• Business

    Αλουμύλ: Ενώ «τρέχουν» τα κέρδη της εταιρείας, ο Γιώργος Μυλωνάς μείωσε τις αμοιβές του κατά 17,2% (86.717 ευρώ)

    Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil

    Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil


    Ο Mr Αλουμύλ Γιώργος Μυλωνάς μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες. Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Μα πάνω απ’ όλα κι έπειτα από σχεδόν 45 χρόνια στον επιχειρηματικό στίβο, γνωρίζει άπταιστα και τη «γλώσσα» των μπίζνες.

    Διαθέτει επίσης την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη μεγαλοπρέπεια των αριθμών. Έχοντας αποφοιτήσει ως αριστούχος από το μαθηματικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Γεγονός που του εξασφάλισε μια επίζηλη θέση στα μεταπτυχιακά του φημισμένου London School of Economics.

    Στα χρόνια της νιότης του ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας ήταν ένας «σκληρός» ροκάς. Μεγαλώνοντας οι μουσικές του επιλογές άλλαξαν και πλέον τα «σκήπτρα» των προτιμήσεών του τα κατέχει η τζαζ. Συστατικό στοιχείο της οποίας είναι ο αυξημένος βαθμός αυτοσχεδιασμού.

    Λένε ότι η μουσική είναι… μαθηματικά με ήχο και τα μαθηματικά βουβή μουσική.

    Το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Μυλωνάς, γεννημένος πριν από 63 χρόνια στις Σέρρες, έχει μια ηχηρή παρουσία στο επιχειρείν από πολύ μικρός. Όταν και μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση που είχαν στήσει ο πατέρας του, μαζί με τον θείο και τον νονό του. Στα 18 του, παράλληλα με τις σπουδές, ανέλαβε τις πωλήσεις εξωτερικού της Βιομηχανίας Αλουμινίου Βορείου Ελλάδος, καθώς ήταν ο μόνος που γνώριζε ξένες γλώσσες.

    Το 1988 ,σε ηλικία 29 ετών, ο δημιουργικός αυτοσχεδιασμός τον οδήγησε στην ίδρυση της Αλουμύλ. Τον ακολούθησαν στο εγχείρημα τόσο ο πατέρας του, όσο και η αδελφή του.

    Στο πέρασμα των χρόνων μπήκαν αρχικά τα θεμέλια για τη δυναμική πορεία της νέας εταιρείας, που στόχο είχε να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στον τομέα των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. Ακολούθησε το άνοιγμα στις διεθνείς αγορές και η συνακόλουθη ενίσχυση της εξωστρέφειας. Ήρθαν όμως οι ανατροπές στη δεκαετία της μεγάλης κρίσης που σάρωσε τη χώρα. Ακόμα κι έτσι όμως, η εταιρεία φρόντισε να ανοίξει εμφατικά το δρόμο της καινοτομίας.

    Από την κρίση στην ολική επαναφορά

    Την περίοδο 2017- 2019 υπήρξε για την Αλουμύλ η κορύφωση των αντιξοοτήτων. Από τη θέση του ορκωτού ελεγκτή η Ernst & Young διατύπωνε ευθέως την αβεβαιότητα για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε επίπεδο μητρικής η συντριπτική πλειονότητα των ιδίων κεφαλαίων είχαν «καεί» και στη χρήση του 2019 απέμεναν μόνο 517.915 ευρώ ως καθαρή θέση. Με το συνολικό, εταιρικό δανεισμό, να έχει γίνει…313 φορές μεγαλύτερος.

    Αν και σε εκείνη τη χρήση υπήρξαν καθαρά κέρδη των 2 εκατ. ευρώ  για τον Όμιλο, εν τούτοις το ύψος των συσσωρευμένων ζημιών από προηγούμενα έτη είχε φτάσει στα 88 εκατ. ευρώ. Ενώ στα 175,5 εκατ. ευρώ είχε αναρριχηθεί ο δανεισμός σε επίπεδο Ομίλου.

    Παρά ταύτα ο Γιώργος Μυλωνάς κατάφερε να γυρίσει την κατάσταση και να κάνει το Comeback. Απέφυγε την συζητούμενη είσοδο στρατηγικού εταίρου, ενώ συμφώνησε και για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού χωρίς «κούρεμα». Καταλυτικό ρόλο για όλα αυτά διαδραμάτισε η εισφορά της (κατά 81% συμφερόντων της οικογένειας Μυλωνά) εταιρείας Αλαφούντ. Πετυχαίνοντας έτσι τη σημαντική βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης  και όχι μόνον, της Αλουμύλ.

    Στις χρήσεις του 2020 και του 2021 ο όμιλος της Αλουμύλ ανέβασε τα καθαρά κέρδη από τα 9,2 στα 20,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς τα μεγέθη απογειώθηκαν. Ο Ομιλικός κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 46,5%, ενώ η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 25,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άλμα 178,3%. Με τη συμβολή και των εξτρά εσόδων 2,8 εκατ. ευρώ, λόγω της αναστροφής της απομείωσης από την επαναλειτουργία της παραγωγικής μονάδας στην Ξάνθη.

    Η άνοδος του μικτού κέρδους, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του όγκου πωλήσεων, αλλά και τις αυξήσεις στους τιμοκαταλόγους, άφησαν το θετικό αποτύπωμα στις οικονομικές επιδόσεις.

    Πώς διαμορφώθηκε η μείωση αποδοχών σε ορίζοντα 3ετίας

    Μπορεί τα κέρδη της Αλουμύλ να «τρέχουν» τα τελευταία χρόνια, αλλά οι αμοιβές του Γιώργου Μυλωνά οπισθοχωρούν… Το 2019 όταν οι καταστάσεις ήταν ακόμα δύσκολες, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είχε λάβει συνολικές αποδοχές από την εταιρεία, ύψους 505.207 ευρώ. Στο κερδοφόρο 2020, οι μικτές αμοιβές έπεσαν στα 492.142 ευρώ.

    Πέρσι, που τα καθαρά κέρδη ήταν σημαντικά ανεβασμένα για την Αλουμύλ, οι αμοιβές του Γιώργου Μυλωνά πήγαν ακόμη πιο κάτω. Για να διαμορφωθούν τελικά στα 448.490 ευρώ μικτά. Εκ των οποίων τα 10.715 ευρώ αφορούσαν εταιρικές παροχές (αυτοκίνητο, κινητή τηλεφωνία, ομαδικό ασφαλιστήριο).

    Το ουσιώδες είναι ότι μέσα σε τρία χρόνια ο Mr Αλουμύλ έριξε τις αποδοχές του κατά 17,2%. Λαμβάνοντας πλέον τώρα 86.717 ευρώ λιγότερα…

    Καθοδική τροχιά όμως ακολουθούν και οι αποδοχές της αδελφής του Ευαγγελίας Μυλωνά, πρώην Αντιπροέδρου και νυν εκτελεστικού μέλους στο Δ.Σ της εταιρείας. Από τα 335.417 ευρώ το 2019, οι μικτές αμοιβές διαμορφώθηκαν πέρσι στα 287.357 ευρώ, από τα οποία τα 26.037 ήταν εταιρικές παροχές. Προφανώς η αποχώρησή της από τη θέση Αντιπροέδρου ήταν απόρροια των μειωμένων κατά 14,3% (ή 48.060 ευρώ) αμοιβών της από την εταιρεία.

    Συνολικά πάντως και τα 7 μέλη του Δ.Σ είχαν πέρσι συνολικές αποδοχές 754.153 ευρώ, όταν το 2029 είχαν δοθεί 885.862 σε τέσσερα τότε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Στο «μέτωπο» των εργαζόμενων ο μέσος όρος των περσινών μικτών αποδοχών για τους υπαλλήλους της εταιρείας ήταν στα 15.626 ευρώ. Γεγονός που τους κατατάσσει στη χαμηλότερη βαθμίδα αμοιβών ανάμεσα στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις.

    Στα τέλη της περσινής χρονιάς η Αλουμύλ είχε προσωπικό 1.217 ατόμων στην εταιρεία (758 ωρομίσθιοι) και 2.662 εργαζόμενους στον Όμιλο. Αριθμός που έχει ανέβη στους 2.746 στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς.

    Η εξωστρέφεια και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια

    Η έντονη εξωστρέφεια είναι το σήμα κατατεθέν της Αλουμύλ, η οποία διαθέτει θυγατρικές σε 24 χώρες. Διαθέτει επίσης και μια τις μεγαλύτερες, αποδοτικότερες και πιο σύγχρονες μονάδες χύτευσης στην Ευρώπη.

    Μετά από την αναδιάρθρωση του δανεισμού που έγινε το 2020, παρατάθηκε έως και το 2030 η λήξη του χρέους προς τις τράπεζες, που ανέρχεται στα 161 εκατ. ευρώ. Έως τότε θα αποπληρώνονται ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις με επιτόκιο Euribor +περιθώριο 3%. Το σύνολο του δανεισμού (μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου) κινείται στα ιδιαίτερα απαιτητικά επίπεδα των 176 εκατ. ευρώ ή λίγο κάτω από τα 159 εκατ. ευρώ «καθαρά» αν συνυπολογιστούν τα ταμειακά διαθέσιμα των 17,5 εκατ. ευρώ.

    Η σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (45,1 εκατ. το 2020 και 39,8 εκατ. ευρώ στο εφετινό πρώτο εξάμηνο) σαφώς και καθιστά ευχερέστερη την εξυπηρέτηση του δανεισμού. Την ίδια στιγμή που έχει αποκατασταθεί και η καθαρή θέση, με τα ίδια κεφάλαια στην εταιρεία να έχουν ανέβη στα 39,3 εκατ. ευρώ και στα 61,7 εκατ. ευρώ στον Όμιλο.

    Η χαμηλή πτήση στο χρηματιστήριο και το βραβείο

    Χρηματιστηριακά η εταιρεία, που βρίσκεται στην κατηγορία της μέσης συναλλακτικής δραστηριότητας, εξακολουθεί να είναι σε διαδικασία…χαμηλής πτήσης. Η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της στην περιοχή των 61,3 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί σε μόλις 3 φορές τα περσινά καθαρά κέρδη και σε 1,36 φορές τα επίσης περσινά Ebitda…

    Σαφώς το αρνητικό κλίμα στην αγορά δεν είναι επενδυτικός σύμμαχος. Ενώ η εταιρεία έχει και σχετικά περιορισμένη ελεύθερη διασπορά μετοχών (στο 20,43%). Το υπόλοιπο κομμάτι είναι στα χαρτοφυλάκια των βασικών μετόχων. Ο Γιώργος Μυλωνάς κατέχει το 32,85%, η αδελφή του Ευαγγελία έχει 14,64%, ενώ  ποσοστό 32,08% είναι σε οικογενειακή εταιρεία των πρώην μετόχων της απορροφημένης Αλαφούντ. Στην εταιρεία αυτή τα τρία παιδιά του Γιώργου Μυλωνά ελέγχουν το 70% και τα δύο παιδιά της αδελφής του το υπόλοιπο 30%.

    Στην Αλουμύλ «επωάζεται» και η νέα γενιά  των διαδόχων της οικογένειας, καθώς στον κύκλο των ανώτατων διευθυντικών στελεχών βρίσκεται ο γιός του ιδρυτή και διοικητικού ηγέτη Αλέξανδρος Μυλωνάς, όπως επίσης και τα παιδιά της αδελφής του Αλέξανδρος και Νικόλαος Σαλπιγγίδης.

    Τον περασμένο Μάρτιο ο Γιώργος Μυλωνάς βραβεύτηκε από την Ε.Υ (Ernst & Young) ως διεθνώς αναπτυσσόμενος επιχειρηματίας για το 2021. Κατόπιν της απόφασης της ανεξάρτητης κριτικής υποτροπής. Γιατί κατά τα άλλα η Ernst & Young  είναι η ελεγκτική εταιρεία που σφραγίζει τους ισολογισμούς της Αλουμύλ…

    Διαβάστε επίσης:

    Αλουμύλ: Αύξηση πωλήσεων άνω του 20% στο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ