• Business

    Amazon: «Black Friday» απεργίες και διαμαρτυρίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

    • Μαρία Βε

    Πηγή: businessinsider.com


    Την σημερινή Black Friday και με σύνθημα #MakeAmazonPay, επέλεξαν για να ξεκινήσουν απεργίες εκατoντάδες εργαζόμενοι στην Amazon, αντιδρώντας για τους πενιχρούς μισθούς τους και τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας, ενώ τα αφεντικά «πλουτίζουν», όπως υποστηρίζουν.

    Σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες αγορών του έτους, οι υπάλληλοι δεν βρίσκονται στα πόστα τους, αλλά κάνουν ουρές έξω από τα γραφεία των  διοικήσεων, σε διάφορες χώρες του κόσμου.

    Ο λόγος που οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απεργήσουν, σύμφωνα με το συνδικάτο GMB, είναι η διαφωνία με την εργοδοσία για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας τους.

    Η GMB ανέφερε ότι περίπου 1.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία στο Κόβεντρι της Αγγλίας, όπου οι εργαζόμενοι ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν, όταν δημιουργήθηκε η διαφωνία για τις αμοιβές τον Ιανουάριο.

    Η αξιωματούχος της GMB, Amanda Gearing, δήλωσε ότι: «Η σημερινή μέρα είναι ορόσημο στην ιστορία της Amazon. Εργαζόμενοι, άνθρωποι που κάνουν δυνατό το επιχειρηματικό μοντέλο της Amazon, παλεύουν για το το δίκαιο μερίδιό τους, από τον τεράστιο πλούτο της εταιρείας.

    Παρόλα αυτά, τα αφεντικά της Amazon ισχυρίζονται απεγνωσμένα ότι δεν θα επηρεαστούν οι πελάτες τους αυτή τη “Μαύρη Παρασκευή”».

    Μάλιστα πρόσθεσε ότι «Η αλήθεια είναι ότι σήμερα θα δούμε τη μεγαλύτερη ημέρα κινητοποιήσεων στην ιστορία της Amazon».

    Πηγή: BBC

    Συμμετέχει Ευρώπη και ΗΠΑ

    Απεργίες και διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

    «Με τη δράση να κλιμακώνεται και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι σαφές ότι αυτή η απεργία εμπνέει τους εργαζόμενους της Amazon σε όλο τον κόσμο να αγωνιστούν για να αναγκάσουν την εταιρεία να αλλάξει τρόπους», σημειώνει η Gearing.

    Στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Amazon σε πωλήσεις το 2022, οι υπάλληλοι σε 5 κέντρα διαλογής εμπορευμάτων (Μπαντ Χέρσφλεντ, Ντόρτμουντ, Κόμπεντς, Λειψία και Ράινμπεργκ), πραγματοποιούν 24ωρη απεργία από τα ξημερώματα της Παρασκευής, σύμφωνα με το συνδικάτο Verdi.

    Στη Γαλλία, η οργάνωση κατά της παγκοσμιοποίησης Attac, κάλεσε ακτιβιστές να εμποδίσουν εργαζόμενους και πελάτες να ανοίξουν τις θυρίδες, σφραγίζοντάς τες με αφίσες και αυτοκόλλητες ταινίες.

    Σημειώνεται ότι πολλοί πελάτες χρησιμοποιούν τέτοιες θυρίδες, οι οποίες βρίσκονται σε πάρκινγκ, σούπερ μάρκετ ή σιδηροδρομικούς σταθμούς για να παραλαμβάνουν τα δέματά τους.

    Σύμφωνα με το socialeurope.eu, στο Λουξεμβούργο, τα κεντρικά γραφεία της Amazon στην Ευρώπη, ένας συνασπισμός συνδικάτων και άλλων οργανώσεων, αντιδρά στις πρόσφατες απολύσεις της εταιρείας, ενώ την κατηγορούν για φοροδιαφυγή στο Λουξεμβούργο, παρά τα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έσοδα το 2022.

    Απτόητη η Amazon

    Ωστόσο, o διαδικτυακός κολοσσός λιανικής επιμένει ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα επηρεάσουν τους πελάτες της, ενώ διατείνεται ότι το προσωπικό αμείβεται αρκετά καλά.

    Μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την ελάχιστη αρχική αμοιβή έως και 13 λίρες την ώρα για το προσωπικό, ανάλογα με την τοποθεσία, από τον ερχόμενο Απρίλιο.

    Εκπρόσωπος της Amazon δήλωσε ότι η εταιρεία αναθεωρεί τακτικά τις αμοιβές της «για να διασφαλίσει ότι προσφέρει ανταγωνιστικούς μισθούς και παροχές».

    «Μέχρι τον Απρίλιο του 2024, η ελάχιστη αρχική μας αμοιβή θα έχει αυξηθεί σε 12,30 λίρες και 13 λίρες την ώρα, ανάλογα με την τοποθεσία – αυτό είναι μια αύξηση 20% σε διάστημα δύο ετών και 50% από το 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Εργαζόμαστε επίσης σκληρά για να παρέχουμε μεγάλα οφέλη, ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον και εξαιρετικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν και να εργαστούν στην Amazon, είτε είναι η πρώτη τους δουλειά, είτε ένας εποχιακός ρόλος πριν προχωρήσουν την καριέρα τους».

    Ωστόσο, το GMB ζήτησε αύξηση τουλάχιστον 15 λιρών την ώρα και καλύτερες συνθήκες, καθώς οι εργαζόμενοι πλήττονται από την κρίση του κόστους ζωής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η απεργία ξεκινά δύο ημέρες αφότου ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ, στην φθινοπωρινή του εισήγηση για τον προϋπολογισμό, ανακοίνωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά περισσότερο από μια λίρα σε 11,44 λίρες την ώρα από τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

    Την ίδια στιγμή, η Amazon σχολιάζει ότι ο μέσος μισθός της ήταν ήδη πάνω από αυτό το επίπεδο δηλαδή 12 λίρες την ώρα για τους εργαζόμενους εκτός Λονδίνου, προσθέτοντας ότι η εταιρεία προσφέρει και άλλες ανταγωνιστικές παροχές.

    Διαβάστε επίσης: 

    Σκρέκας: Αυτοψία για την Black Friday στην Ερμού – «Με τιμοληψίες διασφαλίσαμε πραγματικές εκπτώσεις»

    Black Friday: 4+1 κόλπα για να μην πέσετε θύμα των προσφορών 

    «Δόκανο» Σκρέκα για τις προσφορές της Black Friday



    ΣΧΟΛΙΑ