• Business

    Alpha Bank και Eurobank πωλούν κόκκινα δάνεια 4,6 δισ. ευρώ

    κόκκινα δάνεια


    Ανεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες στις πωλήσεις κόκκινων δανείων, δρομολογώντας την πώληση πρόσθετων πακέτων 4,6 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου. Alpha Bank και Eurobank πρωτοστατούν στις νέες κινήσεις κατά το επόμενο διάστημα, προγραμματίζοντας την πώληση τριών πακέτων, που περιλαμβάνουν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, αλλά και δάνεια που φέρουν εξασφαλίσεις ακίνητα.

    Με οδηγό την επιτυχημένη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Amoeba που ολοκλήρωσε η τράπεζα Πειραιώς στη Bain Capital, η Alpha Bank προχωρά στην αξιολόγηση των προτάσεων που κατατέθηκαν από επενδυτικά funds για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου Jupiter που είναι το δεύτερο χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις που πωλείται από συστημική τράπεζα. Το Jupiter περιλαμβάνει εξασφαλισμένα δάνεια ύψους 800 εκατ. ευρώ και το κάλεσμα για τις δεσμευτικές προσφορές αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου. Το πακέτο Jupiter περιλαμβάνει 500 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, τα οποία φέρουν εξασφαλίσεις 1.700 ακίνητα (ξενοδοχειακά καταλύματα, κατοικίες, εμπορικά ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία) και ενδιαφέρον στο στάδιο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, εκδήλωσαν 5 ξένα funds, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι το Apollo, η LoneStar, η Centerbridge, η Fotress και η Pimco

    Οφειλές από μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, που όμως δεν συνοδεύονται από εξασφαλίσεις συγκεντρώνει και το δεύτερο χαρτοφυλάκιο, με την επωνυμία Mercury που έχει βγάλει προς πώληση η Alpha Bank. Το πακέτο περιλαμβάνει 127.000 δάνεια που οφείλονται από 60.000 οφειλέτες και για τα οποία ο μέσος χρόνος καθυστέρησης μετά την καταγγελία του δανείου από την τράπεζα είναι τα 4,5 χρόνια. Το άνοιγμα των virtual data rooms, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές, η προθεσμία για την υποβολή των οποίων έχει οριστεί η 10η Σεπτεμβρίου.

    Το come back της Eurobank στις πωλήσεις δανείων πραγματοποιείται με το χαρτοφυλάκιο Zenith – η ονομαστική αξία του οποίου, δηλαδή η αξία χωρίς τους τόκους, είναι στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική του αξία φθάνει στα 2 δις ευρώ. Το Zenith περιλαμβάνει 181.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, που προέρχονται από 131.000 οφειλέτες. Η διαδικασία πώλησης είναι σε προχωρημένο στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες στην τελική φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχουν προκριθεί η σουηδική Intrum, το αμερικανικό fund Carval και η νορβηγική B2Kapital.

    Οι νέες πωλήσεις κόκκινων δανείων, που δρομολογούνται έως τα τέλη του 2018, υποδηλώνουν την αποφασιστικότητα των τραπεζών να επιταχύνουν το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών τους μετά και τις πιέσεις που ασκούνται για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό έως και τα τέλη του 2021. Οι πωλήσεις δανείων αναμένεται να αποτελέσουν βασικό εργαλείο των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ενόψει και των νέων στόχων που θα υποβληθούν στο SSM τον προσεχή Σεπτέμβριο.

    Μέχρι σήμερα τα πακέτα που έχουν μεταβιβαστεί αθροίζουν περί τα 16 δισ. ευρώ (συνολική αξία μαζί με τους τόκους). Πρόκειται για το «Earth» που μεταβίβασε η Εθνική, το «Eclipse» που πουλήθηκε από τη Eurobank, το «Venus» από την Alpha, ενώ η Πειραιώς ολοκλήρωσε την πώληση του «Arctos» και του «Amoeba».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: Πώς οι «πλούσιοι» φοροφυγάδες της Μυκόνου ενεργοποίησαν ξεχασμένους νόμους. Τα παθήματα και τα μαθήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία 57,3 εκατ. ευρώ για την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δ. Γιαννακόπουλος: Λάθος μου που στήριξα τον Αλαφούζο – Ο Ρέστης πίσω από τον Παϊροτζ, τι είπα με Τζίγκερ



    ΣΧΟΛΙΑ