• Business

    Alpha Bank: «Κλειδί» για την ανάκαμψη η εμπιστοσύνη – Πλήγμα στα νοικοκυριά από την υψηλή φορολογία

    • NewsRoom
    euro


    Μικρότερη των εκτιμήσεων αποδείχθηκε η ύφεση στο α΄εξάμηνο του 2016, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης να αποτελεί τον καταλύτη για την επενδυτική ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάκαμψη μακροπρόθεσμα, σχολιάζει η Alpha Bank στο μηνιαίο οικονομικό και χρηματοοικονομό outlook για τον Οκτώβριο του 2016. Οι αναλυτές της Alpha Bank εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει στην επιφάνεια στο β΄εξάμηνο του 2016, καθώς η Ελλάδα δρέπει τα οφέλη του προγράμματος προσαρμογής, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου την ενίσχυση των επενδύσεων, μέσω της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων.

    Από την άλλη πλευρά, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει στάσιμη, όπως καταδεικνύει η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
    Όπως σημειώνει η Alpha Bank, τα νοικοκυριά έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τα νέα μέτρα λιτότητας, όπως είναι η αύξηση στον ΦΠΑ.

    Η βελτίωση της εμπιστοσύνης οφείλεται στις παρακάτω θετικές εξελίξεις, σύμφωνα με τους αναλυτές:
    – στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, καθώς και στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και στην επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. 

    Επίσης, η συμμετοχή στο QE θα οδηγήσει σε ραγδαία ενίσχυση της εμπιστοσύνης, όπως και η άρση των capital controls σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση των NPLs, υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

    Η Alpha Bank εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 2% το 2017.  Επίσης σημειώνει το γεγονός ότι παρά τις αυξήσεις φόρων, η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στον αποπληθωρισμό, ενώ όσον αφορά την αγορά εργασίας, η ανάκαμψη κινείται με αργούς ρυθμούς και ο δείκτης ανεργίας παραμένει υψηλός.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Ραγδαίες εξελίξεις στη ναυτιλία: Ετοιμάζεται κολοσσός με στόλο 130 πλοίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Αλαφούζος: Ο μεγάλος ευνοημένος από το deal με τον Θ. Αγγελόπουλο. Δείτε το γιατί

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ