• Business

    Αλ. Δαμάλας (Deloitte): Οι τρεις λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια ύψους 2,8 δισ. στον τουρισμό

    Αλέξης Δαμαλάς, Deloitte Greece


    Δραστικές λύσεις θα πρέπει να επιστρατεύσουν οι τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα δάνεια» των ξενοδοχείων που φθάνουν στο 30% των συνολικών χορηγήσεων στον κλάδο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Deloitte στην Ελλάδα.

    Ο κ. Αλέξης Δαμαλάς μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε πρόσφατα το Radisson Group στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπογράμμισε πως οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε περίπου 2,8 δισ. ευρώ, παρ’ ότι ήταν «κόκκινα» για πάρα πολλά χρόνια. «Πολύ λίγες είναι οι περιπτώσεις ξενοδοχείων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υπήρξε κάποιους είδους λύση, είτε με τους υφιστάμενους ιδιοκτήτες είτε μέσα από τη μεταβίβασή τους σε νέο ιδιοκτήτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Δαμαλάς τόνισε πως στο σημείο που έφθασαν τα πράγματα δεν υπάρχουν πλέον εύκολες λύσεις. Παρ’ ότι όπως είπε, αρκετά ξενοδοχεία είναι σε καλή κατάσταση από πλευράς υποδομών, ωστόσο δεν έχουν τα απαραίτητα έσοδα για να υποστηρίξουν τον δανεισμό τους. Μοιραία λοιπόν, συμπλήρωσε, οι τράπεζες πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, που θα αφορούν είτε «κουρέματα», είτε την είσοδο νέων επενδυτών που αναλάβουν την ευθύνη να εξυγιάνουν την επιχείρηση.

    Ειδικά στην περίπτωση των μικρότερων μονάδων, οι οποίες δημιουργήθηκαν πρόσφατα το στέλεχος της Deloitte θεωρεί καλύτερη λύση την μεταβίβασή τους σε νέο επενδυτή, που θα προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις και θα αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης του επισκέπτη, λανσάροντας ένα καινούριο concept φιλοξενίας. Κάτι που έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις με μεγάλη επιτυχία.

    Μια τρίτη λύση που θεωρεί χαρακτηρίζει αναπόφευκτη είναι η ομαδοποίηση των παραπάνω δανείων και η πώλησή τους σε τρίτους, με δεδομένο μάλιστα πως οι άλλες λύσεις, θα πάρουν χρόνο να εφαρμοστούν και να αποδώσουν. Η πώληση θα τις απαλλάξει από ένα μεγάλο «βραχνά», καθώς η ευθύνη της εξυγίανσης θα περάσει στους νέους ιδιοκτήτες.

    Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους που συσσωρεύθηκαν τόσα πολλά «κόκκινα δάνεια», τη στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός αναπτύχθηκε ραγδαία παρά την κρίση, ο κ. Δαμαλάς ανέφερε πως ο τουρισμός είναι ένας κλάδος που απαιτεί τεράστια κεφάλαια. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σημείωσε, πρέπει να ανανεώνουν και να αναβαθμίζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τις υποδομές τους, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και ελκυστικές στους επισκέπτες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν σήμερα οικονομικά προβλήματα είναι αυτά που είτε δεν επένδυσαν στον εκσυγχρονισμό τους είτε δημιουργήθηκαν λίγο πριν την κρίση, και δαπάνησαν αρκετά χρήματα για την κατασκευή τους, αφού το κόστος τότε ήταν αρκετά μεγαλύτερο από σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ