall Street


    Με απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, με τις τεχνολογικές μετοχές να δέχονται πιέσεις μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τα έσοδα τριμήνου που ανακοίνωσε η Amazon.

    O Dow Jones έκλεισε στις 34.935,47 μονάδες, με απώλειες -0,42%. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με πτώση 0,36% ενώ ο Ιούλιος έκλεισε με συνολική άνοδο 1,3%.

    Αντίστοιχα ο S&P 500 έκλεισε στις 4.395,26 μονάδες, με απώλειες -0,54%. Σε επίπεδο εβδομάδας ο δείκτης έκλεισε με πτώση 0,37% ενώ για το σύνολο του Ιουλίου διεύρυνε το θετικό του σερί στους 6 συνεχόμενους ανοδικούς μήνες, κλείνοντας με συνολικά κέρδη 2,3%

    Τέλος ο Nasdaq έκλεισε την Παρασκευή στις  14.672,68 μονάδες με πτώση -0,71%. Η εβδομάδα έκλεισε με συνολικές απώλειες -1,11% ενώ ο Ιούλιο με συνολικά κέρδη 1,2%.

    H Amazon και δευτερευόντως η  Pinterest, οι οποίες ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα αποτελέσματά τους για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, κατάφεραν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για τις τεχνολογικές μετοχές, παρασύροντας τους δείκτες «στο κόκκινο». Η Amazon έκλεισε το -7,56%  καθώς αν και κατάφερε να ξεπεράσεις τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή, έχασε για πρώτη φορά στα τελευταία 3 χρόνια τον στόχο για τα έσοδα, τα οποία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Την ίδια ώρα, η Pinterest έκλεινε με απώλειες -18,09%, καθώς αν και κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους τόσο στα  κέρδη ανά μετοχή όσο και στα έσοδα τριμήνου, απογοήτευσε την αγορά με την ανακοίνωση των ενεργών χρηστών ανά μήνα, η οποία δεν έπιασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Από την άλλη, θετικά κατάφερε να κλείσει, κατά τη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσής της  η μετοχή της πλατφόρμας συναλλαγών Robinhood, η οποία υποχώρησε κατά 8% στο ντεμπούτο της την Πέμπτη. Η μετοχή έκλεισε στο +0,95%, χάρη και στην είδηση για την στήριξη που έλαβε από την Ark Innovation, η οποία αγόρασε μετοχές ύψους 45 εκατ. ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, θετικά ήταν τα αποτελέσματα των πετρελαϊκών Exxon Mobil και Chevron,  με τις μετοχές τους πάντως να κλείνουν στο -2,31% και -0,74% αντίστοιχα. Καλύτερα των προσδοκιών κέρδη και έσοδα εμφάνισε και η Caterillar με τα τα συνολικά έσοδα να αυξάνονται 28,9% στα 12,89 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 12,51 δισ. δολάρια. Η μετοχή της πάντως έκλεισε στο -2,74%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, καθώς η εταιρεία προειδοποίησε πως τα περιθώρια κέρδους θα μετριαστούν στο τρίτο τρίμηνο λόγω του πληθωρισμού. Επιπλέον τα περιθώρια λειτουργικού κέρδους στα τμήματα κατασκευών και εξόρυξης μειώθηκαν από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο κατά 1% λόγω του υψηλού κόστους υλικών και του υψηλότερου κόστους R&D.

    Πέρα από την Caterpillar, ιδιαίτερη πίεση στον Dow Jones άσκησαν και οι μετοχές των Boeing (-2,22%) και Disney (-1,31%), ενώ ακόμα 15 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με οριακά ή ήπια πτώση. Τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσέφερε η μετοχή της των P&G (1,97%), ενώ άλλες 16 μετοχές έκλεισαν με οριακή ή ήπια κέρδη.

    Στα μάκρο της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, καθώς οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 ενίσχυσαν τη ζήτηση για υπηρεσίες που σχετίζονται με τα ταξίδια, αλλά μέρος της αύξησης αντανακλούσε υψηλότερες τιμές, με τον ετήσιο πληθωρισμό να επιταχύνεται περαιτέρω πάνω από το στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, ανέκαμψαν 1,0% τον περασμένο μήνα μετά από βουτιά 0,1% το Μάιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή.



    ΣΧΟΛΙΑ