• Business

    Alfa Nero: Η περιπέτεια ενός mega yacht που είχαν οι Θεόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου

    To εντυπωσιακό super Yacht Alfa Nero πηγή:www.oceancoyacht.com

    To εντυπωσιακό superyacht Alfa Nero Πηγή: oceancoyacht.com


    Ένα πλωτό παλάτι με έναν πίνακα του υπερρεαλιστή ζωγράφου Μιρό στο εσωτερικό του σαλόνι, ένα baby grand πιάνο και μία πισίνα υπερχείλισης, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ελικοδρόμιο  παρέμεινε όμηρος για πάνω από έναν χρόνο των αμερικανικών αρχών και στοιχίζει 112.000 δολάρια το μήνα στο μικρό νησάκι της Αντίγκουα στην Καραϊβική.

    Το super yacht Alfa Nero είχε κατασκευαστεί αρχικά για τον Έλληνα επιχειρηματία Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα το πούλησε το 2011, πέριξ των 100 εκατ. δολαρίων. Αγοραστής αρχικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν ο Ιταλοελβετός Μπερταρέλι, ωστόσο στη συνέχεια κατέληξε στον Ρώσο μεγιστάνα Αντρέι Γκουρίεβ.

    Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το σκάφος, αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αντίγκουα, έγινε «όμηρος», των αμερικανικών αρχών, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες.

    Το σκάφος για πάνω από έναν χρόνο έχει εγκαταλειφθεί με τον Ρώσο μεγιστάνα Γκουρίεβ να αρνείται ότι του ανήκει και να υποστηρίζει ότι κατά καιρούς το ενοικίαζε. Το Alfa Nero έχει αγκυροβολήσει από τις αρχές Μαρτίου του 2022, στην Αντίγκουα, λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή. Οι αρχές των ΗΠΑ έστειλαν πράκτορες του FBΙ να ερευνήσουν το σκάφος μαζί με τις τοπικές αρχές κι έκτοτε παραμένει ένα πλοίο φάντασμα με τους λογαριασμούς για το προσωπικό που παραμένει εντός του πλοίου και διεκδικεί τους μισθούς του να έχει φτάσει τα 112.000 δολάρια το μήνα.

    Η λύση της δημοπρασίας

    Ύστερα από πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Αντίγκουα προχώρησε σε κατάσχεση του superyacht τον Απρίλιο και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις για το σκάφος ώστε να μπορέσει να το πουλήσει.

    Πρόκειται για το πρώτο υπερπολυτελές σκάφος που συνδέεται με τη Ρωσία και το οποίο παύει να υπόκειται στις κυρώσεις των ΗΠΑ ώστε να πουληθεί σε δημοπρασία.

    Η Αντίγκουα, σύμφωνα με το Bloomberg, θα κρατήσει τα έσοδα από την πώληση, υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει λάβει 20 προσφορές για το πλωτό παλάτι, για να καλύψει εγχώριες ανάγκες.

    Ακριβά κόστισε το πλοίο φάντασμα

    Η εξακρίβωση για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του Alfa Nero αποδείχθηκε γρίφος για τις αμερικανικές αρχές, δεδομένων των περίπλοκων διαδρομών του χρήματος που επιλέγουν οι super rich για να αποκρύψουν τον πλούτο τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

    Η εγκατάλειψη του πλοίου όμως αποδείχθηκε πολύ ακριβή επιλογή, καθώς το προσωπικό παραμένει εντός του πλοίου, αν και έχει αποψιλωθεί, χωρίς όμως να εργάζεται, καθώς πλέον δεν υπάρχουν πελάτες. Ήδη οι εργαζόμενοι ζητούν τα δεδουλευμένα τους και ο λογαριασμός για το ντίζελ που χρειάζεται η γεννήτρια για να δουλέψει κοστίζει μια μικρή περιουσία. Το Alfa Nero πρέπει να καίει συνεχώς ντίζελ για να τροφοδοτεί τα πάντα στο σκάφος. Ο κλιματισμός λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, προκειμένου να προστατεύσει το πολύτιμο ξύλο, το φίλντισι και το μαλακό δέρμα που κοσμεί τους υψηλής σχεδίασης εσωτερικούς χώρους. Το κόστος το έχει επωμιστεί η κυβέρνηση της Αντίγκουα, η οποία από τον Απρίλιο, μετά την άρση των κυρώσεων, έχει κατάσχει το πλοίο.

    Το πλήρωμα των 44 ατόμων έχει μειωθεί σε έξι. Είκοσι πέντε μέλη έχουν υποβάλει αγωγή για να ανακτήσουν 2,1 εκατομμύρια δολάρια σε απλήρωτους μισθούς, σύμφωνα με τον Craig Jacas, έναν τοπικό δικηγόρο που τους εκπροσωπεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Πωλείται: Το σπίτι του Ματίς στη Νίκαια, όπου δημιούργησε μνημειώδη έργα του

    Κόμο: Υλικό για όνειρα από την Porsche!

    Μελάς Μαρτίνος: Γιατί συστήνει τον ιδιοφυή Ken Price;

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ