• Business

    Αλουμύλ – Γιώργος Μυλωνάς: Η απογοήτευση των επενδυτών, το «βαρίδι» των δανείων και το χτύπημα από χάκερς

    Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil

    Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil


    Αγκιστρωμένη στη μετριότητα παραμένει καιρό τώρα η μετοχή της Αλουμύλ, συμφερόντων της οικογένειας του Γιώργου Μυλωνά.

    Παρά το γεγονός ότι η βορειοελλαδική εταιρεία με τον έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό καταγράφει θαυμαστές οικονομικές επιδόσεις, η αποτίμησή της εξακολουθεί να κινείται σε ρηχά νερά. Μεταδίδοντας την αίσθηση της επενδυτικής απογοήτευσης, καθώς η αγορά είτε δεν βλέπει, είτε δεν εμπιστεύεται τις χαρτογραφούμενες προσδοκίες.

    Στις 6 του μηνός του περασμένου Απριλίου η Αλουμύλ ανακοίνωσε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της. Ο ομιλικός της κύκλος εργασιών ανέβηκε στα 402,5 ευρώ, υποστηριζόμενος σημαντικά από τις αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους των παρεχόμενων προϊόντων της. Ως απόρροια της ανόδου των τιμών στις πρώτες ύλες.

    Με βάση τα στοιχεία της Euroxx Χρηματιστηριακής, η Αλουμύλ ήταν στην 27η θέση της κλίμακας των πωλήσεων, ανάμεσα στις 113 εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις.  Εξαιρουμένων των εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα.

    Ήταν επίσης στην 28η θέση, σε ότι αφορά τη λειτουργική της κερδοφορία. Καθώς τα EBITDA της διαμορφώθηκαν στα 56,5 εκατ. ευρώ. Κατά 11,3 εκατ. ευρώ παραπάνω από αυτά της προηγούμενης χρήσης, αν και επηρεάστηκαν αρνητικά από τις συναλλαγματικές διαφορές της θυγατρικής στην Αίγυπτο.

    Με όρους καθαρής κερδοφορίας η Αλουμύλ πέτυχε πέρσι την 25η καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις εισηγμένες. Η τελική γραμμή του ισολογισμού έδειξε κέρδη 27,7 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα 2,8 εκατ. ευρώ οφείλονται στη λογιστική αντιστροφή ζημιάς από την απομείωση παγίων. Λόγω της επαναλειτουργίας της παραγωγικής μονάδας στην Ξάνθη.

    Θετική ήταν επίσης και η συμβολή του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα κέρδη. Η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (25,3 εκατ. ευρώ) κατοχυρώθηκε στο πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Ενώ στο δεύτερο προστέθηκαν μόλις 2,4 εκατ. ευρώ. «Χτυπημένα» και από τη μείωση της αξίας των αποθεμάτων, λόγω της υποχώρησης των τιμών του Αλουμινίου.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, το οξύμωρο είναι ότι η Αλουμύλ βρίσκεται με όρους κεφαλαιοποίησης κάπου… 30 θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με αυτές που κατακτά με βάση τις οικονομικές της επιδόσεις.

    Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι τώρα στα 66,4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε μόλις…2,4 φορές τα περσινά της καθαρά κέρδη. Με το P/E αυτό να είναι το πέμπτο χαμηλότερο ανάμεσα στις 96 κερδοφόρες επιχειρήσεις.

    Τα καλά αποτελέσματα έφεραν… πτώση στη μετοχή

    Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η μετοχή της Αλουμύλ είχε κλείσει στα 2,31 ευρώ. Ενώ χθες βρέθηκε στα 2,05 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 11,25% στις 21 τελευταίες συνεδριάσεις. Με τους επενδυτές να γυρίζουν την πλάτη στα θετικά, οικονομικά αποτελέσματα. Θαρρείς και έχουν μπροστά του ένα… μαύρο πρόβατο.

    Αρχής γενομένης από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς ( με αφετηρία τα 1,97 ευρώ) η μετοχή βρίσκεται τώρα  μόλις 4,06% ψηλότερα. Όταν ο δείκτης όλων των μετοχών του χρηματιστηρίου ενισχύεται κατά 17,46% στη διάρκεια του 2023.

    Μάλιστα το «χαρτί» της Αλουμύλ είχε ολοκληρώσει την περσινή χρονιά με απώλειες 3,43% παρά το γεγονός ότι η εταιρεία στη χρήση του 2022 είχε ανεβάσει τα καθαρά της κέρδη στα 20,3 από 9,2 εκατ. ευρώ.

    Το επιπρόσθετο κακό για τους επενδυτές είναι η μη διανομή μερισμάτων, λόγω του ότι η εισηγμένη έχει ακόμη ένα σημαντικό «στοκ» από ζημιές του παρελθόντος.

    Η εμφανής αδυναμία στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος,  φαίνεται να συναρτάται και από την περιορισμένη ελεύθερη διασπορά μετοχών , καθώς το free float  είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο 20,43%.

    Το υπόλοιπο 79,57% είναι στα χαρτοφυλάκια των βασικών μετόχων. Ο ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Μυλωνάς κατέχει το 32,85%, η αδελφή του Ευαγγελία έχει 14,64%, ενώ  ποσοστό 32,08% είναι σε οικογενειακή εταιρεία των πρώην μετόχων της απορροφημένης Αλαφούντ. Στην εταιρεία αυτή τα τρία παιδιά του Γιώργου Μυλωνά ελέγχουν το 70% και τα δύο παιδιά της αδελφής του το υπόλοιπο 30%.

    Αυξημένα κόστη στην εξυπηρέτηση δανεισμού

    Εν τοις πράγμασι «βαρίδι» για την Αλουμύλ συνιστούν τα δάνειά της, που παρά την περσινή τους μείωση ανέρχονται εν συνόλω στα 169,5 εκατ. ευρώ. Είναι δηλαδή 1,66 φορές παραπάνω, από τα ενισχυμένα πέρσι ίδια κεφάλαια του Ομίλου. Λαμβανομένων υπόψη και των ταμειακών διαθεσίμων, ο καθαρός δανεισμός είναι στα 150,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η άνοδος των επιτοκίων προκειμένου να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, έχει αυξήσει αισθητά το κόστος δανεισμού.

    Ο μέσος όρος του πραγματικού επιτοκίου των αναδιαρθρωμένων ομολογιακών δανείων που λήγουν το 2030 και έχουν ανεξόφλητο υπόλοιπο 149,1 εκατ. ευρώ, από το 3,02% που ήταν το 2021, ανέβηκε στο 5,41% πέρσι. Με άλλα λόγια το επιτόκιο έγινε…79,1% ακριβότερο μέσα σε ένα χρόνο, ενώ η τάση ανόδου συνεχίζεται κι εφέτος.

    Για το σύνολο των δανείων της η Αλουμύλ πλήρωσε πέρσι 7,447 εκατ. ευρώ σε τόκους, που αντιστοιχούσαν στο 13,2% της λειτουργικής κερδοφορίας. Οι εν λόγω τόκοι ήταν αυξημένοι κατά σχεδόν κατά 40% σε σχέση με τα 5,321 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν το 2021 και μάλιστα για περισσότερα δάνεια.

    Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα πλάνο των δανειακών οφειλών, σε ένα χρόνο πρέπει να αποπληρωθούν 15,6 εκατ. ευρώ. Από ένα έως 5 έτη οι αποπληρωμές ανέρχονται σε 51,6 εκατ. ενώ από 5 έτη και πάνω μένει να καταβληθούν άλλα 87,4 εκατ. ευρώ.

    Ως ένα βαθμό όλα αυτά να αποτελούν ντεζαβαντάζ για τους επενδυτές, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αποτυπώνονται και στην αδυναμία της μετοχής. Η όλη «συμπεριφορά» της οποίας δεν φαίνεται πάντως να προβληματίζει τον βασικό μέτοχο Γιώργο Μυλωνά. Καθώς δεν κάνει και κάτι που θα μπορούσε να αντιστρέψει τα έως τώρα προβληματικά δεδομένα για το «χαρτί».

    Του αρκούν ίσως οι κινήσεις προς την κατεύθυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης. Για τις οποίες, οι αμοιβές που ίδιος λαμβάνει (418.490 ευρώ το 2021) είναι μάλλον ικανοποιητικές.

    Η ηλεκτρονική απάτη της κόστισε 347.984 ευρώ

    Κατά τα άλλα η Αλουμύλ την… πλήρωσε πέρσι και από τη δράση των χάκερς. Οι οποίοι και της αφαίρεσαν από τους λογαριασμούς της 347.984 ευρώ…

    Όλα ξεκίνησαν από βασικό προμηθευτή της θυγατρικής εταιρείας BMP Hellas A.E. O οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη θυγατρική, ενημερώνοντάς την ότι εκκρεμούν ληξιπρόθεσμα  τιμολόγια συνολικής αξίας  347.984 ευρώ.

    Όπως αναφέρει η εταιρεία «κατόπιν ενδελεχούς έρευνας διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι δράστες κλωνοποίησαν τον λογαριασμό  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του προμηθευτή και άνοιξαν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα αυτού.

    Λόγω της απατηλούς αυτής επικοινωνίας, η θυγατρική εξαπατήθηκε με αποτέλεσμα να καταθέσει το ποσό των 347.984  ευρώ στους ως άνω λογαριασμούς, οι οποίοι ανήκαν στους δράστες της ηλεκτρονικής απάτης».

    Τόσο απλά…

    Διαβάστε επίσης

    AΛΟΥΜΥΛ: Αυξημένες πωλήσεις και βελτιωμένη οργανική κερδοφορία στο 9μηνο

    Αλουμύλ: Ενώ «τρέχουν» τα κέρδη της εταιρείας, ο Γιώργος Μυλωνάς μείωσε τις αμοιβές του κατά 17,2% (86.717 ευρώ)

    Αλουμυλ: Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο παραγωγής στην Ξάνθη



    ΣΧΟΛΙΑ